Madrid: Real Jardin Botanica

perjantai 5. lokakuuta 2018


Madridissa, Museo del Pradon vieressä, Real Jardin Botanico hämää koollaan, sillä portista sisään astuessa kaupunkiympäristö katoaa kuin itsestään. Ympärillä kuhiseva ihmispaljous ja liikenne haihtuvat kaikista aisteista. Aivan ytimessä museokeskittymässä sijaitseva entinen kuninkaallinen puutarha hurmaa monipuolisuudellaan ja rauhallisella tunnelmallaan. Kompaktilla tontilla sijaitsee niin keittiöpuutarha kuin ruusu-, kaktus-, sitrus- ja yrttipuutarhat, viherhuoneet jne. Ihastelulta ei voi välttyä ja toukokuinen puutarha on aikaisesta ajankohdasta huolimatta varsin loistelias! Luonnollisesti olisi kiinnostavaa nähdä puutarha kaikkina vuodenaikoina, vaikkakin näin jälkikäteen täytyy todeta toukokuun olevan erittäin ihanteellinen ajankohta matkustaa kesäkaudella. 

Matkoilla puistoissa hengaaminen nosti asemiaan varmaankin siinä vaiheessa, kun ostimme siirtolapuutarhamökin seitsemän vuotta sitten. Toki moni puisto on tullut tutuksi aiemminkin ja olemme pysähtyneet ihastelemaan niitä sekä lepuuttamaan jalkojamme. Nyt tämä mummomaiseksi mielletty "puistoilu" on jopa suunniteltua, mikäli matkakohteesta löytyy jotain näin mielenkiintoista. Pieneen puutarhaan ei pysty rakentamaan samanlaista tunnelmaa kuin eri kaupunkien kasvitieteellisissä puutarhoissa ja vieraissa puistossa on, mutta lumoavista yksityiskohdista saattaa hyvinkin löytyä inspiraatiota juuri omaan puutarhaan. Esimerkiksi kukkalajeista ja niiden erilaisista väreistä sekä lehtien muodoista. 

Näin sateisena syyspäivänä toivon, että minulla olisi takataskussa läjä ideoita toteutettavaksi. Siirtolapuutarhan piha rehottaa ja muutoksia pitäisi tehdä. Ei vain ole yhtään kuningasideaa eikä yhtään kopioitua suunnitelmaa ei mistään eikä kenenkään toisen puutarhasta. Pelkkä siistiminen ei nyt kiinnosta, vaikka sillä olisi huomattava merkitys puutarhan nykyiseen ulkonäköön. Minun puutarhani ei kestä aikaa ja ikääntymistä samalla tavoin kuin tämä 1755 perustettu puutarha Madridin keskustassa. Kasvitieteellinen puutarha on kuulema nähnyt romahduksen vuotensa, mutta upeasti entisöity puutarha antaa mukavan erilaisen kuvan kaupungista. 

Real Jardin Botanico
Plaza de Murillo, 2. Madrid

* * *

Lue myös Madridin parhaat elämykset!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.