Gdanskin tunnelmalliset kahvilat

torstai 7. marraskuuta 2019Syysloma Gdanskissa oli yhtä kahviloiden ilotulitusta. Vanhan kaupungin kadut ovat täyttyneet toinen toistaan viihtyisemmistä kahviloista, joissa riittää asiakkaita aamusta iltaan. Tarjonta ei rajoitu kahviin, vaan monesta paikasta kuoriutuu iltaisin viinibaari ja yökerho. Aivan kaikkiin kiinnostaviin kahviloihin emme lomallamme ehtineet tutustua ja joissakin ei yksinkertaisesti ollut tilaa, mutta monen monta ihanaa paikkaa tuli bongattua. Kotona Tampereella tai ylipäänsä Suomessa en kovin monesta kahvilasta innostu metelin, tungoksen tai tunnelman puutteen vuoksi. Gdanskissa ei ollut tätä ongelmaa, kahviloissa oli juuri kaipaamani ilmapiiri ja tuntu. Mikä siinä onkin, että Suomenlahti erottaa meidät niin tyystin eurooppalaisesta kahvilakulttuurista! Kahviloiden valitseminen on helppoa, sillä niitä on mielestäni pilvin pimein, ei muuta kuin sisään vain. Tässä omat suosikkini ensimmäiseltä visiitiltäni Gdanskissa. 


Café Józef K, Piwna 1/2
Jätettyämme laukut hotellille, suuntasimme pienen mutkan kautta Jósef K:hon. Sisustus oli mahtavan rönsyilevä ja koko kahvila oli todella kuvauksellinen. Kahvilassa oli lisäksemme muutamat turistit drinkeillä ja samalla asialla mekin olimme. Iltapäivän rauhallinen tunti tuntui sadunomaiselta erinomaisen musiikin tahdissa. Myöhemmin viikolla suunnittelimme tulevamme drinkeille uudestaan, mutta kahvilasta oli kuoriutunut todellinen menomesta ja baari oli terassia myöten täynnä. Café Factotum, Swietego Ducha 8/10
Valitsemme ulkomaille suuntautuville lomille yleensä hotellin ilman aamiaista ja näin teimme tälläkin kertaa. Haluamme maksimoida mahdollisuudet tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin perinpohjaisesti ja näin pääsimme nauttimaan kahviloiden tarjonnasta aamiaiselta lähtien. Ensimmäisen Gdanskin aamun aloitimme Café Factotumille. Tämänkin kahvilan tunnelma oli käsin kosketeltavissa, musiikkivalinta jälleen virheetön tähän paikkaan. Pientä ja välillä tyhjähköä vitriiniä ei kannata pelästyä, sillä tiskin takana lattian alla häärii keittiötyöntekijä, joka valmistaa täytettyjä leipiä ja croissantteja tarvittaessa lisää. Tarjolla oli myös jogurtteja, mehuja sekä smoothieita kaikkien makeiden piirakoiden ohella. Listalla oli niin tavalliset kuin erikoiskahvit ja tämän lisäksi sai tilattua pannullisen mm. Chemex- tai Aeropress-kahvia. Gdanskissa juodaan myös paljon teetä ja valikoima on mielestäni todella hyvä kahvilassa kuin kahvilassa.

Café Retro, Piwna 5/6
Nimensä perusteella kahvilan voisi odottaa olevan hyvinkin teemallinen sisustukseltaan, mutta paikka kyllä vaikutti ihan tavalliselta gdanskilaiselta kahvilalta. Etukäteen olin ajatellut nauttia palan piirakkaa, sillä vitriini pullisteli hyllyttäin herkkuja. Toki makeiden lisäksi kahvilassa oli saatavilla leipiä, tuorepuuroja jne., mutta päädyinkin hörppimään lasillisen lämmintä punssia. Retrossa oli tarjolla myös muita kahviloita enemmän vegaanisia tuotteita ja puuroja erilaisilla täytevaihtoehdoilla.

Café Rekawiczka, Dluga 84/85
Toisena aamuna suuntasimme paikkaan, jonka olimme bonganneet kävellessämme siitä ohi. Paikka vaikutti tunnelmalliselta ulkoapäin, mutta sisustus ja tunnelma ei vastannut odotuksiani. Kahvila tarjoilee viereisen hotellin asukkaille aamiaiset ja heitä varten oli tarjolla seisova pöytä. Mekin olisimme voineet tyytyä siihen, mutta halusimme valita listalta jotain muuta ja päädyimme shaksukaan ja täytettyyn bageliin. Paras valinta tähän tilanteeseen, sillä emme halunneet syödä itseämme täyteen aamiaispöydän valikoimalla. Seuraavana päivänä jätimmekin aamiaisen kokonaan väliin valmistautuessamme henkisesti jo lounaaseen.


Café Libertas, Chlebnicka 37/38
Se, mistä pidän erityisesti eurooppalaisessa kahvilakulttuurissa, on pöytiintarjoilu. Voit kävellä kahvilaan vain sisään ja mennä istumaan vapaaseen pöytään. Tarjoilijaa ei tarvitse huhuilla eikä kurkkia tulevaksi, hän kyllä aina tulee. Libertas erottautui muista kahviloista eniten juuri erinomaisella palvelullaan, mutta huonoa palvelua ei missään kahvilassa kyllä saatukaan! Tälläkin kertaa lumouduimme kahvilan musiikista, tunnelmasta ja päädyimme nauttimaan marenkisen omenapiirakan puoliksi.
Kafëbë Coffee & Bistro, Piwna 64/65
Huolimatta siitä, että kahviloissa oli tarjolla teetä hurja määrä, join ensimmäisen teekuppini Kafëbëssa. Tumman puhuvan lasillisen mausteena oli rosmariini, mustapippuri ja appelsiini. Vaikka maku olikin varsin tuju (eikä siis mitään valittamista), tilasin vielä aamiaisen päätteeksi kupin espressoa. Aamiaiseksi valitsimme aika vastakkaisen sisältöiset lautaset ja miehen edestä löytyikin lihan lisäksi kuppi jotain rasvaa, joka ei ollut silmiä hivelevä. Oli kuulema hyvää, mutta itseäni tämä tuote etoi jo ajatuksissa. Kokonaisuutena varsin kelpo aamiainen tuoreine leipineen ja naapuripöytään tuotu puuro näytti myöskin varsin erinomaiselta.


* * *
Lue myös:
Syysloma Gdanskissa
Gdanskin ravintolasuosikit

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.