Porkkana- ja fenkolisalaatit

keskiviikko 30. tammikuuta 2013




Tammikuun tuiskuihin tuore tomaatti ei istu mielestäni laisinkaan. Ne ovat liian vaaleita, kovia,  mauttomia ja epäekologisia. Näin ollen meidän salaateista niitä ei löydy, vaan talvella laitan salaatteihin enimmäkseen juureksia, juustoja ja pähkinöitä. Muutaman kerran olen innostunut pelkästään juuressalaateista esim. kalan lisukkeeksi, mutta silloinkaan en ole innostunut koulusta tutusta porkkanaraasteesta rusinoilla. Niinpä olenkin ilahtunut, kun keittokirjoissa on tullut vastaan jotain muuta. Modernia ranskalaista ruokaa -kirjasta löysin nämä maistuvat porkkana- ja fenkolisalaatit.

Kuminalla maustettua  porkkanaa 4 annosta
Carottes au cumin

5 porkkanaa ohueksi siivutettuina
1 tl juustokuminaa jauhettuna
1 tl kokonaista juustokuminaa
1 appelsiinin mehu
0,5  verigreipin mehu
0,5 dl oliiviöljyä
suolaaa, mustapippuria
(tuoretta korianteria)

  • viipaloi porkkanat ohuiksi viipaleiksi kuorimaveitsellä, juustohöylällä tai mandoliinilla ja siirrä ne kulhoon
  • sekoita joukkoon sekä jauhetttu että jauhamaton kumina, appelsiinin ja greipin mehut sekä oliiviöljy
  • mausta suolalla ja pippurilla ja koristele halutessasi korianterilla
  • salaatti sopii hyvin alkuruoaksi leivän kanssa tai vaikkapa lampaan kylkeen




Fenkolisalaatti 4-6 annosta
Fenouil au chevré

2 isoa fenkolia ohueksi suikaloituna
(0,5 dl anisviinaa)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 valkosipuli raastettuna tai erittäin pieneksi hienonnettuna
suolaa, mustapippuria
1 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
vuohenjuustoa (parmesanlastuja tai oliiveja)

  • nosta suikaloidut fenkoliin kulhoon
  • kaada anisviina, öljy, viinietikka, valkosipuli joukkoon ja sekoita
  • maista ja lisää reilusti suolaa ja pippuria
  • anna salaatin marinoitua huoneenlämmössä vähintään 20 minuuttia
  • jos haluat, ripottele päälle vielä vuohenjuusto. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös parmesanlastuja tai oliiveja. 


Talviruoan piristykseksi vielä yksi vinkki!



Bongasin syksyllä Glorian Ruoka&Viini -lehdestä sitruunamuusin, mutten muista, mitä alkuperäiseen reseptiin tuli. Sen muistan, ettei kaikkia raaka-aineita löytynyt kaapista, joten oikaisin reseptissä aika lailla. Lisäsin siis perusmuusin joukkoon vain 2 sitruunan raastetun kuoren ja mehut. Ja runsaasti voita - tietysti!

Viikonloppuaamiainen

keskiviikko 23. tammikuuta 2013


Suhtaudun aamiaiseen hieman kaksijakoisesti. Arkisin aloitan aamuni kahvilla ja korkeintaan smoothiella. Töissä syön parin tunnin kuluttua heräämisestäni leivän, jonka mieheni on tehnyt mukaan. Mutta siihen se sitten jää. Arkisin harvoin on luvassa mitään yllätyksiä tai sen suurempia kohokohtia, sillä aamiainen vaatii mielestäni aikaa. Tai siis minä vaadin. Mikä onkaan mahtavampaa kuin viikonloppuaamuna nukkua niin pitkään kuin huvittaa (ei tapahdu koskaan, herään aina yhdeksään mennessä) ja nauttia aamiaisesta kaikessa rauhassa hyvän kirjan tai lehden parissa! Ja parhaimmillaan aamiaisen jälkeen voi jo ottaa päiväunetkin.

Viikonloppuna meidän aamiaisella tärkeimpiä asioita on hyvä seura, kiireettömyys ja ruoan värikkyys. Olen koonnut tähän viikonlopun herkkujamme. Löytyykö joukosta omia suosikkejasi? Tai onko mielessä jotain, mitä ehdottomasti kannattaisi kokeilla?


Graavi- ja kylmäsavulohi ovat herkkuja, joita nautitaan useimmiten viikonloppuaamiaisella.



Mustikkajäätelöä, cashewkermaa ja pistaasipähkinää. Ohjeen löydät täältä


Mansikkajäätelöä.


Viikonlopun aamiaiseen kuuluu usein munaa muodossa kuin muodossa.


Vihreä munakas. Taikinaan voi laittaa pinaattia, lehtikaalia, yrttejä ja vaikka huonoksi menevää salaattia. 


Paistetut kananmunat eivät taatusti ole tylsiä, kun paistat ne paprikarenkaiden sisällä. Voit paistaa munat samalla tavoin leipäviipaleen keskelläkin. 


Ananas-inkivääri-smoothie, ohje täällä




Maustamatonta jogurttia, vadelmia, mansikoita ja paahdettuja manteleita.


Maustamatonta jogurttia, mansikoita, punaherukoita, kuivattuja marjoja ja hampunsiemieniä.



Maustamatonta jogurttia, verigreippiä, appelsiiniä ja hampunsiemeniä.


Tämän hetkinen puurosuosikkini eli ruismannapuuroa omena- ja karviaishillolla. Alemmassa kuvassa hillo on sekoitettu jo valmiiksi joukkoon.





Aurinkoinen aamun aloitus, jossa on hedelmiä, inkivääriä ja tyrnimehua.


Viimeisenä kuva myös jonkinlaisesta erikoisuudesta näin Suomen kamaralla. Paahtoleivän päällä on mansikkavoita ja mikäli olen oikein ymmärtänyt, mansikan tilalle voisi laittaa pekonia ja saisi astetta suolaisemman version tehtyä. Leipä ei näytä kovin kummoiselta, mutta maistui sitäkin paremmalta. 

Pirtsakka sitruunakakku

lauantai 19. tammikuuta 2013


Suurin osa naisista on hulluna suklaaseen, mutta minulta kyseinen geeni puuttuu täysin. Syön kyllä sujuvasti taikinaa, jossa on suklaata tai suklaista jälkiruokaa, mutta muuten se menee minulta täysin ohi. Kun näen reseptissä käytettävän sitruunaa, sytyn saman tien! Näin kävi tälläkin kertaa. Viikko sitten ostettiin Glorian Ruoka&Viini -lehden tuore numero ja sieltä bongasin tämän ohjeen. 

Kakku on hyvin helppo tehdä eikä vaadi suurempia ponnistuksia. Vaikein osuus lienee se, että muistaa laittaa uunin päälle sen jälkeen, kun on itse kakun nostanut sinne. Niin. Uuni oli kyllä lämmin, mutta meidän versiossa asetuksia saa painella useamman kerran päälle. Ja kuinkas ollakaan, kakku oli uunissa, muttei lämpö ollut enää päällä. Vaan ei käynyt kuinkaan, laitoin uunin päälle ja pidin kakkua vähemmän aikaa uunissa kuin ohjeessa sanottiin. Tästä kaikesta johtuu kakun tumma väri, mutta luojalle kiitos, kakusta ei tullut kuivaa. Taikina oli tavallista kakkutaikinaa löysempää, joten se lienee pelastanut tekeleeni. Ja hyvin se onkin maistunut niin iltaisin kuin aamuisin! 

Resepti siis kokonaisuudessaan tässä, tein taikinan muuten ohjeen mukaan, mutta lisäsin siihen toisenkin sitruunan kuoret. Nam. Kannattaa laittaa ensin yhden sitruunan kuoret ja maistella, riittääkö se omaan makuun. Minulle ei riittänyt ja sainkin siinä samalla hyvän syyn maistella taikinaa. 

Sitruunakakku

200 g huoneenlämpöistä voita
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 sitruunan raastettu kuori
0,5-1 dl sitruunanmehua
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

*
vuoan jauhottamiseen korppujauhoja tai mantelijauhetta

*
koristeluun tomusokeria

  • laita uuni lämpiämään 175 asteeseen
  • voitele ja jauhota kakkuvuoka
  • vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi
  • lisää munat joukkoon yksitellen hyvin vatkaten
  • lisää sitruunankuoret, -mehu ja maito samalla vatkaten
  • sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita joukkoon
  • kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 45 minuuttia, kokeile kypsyys tikulla (jos sinulla ei ole erillistä kypsyystikkua, voit käyttää cocktail- tai tulitikkua)
  • jäähdytä kakku ja siivilöi tomusokeria päälle

Ohjeen kirjoitettuani huomaan, etten laittanut taikinaan lainkaan vaniljasokeria, mutta lopputulos on makoisa silti. 

Keittiö on ruoka- ja leivontakirjoja täynnä, mutta siitä huolimatta ostamme aina silloin tällöin irtonumeroina ruokalehtiä. Tätä Glorian Ruoka&Viini -lehteä 1/2013 voin suositella varauksetta, olemme tehneet siitä jo karitsankyljyksiä & munakoisosalaattia sekä tomaattikeittoa ja todenneet reseptit toimiviksi. Huomenna taidan leipoa vielä puolukka-kookosmuffinit ja ensi viikonloppuna pääsee toivottavasti jokin maderesepti testiin. Suosittelen lämpimästi välillä investoimaan yhteen ruokalehteen sen koko kansan Yhteishyvän sijaan. 

Päärynä-rucola-smoothie

maanantai 14. tammikuuta 2013





Tiistaiaamun aloitti jo entuudestaan tuttu smoothie. Mies teki tätä taannoin ja minä väänsin siitä nyt oman versioni. Paremman sellaisen. Miehenkin mielestä.

Päärynä-rucola-smoothie
pala inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
2 päärynää kuorittuna ja paloiteltuna
1 dl rucolaa
0,5-1 dl saksanpähkinöitä
2 appelsiinin mehu tai 2 dl tuoremehua
jäitä

Alkuvuoden hedelmäsmoothiet

sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Olen innostunut jälleen smoothieista. Tähän asti olen surautellut niitä viikonloppuisin pääasiassa marjoista ja jogurtista, mutta nyt ajattelin hieman ryhdistäytyä ja valmistaa itselleni uudenlaisia makuyhdistelmiä. Osa on tullut tehtyä kaapista löytyneistä hedelmistä, osa taas suoraan toisten resepteistä. Kyseessä ei ole mikään uudenvuodenlupaus, vaikka projekti onkin sopivasti viikon ollut käynnissä.

Jos siis et tähän mennessä ole smoothieita tehnyt, suosittelen aloittamaan nyt. Vaikka me kaikki tiedämme, että marjojen, kasvisten ja hedelmien syöminen on terveellistä, emme niitä silti syö tarpeeksi. Yhtä lailla meille on tolkutettu sitä, että aamiainen on päivän tärkein ruoka. Siitä joudun olemaan pakosti eri mieltä, koska en saa nieltyä ruokaa ennen kuin olen pari tuntia ollut hereillä. Siksi päätin juoda aamuisin lasillisen terveyttä. Smoothiet valmistuvat muutamassa minuutissa ja niissä on paljon ravintoaineita. Itse tekemällä tiedät myös, mitä aineksia olet käyttänyt ja säästyt lisäaineilta ja piilosokerilta.

Alla on tammikuun ensimmäisen viikon smoothiet. Huomasin juuri, että melkein kaikissa juomissa on inkivääriä, mutta se ei ole välttämätön raaka-aine kaikkiin smoothieihin. Mutta ananas-inkivääri-smoothieen se ehdottomasti kuuluu! Jos kaipaat smootheihin enemmän makeutta, lorauta joukkoon hunajaa. Mikään ei myöskään estä lisäämästä niihin esim. siitepölyrakeita, spiruliinaa, hampun- ja pellavansiemeniä, maca-, vehnänorasjauhetta jne. Pst! Halon Hannariikka on kirjoittanut oivan Smoothien valmistuksen ABC:n, josta saat vinkkejä superfoodinkin pariin.

Tällä viikolla pääpaino on ollut hedelmissä, katsotaan, jos ensi viikolla kehittelisi tuttuihin marjoihin uusia yhdistelmiä. Kerro ihmeessä oma suosikkisi, niin laitan reseptin testiin.



Aurinkoinen aamun aloitus 4 annosta

1-2 cm:n pala inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
2 omenaa paloiteltuna
2 appelsiinin mehu puristettuna
0,5-1 dl tyrnimarjamehua
jäitä




Päärynä-kurkkku-smoothie 4 annosta

1-2 cm:n pala inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
2 päärynää kuorittuna ja paloiteltuna
0,5 kurkkua kuorittuna ja paloiteltuna
0,5-1 dl jogurttia
1 rkl hampunsiemeniä



Ananas-inkivääri-smoothie 4 annosta

1 prk ananasta mehuineen
1-2 cm:n pala kuorittuna ja raastettuna
macajauhetta
ripaus kanelia
jäitä



Kiivi-ananas-smoothie 4 annosta

1 prk ananasta
3 kiiviä kuorittuna ja paloiteltuna
jäitä
(loraus vettä, jos haluat ohuempaa)



Mansikka-appelsiini-smoothie 4 annosta

2 dl pakastemansikoita
2 appelsiinin mehu puristettuna
1 omena kuorittuna ja paloiteltuna
1-2 cm:n pala inkivääriä kuorittuna ja raastettuna

*****
Mansikka: rautaa, kaliumia, B- ja C-vitamiinia, folaattia, ellagihappoa (hidastaa syöpäsolujen syntymistä)
Appelsiini: C-vitamiinia, suojaavia flavonoideja

Omena: hyvä ravintokuidun lähde, A- ja C-vitamiinia
Tyrnimarja: ravintorikas, C-, A- ja E-vitamiinia
Inkivääri: auttaa pahoinvoinnnissa, flunssassa ja vilustumisissa, hillitsee tulehduksia

Ananas: A-, B ja C-vitamiinia, poistaa nestettä elimistöstä
Päärynä: B2-vitamiinia, rautaa, kaliumia ja kuituja
Kurkku: kivennäisaineita, runsaasti luontaista vettä, edistää suolen toimimista

Parmesaanikeksit




Sunnuntaipäivä ja parmesaanikeksejä teen kylkeen. Maistuivat eilen kyllä punaviininkin kera. Söimme keksit sellaisenaan, mutta päälle voi halutessaan laittaa esim. rucolaa, basilikaa tai kirsikkatomaatteja.

Parmesaanikeksit 24 kpl

2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl seesaminsiemeniä
3 dl raastettua parmesaania
120 g huoneenlämpöistä voita
2 kananmunaa
(2 tl vettä)
pinnalle raastettua parmesaania

- sekoita jauhot, siemenet ja juustoraaste keskenään
- nypi voi joukkoon
- lisää munat ja sekoita taikinaksi
- jos taikina on murumaista, lisää tilkka vettä
- muotoilee taikinasta pötkö, kääri kelmuun ja nosta puoleksi tunniksi jääkaappiin
- leikkaa pötköstä noin 24 palaa ja nosta pellille leivinpaperin päälle
- ripottele pinnalle vielä parmesaaniraastetta ja paista keksejä 225 asteessa 8 minuuttia

Punajuuritimbaalit ja paahdetut juurekset

perjantai 4. tammikuuta 2013


Näitä juureksia nautimme joulun aikaan silloin, kun olimme miehen kanssa kaksistaan kotona. Olemme toki tehneet paahdettuja juureksia aiemminkin, mutta oli hauska huomata, miten jouluisia ne olivatkaan joulunaikaan. Eli taas tuli todistettua, että palsternakka, punajuuri ja lanttu ovat monikäyttöisiä, sillä ne taipuvat ruokaan kuin ruokaan ja tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Lantut ja palsternakat tuli valmistettua jostain muistin perukoilta, mutta punajuuritimbaalin ohjeen kaivoin reseptikätköstä. Glorian Ruoka&Viini -lehdestä numerosta 8/2011. Maistui! Timbaalit näyttävät fiineiltä, mutta ne eivät suinkaan ole vaikeita valmistaa. Ja ensi kerralla testaan porkkanaversioitakin. Pisteet kotiin myös siitä, että ohjeesta todella tuli 8 annosta! Nämä juurekset maistuvat ihan sellaisenaan tai tofun, kalan tai lihan kera. Mitä nyt sitten keksittekään.

Punajuuritimbaali 8 kpl

500 g punajuurta
2 rkl voita
ripaus sokeria
1,5 dl ranskankermaa
2 kananmunaa
1-2 tl suolaa
2 rkl timjamia tai salviaa hienonnettuna
1 rkl rypsiöljyä
*
koristeluun pinjansiemeniä tai mustia seesaminsiemeniä





Kuori ja paloittele punajuuret ja nosta ne paistinpannuun voin ja sokerin kera. Kypsennä punajuuria, kunnes ne ovat kypsiä (10-15 minuuttia). Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Lusikoi ranskankerma, munat, suola ja yrtit kulhoon, lisää punajuuret ja soseuta sauvasekoittimella tai blenderillä tasaiseksi. Maista seosta ja lisää tarvittaessa mausteita.

Voitele silikonivuoat tai muffinssivuoka öljyllä ja nosta ne korkeareunaiselle uunipellille. Lusikoi punajuuriseos vuokiin, mutta älä täytä piripintaan. Nosta pelti uuniin ja kaada vettä pellille niin, että vuoat parin sentin korkeudelta veden vallassa.

Paista punajuuritimbaaleja 20 minuuttia ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kumoa timbaalit lautaselle, koristele pinjansiemenillä ja tarjoile.


Paahdetut palsternakat 4-6 annosta

500 g palsternakkaa
loraus rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria
*
lopuksi kapriksia, balsamicoa ja rucolaa

Kuori palsternakat ja viipaloi ne ne pitkittäin. Nosta palsternakat uunivuokaan, valuta päälle hieman öljyä ja mausta.
Paahda palsternakkoja 225 asteessa 20 minuuttia. Pirskottele päälle balsamicoa, muutama kapris ja rucolaa


Hunajaiset lanttukuutiot  4-6 annosta

500 g lanttuja
loraus rypsiöljyä
1-2 rkl hunajaa
tuoretta rosmariinia tai timjamia
suolaa, mustapippuria

Kuori lantut ja pilko pieniksi kuutioiksi. Nosta kuutiot pannulle, purista hunaja päälle ja anna kypsyä miedolla lämmöllä. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.


Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.