Tämän reseptin Ajoblanco tarjoillaan Espanjassa yleensä kylmänä keittona, mutta tuli todistettua, että toimii myös sakeampana versiona lampaankyljysten kanssa. Jos kastiketta siis jää yli, voit tehdä lopusta vielä pienen määrän keittoa. Kyljykset voi paistaa paistinpannulla tai kypsentää grillissä.
Lampaankyljykset Ajoblanco-kastikkeella ja oliiveilla 4 henkilölle
8-12 lampaankyljystä puhdistettuna
1 rkl Ajilloa (ohje alla)
2 rkl kapriksia
1-2 dl oliiveja
1-2 rkl oliiviöljyä
- hienonna kapriksia ja oliiveja hieman ja laita ne kulhoon
- lisää oliiviöljy ja siirrä seos odottamaan ruokailua
- kuumenna pannu tai grilli melkein savuavan kuumaksi ja paista lampaankyljyksiä 2-3 minuuttia molemmin puolin
- mausta kyljykset suolalla ja pippurilla
- nosta kyljykset pannulta ja anna niiden lämmön tasaantua folion alla
- nosta kyljykset lautasille ja lusikoi ajoblancoa hieman päälle, ripottele ajilloa päälle ja koristele vielä oliiviseoksella
Ajillo
vajaa 1 dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
0,5-1 dl persiljaa hienonnettuna
- sekoita ainekset keskenään pienessä kulhossa
- jos ajilloa jää yli, säilytä sitä jääkaapissa ja käytä leivän päällä, salaateissa tai muiden grillattujen lihojen päällä
Ajo blanco
1-2 viipaletta vaaleaa leipää murusteltuna, kuoret poistettuna
1 dl kokonaisia manteleita
1 valkosipulinkynsi kuorittuna ja veitsen terällä liiskattuna
3 dl maitoa
3 Granny Smith -omenaa kuorittuna ja lohkottuna
1-2 rkl valkoviinietikkaa
1,5 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
- pistä leipä, mantelit, valkosipulinkynsi ja maito kulhoon tai kattilaan, peitä ja nosta jääkaappiin vähintään tunniksi tekeytymään (mieluiten yön yli)
- kaada maito-leipäseos blenderiin tai soseuta sauvasekoittimella omenoiden, viinietikan ja oliiviöljyn kanssa
- mausta suolalla ja pippurilla ja nosta kastike takaisin jääkaappiin
Kesäkurpitsankukkia sienillä ja katkaravuilla täytettynä tomaattikastikkeen kera 4 henkilölle
0,5 dl oliiviöljyä
1 dl sieniä hienonnettuna
1 dl katkarapuja
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl timjamia hienonnettuna
1 rkl persiljaa hienonnettuna
suolaa, mustapippuria
1 l öljyä uppopaistamiseen
8-12 kpl kesäkurpitsankukkia
- paista sieniä, kunnes niistä on kadonnut kaikki vesi ja sienet ovat hieman ruskistuneet
- lisää sipuli, valkosipuli ja timjami ja paista parisen minuuttia
- sekoita persilja joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla
- nosta seos syrjään jäähtymään
- kun seos on jäähtynyt, lusikoi seosta kesäkurpitsankukkien sisään, kierrä kukkien päät kiinni
loraus oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl fenkolinsiemeniä hienonnettuna
1 tlk tomaattimurskaa
1 rkl savupaprikaa
0,5 tl chilijauhetta
- freesaa sipuleita öljyssä
- kaada tomaattimurska päälle ja anna hautua 15 minuuttia
- mausta ja tarkista maku
- jos haluat kastikkeesta sileämpää, soseuta sauvasekoittimella
- lämmitä kastike vielä siinä vaiheessa, kun tarjoilet kesäkurpitsankukkia
1 kananmuna
1,5-2 dl vehnäjauhoja
loraus kivennäisvettä tai olutta
suolaa, pippuria
- sekoita ainekset kulhossa
- laita öljy lämpiämään friteerausta varten. Öljy on sopivaa, kun se on 180 asteista. Jos sinulla ei ole mittaria, voit testata lämmön pudottamalla öljyyn esim. persiljan lehden. Jos se käpristyy heti, voit ruveta paistamaan kesäkurpitsankukkia.
- kieritä täytettyä kesäkurpitsankukkaa taikinassa ja paista öljyssä 2-3 minuuttia
- kun kukat ovat kauniin ruskeita, nosta ne valumaan talouspaperin päälle
- voit käyttää öljyä vielä myöhemminkin. Jos öljyssä on paljon roskia, siivilöi öljy seuraavaa kertaa varten. Voit friteerata alla olevat kesäkurpitsat samassa öljyssä
20 valkosipulinkynttä kuorittuna ja veitsen syrjällä liiskattuna
8 laakerinlehteä
nippu timjami
1 rkl cayennepippuria
2 rkl paprikaa
suolaa, mustapippuria
1 vaalea munakoiso 1 cm:n viipaleina
1 lila munakoiso 1 cm:n viipaleina
1 kesäkurpitsa 1 cm:n viipaleina
1 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
4 rkl hunajaa
- yhdistä suuressa kulhossaöljy, valkosipuli, laakerinlehti, timjami, cayenne, paprika, suola ja pippuri
- jaa seos kahteen kulhoon ja laita toiseen kulhoon munakoisot ja toiseen kesäkurpitsat marinoitumaan parin tunni ajaksi
- lämmitä öljy 180 asteeseen kattilassa
- laita toiselle lautaselle vehnäjauhot ja vispaa toiseen lautaseen kananmunat
- nosta kesäkurpitsat marinadista, kasta ne jauhoihin ja sitten kananmuniin, uppopaista 2-3 minuutin ajan tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita
- nosta kesäkurpitsat talouspaperin päälle valumaan ja mausta suolalla ja pippurilla, pidä lämpimänä
- samalla kun kesäkurpitsat paistuvat, nosta munakoisot marinadista ja paista pannulla tai grillissä 2-3 minuutin ajan. Pannulle ei tarvitse lisätä öljyä, koska munakoisot ovat imeneet sitä itseensä marinadista.
- nosta munakoisot tarjoilulautaselle, mausta suolalla ja pippurilla
- nosta kesäkurpitsat vielä päälle ja valuta päälle hunajaa
Slurps mitä ohjeita!
VastaaPoistaEva
Aivan mielettömän ihania ohjeita! Kesäkurpitsat ehtivät kasvaa maassa liian isoiksi kun ei ehditä syömään, mutta leivitys ei ollut tullut mieleenikään! Eräs pälkäneläinen ystäväni vinkkasi blogistasi, kun hän kävi vilkaisemassa omaani. Täytyykin tutustua blogiisi kunnolla paremmalla aikaa! :)
VastaaPoista@Eva & Kaati: Kiva, kun pidätte! Toivottavasti myös ehditte testaamaankin reseptejä joskus.
VastaaPoistaKesäkurpitsasta kannattaa tehdä hilloa, kakkua tai leipää, niin pääsee aina nopeasti isosta satsista eroon. Täältä löytyy viime kesän tuotoksia kesäkurpitsasta: http://kipparinmorsian.blogspot.fi/2012/08/tuutin-taydelta-kesakurpitsaa.html