Gluteeniton sitruuna-jogurttikakku

keskiviikko 12. helmikuuta 2014



Tein joitakin viikkoja sitten Nigella Lawsonin inspiroimana sitruunakakun ja siitä tuli hyvää. Ihmettelin kuitenkin kakun koostumusta ja lähdin etsimään vastaavanlaista ohjetta netin syövereistä. Kävi ilmi, että olin laittanut taikinaan ainoastaan perunajauhoja. Etsin ohjelman Yle Areenasta (ei löydy sieltä enää) ja kuuntelin ohjeen uudestaan, mutta siinä ei mainittu vehnäjauhoja lainkaan. Bongasin kuvasta kuitenkin vehnäjauhot, joten kyllähän Nigella niitä varmasti oli käyttänyt. Leivoin kakun nyt sitten uudestaan gluteenittomien jauhojen kera ja kakusta tuli entistä parempaa! Suorastaan suloisen pehmeää.


Sitruuna-jogurttikakku 

3 valkuaista
3 keltuaista
2,5 dl sokeria
2,5 dl maustamatonta, paksua jogurttia
2,5 dl rypsiöljyä t(ai jotain vastaavaa neutraalin makuista)
2,5 dl perunajauhoja
5 dl gluteenittomia jauhoja
2 korkillista vaniljauutetta
1 sitruunan kuoret raastettuna
vuoan jauhotukseen kookoshiutaleita
koristeluun tomusokeria

  • vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi kulhossa ja siirrä syrjään. Reseptistä ei ole unohtunut leivinjauhe vaan valkuaisvaahto hoitaa kakun kohoamisen. 
  • sekoita sen jälkeen toisessa kulhossa keltuaiset, jogurtti ja sokeri sekaisin. Sekoita sen aikaa, että sokeri sulaa. 
  • lisää öljy, vaniljauute ja sitruunan kuoriraaste
  • sekoita seuraavaksi peruna- ja gluteenittomat jauhot varovasti joukkoon
  • maista taikinaa. Jos pidät sitruunasta, raasta kuorta lisää joukkoon. Jos taikina vaatii mielestäsi lisää vaniljaa, lisää vaihtoehtoisesti sitä. 
  • kääntele valkuaisvaahto varovasti vielä joukkoon ja kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan
  • paista 180 asteessa noin 30-35 minuuttia
  • kun kakku on jäähtynyt, irrota se vuoastaan ja ripottele päälle tomusokeria

Kuvan vaniljauutetta myy esim. Punnitse ja säästä & Ruohonjuuri. Pullo maksaa noin 13 euroa, mutta on erittäin riittoisaa. 

Olen leiponut pari muutakin versiota sitruunakakusta:
- jogurttikakku (melkein sama kakku kuin yllä oleva ohje)



2 kommenttia

  1. Minun kakustani tämän ohjeen mukaan tuli vaalea limppu😅😅 painava, kova ja koostumus outo, jauhoja tuli mielestäni ihan hirveästi, oisko mahdollista että ohjeeseen olisi tullut virhe😊?
    Kellään samoja kokemuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, pahoittelen! Jauhojen kokonaismäärä on varmaankin tuo 5 dl, mutta koska alkuperäistä reseptiä ei ole tallessa, en pysty sitä enää tarkistamaan. Ehkä kakun voisi kosteuttaa kauttaaltaan savariinin tyyliin tai tehdä sen täytekakuksi, niin saisi paremmaksi?

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.