Punajuurihummusta ja inkiväärilihapullia

perjantai 17. lokakuuta 2014





Kun on hetki lihapullien, maltan harvoin tehdä niistä aivan perinteisiä vain suolalla ja pippurilla maustettuja. Omat lihapullasuosikkini on maustettu sitruunalla tai sinapilla ja anjoviksella tai kapriksilla. Tällä kertaa kokkailin inkiväärinmakuisia, joihin törmäsin  Glorian Ruoka&Viini -lehden numerossa 6/2014. Alun perin himoitsin lehden punajuurihummusta, mutta päätin pyöräyttää lihapullat siihen mukaan.

Söin punajuurihummusta ensimmäisen kerran noin vuosi sitten,  Chef Santerin  kirjan julkistamistilaisuudessa. Ihastuin tahnaan välittömästi, mutta jostain syystä en ole tehnyt punajuurihummusta itse aiemmin. Tavallista versiota toki moneenkin otteeseen. Tein punajuurihummuksen siis Chef Santerin tyyliin kikherneiden kera (resepti Rakkaat juurekset-kirjasta), Gloria sen sijaan oli jättänyt ne pois. Koska kaikkea hummusta ei lihapullien kanssa syöty, loppu nautiskeltiin aamuleipien levitteenä ja täytteenä.

Punajuurihummus

300 g kypsiä punajuuria
0,5 pkt (tai 100 g) kypsiä kikherneitä 
3 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)
0,5 dl oliiviöljyä
0,5-1 sitruunan mehu
2-3 valkosipulinkynttä
suolaa, mustapippuria
tarvittaessa hieman hunajaa tai sokeria
  • lisää ainekset tehosekoittimeen ja soseuta pehmeäksi tahnaksi
  • nauti hummus sellaisenaan, tuoreen leivän tai vaikkapa lihapullien kera

Inkiväärilihapullat

2-3 rkl raastettua inkivääriä
400 g naudan jauhelihaa
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl chililastuja
1 tl suolaa
tarjoiluun seesaminsiemeniä tai pistaasipähkinöitä rouhittuna

  • laita jauheliha kulhoon ja lisää mausteet joukkoon, sekoita taikina tasaiseksi
  • paista taikinasta paistinpannulla yksi koepulla ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita
  • pyöritä taikinasta pullat ja paista ne kauttaaltaan kauniin värisiksi
  • tarjoile pullat punajuurihummuksen kera ja raasta halutessasi vielä inkivääriä lihapullien päälle



2 kommenttia

  1. Punajuurihummus on kyllä herkkua ! Ja tunnustaudun itsekkin lihapullien tuunaajaksi, aika harvoin menee peruspullina. Ei oikeastaan juuri koskaan. Inkivääriä en ole vielä laittanut vaikka ihan fiksulta komboltaha toi kuulostaa. Pitää joskus kokeilla kun siihen suuntaan tässä maailman kartalla tekee mieli lähteä kokkailuissa :)

    VastaaPoista
  2. Näinhän se on, että vuodet vierivät, mutta sekä punajuuri että lihapullat maistuvat aina vaan.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.