Osa 1: Siemenien kylväminen ja taimien kasvattaminen

perjantai 13. maaliskuuta 2015


On jälleen aika kylvää siemeniä, mikäli haluat kasvattaa chilit, tomaatit ja muut pitkän kasvatusajan vaativat kasvikset siemenestä asti itse. Jos taimien kasvatukseen ei ole kiinnostusta, voit toki ostaa reheviä ja terveitä taimia kesän kynnyksellä puutarhojen lisäksi toreilta. Ja onneksi kaikkia puutarhan syötäviä ei tarvitse esikasvattaa, vaan ne voi keväämmällä laittaa suoraan maahan itämään. Tällaisia ovat esimerkiksi pinaatti, retiisi, tilli, porkkana jne. Jos et ole vielä kylvänyt mitään siemeniä, mutta mieli tekisi, ehdit hyvin mukaan multasormien jokavuotiseen juhlaan. Valoa on jo niin paljon, että esimerkiksi krassi, herneenversot ja rucolat kasvavat nopeasti nautittavaksi. Suurimman osan ehtii laittaa itämään vielä huhtikuun puolellakin, lajittele siis siemenpussit ajankohdan mukaan, niin pääset paremmin kartalle istutusjärjestyksestä.

Luonto on arvaamaton
Olemme nyt joitakin vuosia kasvattaneet taimia itse sekä hyvällä että huonolla menestyksellä. Esimerkiksi viime vuonna sain mielestäni kasvatettua oikein hyvät latva-artisokan taimet, mutta alkukesän kylmä ilma tappoi ne saman tien. Samoin kuin tiikeri- ja avomaankurkkuni. Onnekseni tomaatit sentään säilyivät hengissä, vaikka meillä ei ole kasvihuonetta. Roudasimme niitä vuoron perään sisälle ja ulos ja kauhistuneena katselimme, miten raekuuro rei'itti kasvulaatikkoon istutettujen tomaattien lehdet. Tänä vuonna yritys on jälleen kova, mutta tällä kertaa toivon meidän panostavan laatuun määrän sijaan. Viime vuonna miehen chili-innostus lähti hieman käsistä eikä kaikille taimille ollut tarvetta eikä tilaa. Osan veimmekin näin ollen äitini upeaan kasvihuoneeseen.

Kaikille siemenille ei kerta kaikkiaan ole tilaa kotona eikä mökillä, joten jotain ostamme aina valmiina. Torilta kassiin pujahtaa usein erilaiset kurpitsalajikkeet, maissit, avomaankurkut ja osa yrteistä. Idätettävää riittää ilman niitäkin yllin kyllin. Kurpitsat ja avomaankurkut saat helposti kasvatettua itsekin, joten jos ikkunalautoja riittää, tee toisin kuin minä.

Älä ahnehdi
Ennen kuin kylvät mitään siemeniä multaan, mieti mitä salaatteja, yrttejä ja kasviksia oikeasti käytät. Älä ryntää ensimmäisenä kasvattamaan kaikkea uutta, vaan lähde liikkeelle vanhoista tutuista ja kokeile itsellesi uusia lajikkeita vain yksi tai kaksi kerrallaan. Huomioi myös se, että siemenilläkin on viimeiset käyttöpäivät. Jos siemenet eivät idä, todennäköisin syy siihen on vanha siemen tai liian kuiva multa. Ja jos kasvatusalaa ei ole paljon, kannattaa jakaa siemenpusseja naapurin tai ystävän kanssa. Näin siemenet eivät pääse vanhenemaan vaan voit aloittaa uuden kauden tuoreilla ja terveillä siemenillä.

Alkuun pääsee helpolla
Siemenien kylväminen on helppoa ja nopeaa aloittaa, sillä alkuun pääsee ilman erikoisia idätysastioita ja -välineitä. Ennen kuin asettelet astioihin multaa, leikkaa ensin purkkien kulmiin tai pohjaan reikiä, jotta liika vesi pääsee astiasta pois eikä mädännytä siemeniä. Ellet siis käytä idättämiseen tarkoitettuja ruukkuja.

Siemenet itävät hyvin huoneenlämmössä tai lämpimämmässä pannu- tai kylpyhuoneessa, mutta myöhemmin taimet viihtyvät hieman viileämmässä. Kun siemenet ovat itäneet, kylvöastiat tulee asettaa valooon ikkunalaudalle. Jos huoneessa on liian lämmintä, taimista tulee hentoja ja honteloita. Honteloista voi kuitenkin kasvaa täydelliset taimet, joten ei kannata masentua, jos niin käy. Parasta olisi, jos asunnossa olevan ikkunalaudan alta voisi sulkea patterin kokonaan.


Taimien kasvattamista varten tarvitset:
- siemeniä (lue kylvöohjeet pussista, näin tiedät, mitkä vaativat esikasvatuksen ja mitkä eivät)
- kylvö- tai kaktusmultaa 
- erilaisia rasioita: vanhoja mehupurkkeja, muovisia jauheliha- tai viinirypälepakkauksia, tölkkejä, wc-paperirullia ja rasioiden kansia
- sakset
- nimikylttejä ja kynän tai maalarinteippiä
- vettä suihkupullossa
- tarjottimia tai muita alustoja purkkien säilytystä varten

Kylvä siemenet näin:
- leikkaa kylvöastioihin rei'ät
- täytä kylvöastiat kylvö- tai kaktusmullalla (2-5 cm on riittävä) ja tiivistä kevyesti
- kastele multa ja kylvä siemenet harvakseltaan
- peitä siemenet tarvittaessa mullalla ja tiivistä jälleen (lue siemenpussista istutussyvyys)
- kastele multa vielä kerran
- merkitse purkkiin lajikkeen nimi ja halutessasi kylvöpäivä. Nimitikku on kuitenkin kätevin, sillä sen voi helposti siirtää koulimisvaiheessa uuteen astiaan.
- peitä kylvös muovikannella, jossa on tuuletusreikiä, näin kylvös pysyy helpommin tasaisen kosteana
- nosta kylvökset lämpimään paikkaan
- kun siemenet ovat itäneet, nosta taimenet aurinkoiselle ikkunalle
- kun taimiin ilmestyy toinen lehtipari, kouli taimenet eli siirrä ne omiin astioihinsa

Jos haluat panostaa taimien istuttamiseen asteen verran enemmän, suosittelen kokeilemaan näitä turvepellettejä. Pääpiirteissään pelletit tulee ensin kastella, jolloin ne turpoavat noin 5 cm korkeiksi. Tämän jälkeen pintaa hieman möyhitään ja kylvetään siemenet. Lopuksi pinnalle voi hieman ripotella kylvömultaa, mikäli siementä ei tarvitse laittaa aivan pinnalle. Turvepelletti nostetaan sen jälkeen jonkin alustan päälle tai minikasvihuoneeseen.

Turvepelletit soveltuvat erityisen hyvin chilien kasvattamiseen, sillä sen jälkeen kun siemen on itänyt tarpeeksi suureksi taimeksi ja tarvitsee suuremman astian, taimea ei tarvitse irrottaa pelletistä vaan upottaa sellaisenaan sopivan kokoiseen ruukkuun kasvatusmullan päälle.


Nykyisin on saatavilla myös erilaisia minikasvihuoneita, jotka eivät vie alkuvaiheessa niin paljon tilaa. Esimerkiksi tässä alla olevassa versiossa on kohtuullisen suuri tila juurille kasvaa ja pohjalla on tila vedelle, jolloin lokeroiden välistä pujoteltu nauha imee vettä pohjasta käsin ja luovuttaa sitä sitten multaan. Kun taimet ovat kasvaneet sopivan kokoisiksi, ne on helppo siirtää näistä lokerikoista pois uuteen kasvuastiaan.




Puutarhassa häärääminen on minulle puhtaasti harrastus enkä ole alan ammattilainen millään muotoa. Välillä onnistun kasvattamaan vaikeimpiakin lajikkeita, välillä taas mikään ei tunnu onnistuvan. Sydämestäni voin kuitenkin sanoa, että puutarhanhoito ja kasvun seuraaminen on upeaa! Vaikkei kasvisten ja kukkien kasvattaminen onnistuisikaan ensimmäisellä kertaa, seuraavalla kerralla jo varmastikin. Eikä tarvitse harmitella sitä, ettei ole omaa puutarhaa. Vuosien kokemuksella voin kertoa, että yrttien ja kukkien kasvattaminen onnistuu myös parvekkeella. Tärkein neuvo aivan aloittelijoille lienee se, että pidä huoli siitä, että kylvös pysyy tasaisen kosteana. Mikäli olet lähdössä reissuun ensi viikolla, kylvä siemenet vasta reissun jälkeen. Tai palkkaa kastelija poissaolosi ajalle.

Nyt sitten vain odotellaan, että siemenet kasvavat uljaiksi taimiksi ja jatketaan koulimisen parissa. Luvassa bloggauksia myös kasvulaatikoissa kasvattamisesta, kumppanuuskasveista, vuoroviljelystä jne. Kerro ihmeessä, jos sinulla on hyviä vinkkejä taimien kasvatukseen tai koulimiseen!

* * *

Osa 1: Siemenien kylväminen ja taimien kasvattaminen
Osa 2: Hyötypuutarha kasvilaatikoissa
Osa 3: Kumppanuuskasvit hyötypuutarhassa
Osa 4: Kouliminen ja taimien kasvatus
Osa 5: Syötävät kukat puutarhassa
Osa 6: Pavut puutarhassa ja lautasella
Osa 7: Yrtit puutarhassa
Osa 8: Kaalien kasvattaminen
Osa 9: Hyötypuutarha ruukuissa ja parvekkeella
Osa 10: Tuholaisten torjuminen
Osa 11: Lannoittaminen

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.