Lehtikaalipiirakka

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Lehtikaali on kaikista kaalikasveista ravintopitoisin ja se on helppo kasvattaa. Meidän siirtolapuutarhan kasvimaalle se löysi tiensä viime kesänä ja siitä tuli hitti. Lehtikaali kasvoi hurjasti (lienekö syy sateisen kesän) ja se oli kasvimaan kuningatar vihreillä, upeilla lehdillään. Kasvi on ottanut paikkansa ja sitä laitetaan kasvamaan tänäkin kesänä. Viime kesän kasvu oli niin hurjaa, että pakastin osan siitä. Nyt on tullut sitten tyhjennettyä pakastinta lehtikaalinkin osalta. Olen käyttänyt sitä keittoon, salaattiin, pestoon ja piirakoihin. Smootheihin en ole sitä vielä laittanut, mutta ehkä jo huomenna. Lehtikaalia voi käytännössä käyttää samalla tavoin kuin pinaattia. Aiempia lehtikaaliohjeita löydät täältä.

Olen tehnyt lehtikaalista kaksi erilaista piirakkaa, mutta samalla taikinalla. Erilaista on ollut se, että toinen piirakka on ollut korkea ja toinen matala. Ja tietysti täytteet ovat olleet erilaiset. Korkeampi piirakka kypsyy asteen pidempään, jotta täyte ehtii hyytyä. Toiseen piirakkaan päätyivät myös kuivatut sienet kuiva-ainekaapista.

Lehtikaali-fetapiirakka

125 g voita

175 g vehnäjauhoja (noin 2,5-3 dl)

0,5 tl suolaa

pieni loraus vettä tarvittaessa

  • nypi rasva ja vehnäjauhot ja suola ryynimäiseksi seokseksi
  • sekoita joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi
  • tee taikinasta pallo ja nosta kelmuun käärittynä kylmään ennen varsinaista tekemistä

Täyte:

 

100-150 g fetaa murusteltuna tai pieninä kuutioina

150 g ryöpättyä lehtikaalia tai pinaattia

1 sipuli hienonnettuna

suolaa, mustapippuria

2 dl kermaa tai maitoa

3 kananmunaa

 

  • freesaa sipulit öljyssä ja lisää lehtikaali joukkoon
  • mausta suolalla ja pippurilla
  • painele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle. Voit tehdä piirakan joko irtopohjavuokaan korkeampana versiona tai piirakkavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi.
  • levitä lehtikaaliseos päälle ja sen jälkeen feta
  • vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita kerma joukkoon
  • mausta kermaseoskin ja kaada piirakan päälle
  • paista 200 asteessa noin 45-55 minuuttia

 

Sieni-lehtikaalipiirakka

 

pohja tehdään kuten edellä

 

Täyte:

2-3 dl tuoreita tai kuivattuja sieniä (suppilovahvero, kantarelli jne.)

1 sipuli hienonnettuna

öljyä tai voita

100-150 g lehtikaalia

suolaa, mustapippuria

tuoreita tai kuivattuja yrttejä (rosmariini, timjami jne.)

2 dl ranskankermaa

3 kananmunaa

1-2 dl juustoa raastettuna

 

  • jos käytät tuoreita sieniä, freesaa niitä pannulla, kunnes niistä on poistunut neste
  • lisää sipulit joukkoon ja anna niiden paistua ja pehmentyä parin minuutin ajan, sekoita lopuksi lehtikaali mukaan
  • jos sen sijaan käytät kuivattuja sieniä, muista liottaa niitä vedessä ennen kuin siirrät ne sipulin joukkoon pannulle
  • mausta seos suolalla, pippurilla ja yrteillä
  • sekoita munat ja ranskankerma kulhossa sekaisin, mausta sekin
  • kun olet painellut taikinan piirakkavuoan pohjalle, kaada sieni-lehtikaaliseos päälle
  • sen jälkeen kaada munaseos päälle ja raasta päälle vielä juustoraaste
  • paista piirakkaa 200 asteessa 30-40 minuuttia

 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.