Tarte tatin

perjantai 26. helmikuuta 2016





Ranskalainen omenapiirakka, tarte tatin on yksikertaisuudessaan jumalainen herkku. Ikävä kyllä sitä ei saa mistään (paitsi tietysti Ranskasta), joten yllätin itseni viikko sitten ja leivoin pitkästä aikaa. Tarte tatin on amerikkalaistyylisen omenapain lisäksi suuri suosikkini. Jestas miten hyvää!

Tarte Tatin 
(Priscan Tarte tatin -reseptiä mukaillen)

Pohja:
100 g pehmeää voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
1-2 rkl kylmää vettä

Täyte:
4-6 omenaa kuorittuna ja isoina paloina tai lohkoina (Granny Smith tai muu hapan ja kiinteä lajike)
100 g voita
2 dl sokeria
1 korkillinen vaniljauutetta
loraus brandya, calvadosta tai konjakkia

Mittaa pohjan ainekset kulhoon ja nypi voi jauhojen joukkoon tasaiseksi rakeeksi. Lisää lopuksi vesi ja muotoile taikinasta pallo. Lisää vielä tilkka vettä, jos taikina ei pysy kasassa. Pyöräytä se kelmuun ja nosta jääkaappiin lepäämään.

Valitse täytteen tekemiseen valurautapannu tai paistinpannu, jonka voi laittaa uuniin. Piirakka valmistetaan alusta loppuun pannussa. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Mittaa voi ja sokeri pannulle ja anna sulaa. Lisää omenat ja paista niitä kovalla lämmöllä. Anna omenoiden karamellisoitua, kunnes voi ja sokeri on muuttunut tumman karamellin väriseksi. Katso alla olevista kuvista kuinka täytteen väri/sokeri muuttuu tummemmaksi hiljalleen. Tähän menee noin 20-30 minuuttia. Kääntele omenia välillä ja mausta omenat halutessasi vaniljalla ja brandylla. Kun omenat ovat karamellisoituneet, ota pannu liedeltä ja anna niiden jäähtyä sen aikaa, että kiehuminen loppuu.




Kauli taikinasta kansi omenoiden päälle tai muotoile se litistämällä taikinaa käsien välissä. Paista tarte tatinia noin 20 minuuttia tai kunnes taikina on ruskistunut.

Anna piirakan jäähtyä hetken aikaa ja kumoa se tarjoiluastiaan. Voit jättää pannun piirakan päälle toviksi, jotta se jähmettyy. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä.

Tarjoile piirakka heti tai jäähtyneenä crème fraîchen tai vaniljajäätelön kera. Pidän itse tarte tatinista myös aivan kylmänä, jolloin siitä saa halutessaan tehtyä kauniimpia annoksia.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.