Suolaa, suolaa, enemmän suolaa!

sunnuntai 16. syyskuuta 2012


Bongasin alkukesästä lipstikkasuolan ja innostuin sen tekemisestä heti. Näin vain jäi suolan tekemisen, mutta tartuin härkää sarvista tänään. Kyllä kannatti, nyt keittiössämme leijailee pirtsakka lipstikkasuola, jonka on tarkoitus korvata kasvis- ja lihaliemet niin pitkälti kuin mahdollista. Olen tehnyt yrttistä suolaa aiemmin rosmariinista, timjamista ja salviasta ja todennut kaikkien sopivan mausteeksi. Onko sinulla mielessä jokin yrtti tai mauste, jota minun kannattaisi kokeilla?

Lipstikkasuolan ohje löytyy täältä, mutta yksinkertaisuudessaan suola ja lipstikka vain sekoitetaan keskenään hienoksi morttelissa tai tehosekoittimessa. Sen jälkeen suolan annetaan kuivua uunipellin päälle, jotta se ei paakkuunnu purkkiin laitettaessa. 

Olen kohtuullisen innokas suolan käyttäjä ja kotiin on tullut ostettua jos jonkinlaista suolaa. Jostain syystä ruususuola eksyi kotiimme vasta tänä kesänä, mutta nyt sitä löytyy sekä hienossa että karkeassa muodossa ja se on tainnut tulla jäädäkseen. Ruususuolan nimi tulee suolan luonnollisesta, vaaleanpunaisesta väristä. Tuo väri syntyy mm. mangaanista ja raudasta. Ruususuola on parempi kuin tavallinen kaupan suola siksi, että se on käsittelemätöntä ja siksi sitä kutsutaan myös kristallisuolaksi. Voit lukea lisää ruususuolasta täältä ja täältä. Tiivis paketti kristallisuolasta on täällä. 

Ruususuolaa saadaan vuoristoihin puristuneesta suolasta, jota on muodostunut mannerlaattojen liikkumisen tuloksena syntyneiden alkumerien kuivuessa. Kristallisuolaa louhitaan kaivoksista käsin ja sieltä valitaan vain parhaat ja puhtaimmat lohkareet. Suola pestään puhtaalla vedellä, kuivataan auringossa ja jauhetaan haluttuun karkeusasteeseen tarkasti valvotuissa olosuhteissa, ruostumattomasta erikoisteräksestä valmistetuissa myllyissä. Me suomalaiset käytämme kuulemma liikaa suolaa, mutta silti monella meistä on huutava puute suoloista. Tämä johtuu siitä, että käytämme vääränlaisia suoloja, joihin on lisätty jodia ja paakkuuntumisenestoaineita. Tärkeintä ei siis ole suolan käytön vähentäminen vaan suolan laadun vaihtaminen.




3 kommenttia

  1. Meillä persiljaa on tullut aivan yli oman tarpeen ja siitä tein suolasatsin jokunen aika sitten. Se on oikein käyttökelpoista.

    VastaaPoista
  2. Laitoin alku syksystä yrttisuolaan kaikki mahdolliset nuupahtamaisillaan olevat yrtit pihamaalta ja hyvää tuli. Mukaan pääsi muistini mukaan ainakin lehtipersiljaa, ruohosipulia, valkosipulia, lehtisellerin lehtiä, lipstikkaa, timjamia, rosmariinia ja paria erilaista basilikaa. Hyvää tuli. Toisen satsin tein sitruunasuolaa johon laitoin reippaasti sitruunamelissaa ja raastettua luomusitruunan kuorta. Suolana kummasakin merisuola.

    VastaaPoista
  3. @Campasimpukka & Manteli: Mahtavaa kuulla, että joku toinenkin jaksaa vääntää omat suolat kehiin! Taidan laittaa uudenlaiset satsit tulille viikonloppuna.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.