Torilta kattilaan

torstai 14. heinäkuuta 2011

Perinteinen suomalainen kesäkeitto ei miehen makuhermoja hivele, vaikken siihen laitakaan maitoa. Näin ollen tein siitä ranskalaisen version, pistoukeiton. Keitto saa nimensä tahnasta, joka tehdään basilikasta, valkosipulista, parmesanista ja oliiviöljystä. Jos omasta kasvimaasta ei vielä perunaa ja porkkanaa irtoa, kipin kapin torilla hakemaan ainekset kassiin.

Pistou-keitto neljälle henkilölle

10 varhaisperunaa paloiteltuna
4-6 varhaisporkkanaa viipaloituna
1-2 valkosipulinkynttä viipaloituna
2-4 varhaissipulia viipaloituna (myös vihreä varsi)
1-2 fenkoli viipaloituna
2-4 varsisellerinvartta viipaloituna
kourallinen herneitä tai 10 litteää herneenpalkoa
3 rkl oliiviöljyä
1 l kasvislientä
2 dl keitettyjä cannellinipapuja tai 1 prk säilykepapuja
yrttejä oman maun mukaan (tilli, persilja, basilika)
parmesanjuustoa keiton pinnalle

Pistou

1 valkosipulinkynsi
2 dl basilikaa (sekä varret että lehdet)
1-2 dl parmesanjuustoa raastettuna
1 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
  • kuullota perunat, porkkanat, varsiselleri, fenkoli ja sipulit oliiviöljyssä muutaman minuutin ajan
  • lisää kasvisliemi ja anna hautua 15 minuutin ajan kannen alla
  • tee sillä välin pistou-tahna laittamalla kaikki ainekset tehosekoittimeen
  • kun kasvikset ovat kypsiä, lisää vielä herneet, sipulinvarret ja pavut keittoon
  • anna hautua vielä minuutin ajan
  • annostele keitto lautasille, lusikoi pistouta päälle ja ripottele parmesania pinnalle
Vinkki! Keittoon voi lisätä myös varhaiskaalia, purjoa tai kesäkurpitsaa. Ja jos et pidä fenkolista ja varsiselleristä, voit puolittaa niiden määrän. En kuitenkaan suosittele jättämään niitä pois, sillä keitto saa niistä hyvää makua.
Maukasta keittoa syön vielä huomennakin töissä lounaaksi, sitten jään kovasti odotetulle lomalle. Kesäistä viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.