Sitruunainen kurpitsarisotto

maanantai 22. lokakuuta 2018






Risotot ovat yksi monikäyttöisimpiä ruokia, sillä ne sopivat niin arkeen kuin juhlaan ja niin lisukkeeksi kuin pääosaan. Lähtökohtaisesti ne valmistuvat aika nopeasti ja jos risottoa jää tähteeksi, siitä voi pyöräyttää seuraavana päivänä arancinit eli täytetyt risottopallot. Risoton monimuotoisuutta tukee myös se, että makua antavan raaka-aineen voi helposti vaihtaa sesongin mukaan. Ruokaan uppoaa hienosti myös jääkaapin tähteitä, mutta lähtökohtaisesti raaka-aineiden tulee tietysti olla ensiluokkaisia. Riisiksi suosittelen valitsemaan carnaroli- tai arborioriisiä. Tällä kertaa sunnuntain illalliseksi pyöräytettiin sitruunainen kurpitsarisotto, johon soseutin kurpitsan saadakseni risotosta ihanan keltaisen ja samettisen. Päämakuainetta vaihtamalla voit helposti valmistaa näin syksyllä maistuvat sieni-, punajuuri- ja porkkanarisotot. Jätä silloin sitrushedelmät pois sienten ja punajuuren kanssa. Sieniversiota voi maustaa vaikkapa rosmariinilla ja punajuuriversiota vuohenjuustolla.

Sitruunainen kurpitsarisotto   2 pääruoaksi tai 4 alku- tai väliruoaksi

1 salottisipuli hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä
2,5 dl (250 g) risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
200 g (10 cm pätkä) myskikurpitsaa soseutettuna tai kuutioituna (tai muuta kurpitsaa saman painon verran)
8-10 dl kuumaa kasvislientä
70-100 g parmesaania raastettuna
nokare voita
1/2-1 sitruunan ja/tai appelsiinin mehua sekä hieman raastettua sitruunan kuorta
muutama lehti tuoretta salviaa, hienonnettuna
suolaa, mustapippuria

Pilko kurpitsa kuutioiksi ja kypsennä vedessä. Kaada vesi pois ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.

Kuumenna öljyä kattilassa ja kuullota sipuleita. Lisää riisit joukkoon ja anna kuullottua muutama minuutti. Kaada valkoviini joukkoon ja sekoita. Kun viini on haihtunut, lisää kurpitsasose joukkoon.

Lisää sen jälkeen kauhallinen kasvislientä koko ajan hämmentäen ja anna nesteen imeytyä riiseihin. Liemen tulee olla kuumaa, jotta riisi kypsyy tasaisesti eikä jäähdy välillä. Tasainen sekoittaminen takaa sen, että riisistä irtoaa tärkkelys ja risotto saostuu. Jatka, kunnes riisi on melkein kypsää ja kaikki kasvisliemi on käytetty. Huomaa, että risoton koostumuksen tulee olla valuvaa, muttei kuitenkaan vetistä.

Lisää voita antamaan risotolle kiiltoa ja parmesaania korostamaan makua.  Lisää lopuksi hienonnettu salvia ja loraus sitrushedelmän/-hedelmien mehua joukkoon ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Annostele ja tarjoile.




Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.