Ruokaideoita joulupöytään

torstai 10. joulukuuta 2015



Joulu on aivan kohta, mutta vielä en ole ehtinyt paneutua asiaan juuri lainkaan. Parit valot olen nostanut seinälle piristääkseni pimeitä päiviä, mutta siinäpä se. Tämän vuoden kokkaukset on päätetty tehdä kaikille helpommaksi ja kokkailtavia on jaettu niin, ettei kukaan kuole keittiöön. Perinteiset jouluruoat löytyvät toki pöydästä, mutta haluan valmistaa jotain uuttakin. Kokosin tähän alle ruokia, joita itse haluaisin syödä pitkällä vapaalla ja osan näistä tulenkin varmuudella valmistamaan joululomalla. Tsekkaa lista, jos vaikka sinäkin löytäisit jotain uutta kokkailtavaa. Vinkkejä omista herkuista saa myös jakaa kommentteihin, tiedä vaikka löytäisin sieltä jotain kokeilemisen arvoista.

Ideoita joulupöytään:
Ginigraavattu siika
Jauhoton siemenleipä
Jouluisat uunijuurekset ja paistettu tofu
Juustoinen perunagratiini
Kuorrutettu sipulikeitto
Lanttukohokas
Lohipastrami
Lohirillette
Lohitartar
Mallasleipä
Marinoitu punasipuli
Paistettua kalkkunaa ja Waldorfinsalaattia
Palsternakka-bataattivuoka
Palsternakka-omenakeittoa pähkinä-rosmariiniöljyllä
Punajuuritimbaalit ja paahdetut juurekset
Punajuuri-palsternakkakeitto ja punajuuri-fetapatonkia
Punajuuri-riisisalaatti lämminsavusiialla
Punakaalisalaatti
Punasipulipaistos
Tumma joululimppu
Valkoinen rosolli
Vaniljainen maa-artisokkakeitto


Suolaisia ja makeita herkkuja joulunpyhille:

Espresso- ja mantelibiscotit
Haudutetut päärynät ja mascarponevanukas
Helppo banaanileipä ja inkivääri-omenahillo
Inkivääripannacotta
Inkivääri-pistaasikakku
Jouluisat kardemummakeksit
Lusikkaleivät
Mantelitähdet ja kanelisydämet
Mocca cotta
Mustaherukkakakku
Palsternakkamousse vadelmakastikkeella ja paahdetulla valkosuklaalla
Päärynä-pecorinosnackit
Päärynä-roquefortpiirakka
Sinappinen purjopiirakka

Jouluista juotavaa:

Kardemumma Sour
Mandariiniglögi
Sitruksinen glögi

Mandariiniglögi

tiistai 8. joulukuuta 2015



Loman aikana kuivahtaneet mandariinit pääsivät paraatipaikalle, kun pyöräytin niistä hedelmäisen glögin, joka maistuu joululle. Seuraksi marmeladikuulia ja hyvä kirja.

Mandariiniglögi 4 lasillista

5 dl omenamehua
1 kanelitanko
5 kokonaista neilikkaa
2 tähtianista
5-10 kokonaista kardemumman siementä karkeasti rouhittuna
2 mandariinin kuorta
4-8 mandariinin mehu
sokeria oman maun mukaan
(loraus rommia tai mandariinilikööriä)

Laita kaikki muut ainekset mandariinin mehua lukuun ottamatta kattilaan ja keitä voimakkaasti 5-10 minuutin ajan. Jos omenamehu on kovin makeaa, sokeria ei juurikaan tarvitse lisäillä. Mandariinin mehusta tulee vielä lisää makeutta. Toisaalta jos käytät enemmän sokeria, saat keitettyä mandariinisiirappia, jota voi sitten myöhemmin laimentaa glögiksi. Mikäli et juo glögiä heti, jätä liemi maustumaan kattilaan.

Kaada mandariinin mehu joukkoon ja lämmitä glögi kiehuvan kuumaksi, älä kuitenkaan keitä sitä enää. Jos haluat alkoholillisen version, lorauta joukkoon hieman rommia tai mandariinilikööriä.


Palsternakkamousse vadelmakastikkeella ja paahdetulla valkosuklaalla

torstai 3. joulukuuta 2015




Jälkiruokien  suunnitteleminen illanistujaisiin ja juhliin on mielestäni haastavaa, koska makeat herkut eivät maistu lainkaan. Voisin tietysti tehdä jälkiruokia vain vieraita ajatellen, mutta haluan tehdä ruokia, jotka ilmentävät omaa makuamme ja tyyliämme kokkailla. Koska pari viikkoa sitten vietettyjen pikkujoulujen menu pyöri juuresten ympärillä, raaka-ainevalinta pidettiin niissä myös jälkiruoassa. Pari vuotta sitten ilmestynyt Rakkaat juurekset tarjosi loistavan avun. Chef Santerin upea kirja on kunnianosoitus juureksille ja edelleen erittäin ajankohtainen keittiössämme. Ja mikä parasta, sain tästä jälkiruoasta yhden keittiön kulmakivistä, jolla aion hurmata vieraita jatkossakin. 

Palsternakkamousse vadelmakastikkeella ja paahdetulla valkosuklaalla

Paahdettu valkosuklaa
1 levy valkosuklaata

Lämmitä uuni 160-asteiseksi. Nosta suklaalevy leivinpaperin päälle uunipellille. Anna levyn sulaa ja karamellisoitua, kunnes se on vaaleanruskeaa. Anna jäähtyä ja murustele rouheeksi. 

Vadelmakastike
200 g vadelmia
1 dl vettä
1 dl sokeria

Keitä vadelmia veden ja sokerin kanssa kattilassa noin viisi minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella ja paseeraa kastike siivilän läpi. 

Palsternakkamousse
2-3 palsternakkaa kuorittuna ja kuutoituna
2-3 rkl tomusokeria
0,5 vaniljatanko
kuohukermaa

Nosta palsternakat kattilaan ja lisää kermaa sen verran, että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää sokeri ja vaniljatanko. Anna kiehua, kunnes palsternakka on pehmeää. 

Ota vaniljatanko pois ja soseuta palsternakat sileän pehmeäksi. Maista ja lisää tarvittaessa lisää sokeria. Anna moussen jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa. 

Lusikoi tai kaada vadelmakastiketta lautaselle, annostele moussea haluamasi määrä päälle ja koristele reilusti paahdetulla valkosuklaalla. 

Punajuuri-riisisalaatti lämminsavusiialla

tiistai 1. joulukuuta 2015






Viime viikon kenties paras ruoka oli tämä Max 30 min -keittokirjasta napattu resepti. Salaatti on juuri sellainen, joka on helppo ottaa evääksi töihin mukaan, mutta yhtä lailla sen makumaailma sopii joulun aikaan. Ja sitten toisaalta taas, salaattiin on helppo piilottaa jääkaapin tähteitä. Täydellinen paketti siis, kokeile!

Punajuuri-riisisalaatti lämminsavusiialla 2-3 henkilölle

1,5 dl keittämätöntä täysjyväriisiä tai 2 dl kvinoaa
2-3 keskikokoista punajuurta kuorittuna ja raastettuna
1 pieni fenkoli ohueksi suikaloituna
1 pieni punasipuli hienonnettuna
0,5-1 pnt tuoretta tilliä hienonnettuna
250 g savusiikaa tai -lohta

Vinaigrette
1,5 rkl omenaviinietikkaa
2 tl hunajaa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada kypsä riisi siivilään ja huuhdo kylmän veden alla. Valuta riisi kuivaksi.

Tee seuraavaksi kastike ravistelemalla hunaja, etikka, öljy, suola ja pippuri pienessä purkissa sekaisin.

Yhdistä punajuuri, fenkoli, sipuli ja riisi kulhossa. Lisää vinaigrette ja maista salaattia. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Annostele salaatti lautaselle ja tarjoa siian kanssa.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.