Keksitehdas

sunnuntai 19. joulukuuta 2010


Viikonloppu päättyi keksitehtailuun, jotta jouluna varmasti riittää syötävää. Tein jo toistamiseen ihania pistaasibiscotteja, joiden makua on helppo vaihdella oman maun mukaan. Ekan satsin tein pistaasipähkinöistä ja sitruunasta, tämän päiväisen pistaasipähkinöistä ja klementiineista. Vain pieni vaihdos sitruunahedelmässä, mutta lopputuloksessa huima ero! Yhtä lailla pistaasien tilalle voi laittaa rouhittua mantelia, pieniä suklaahippuja, pähkinöitä tai kuivattuja marjoja. Biscotit maistuvat niin makean jälkiruokaviinin kuin kahvinkin kera. Biscotit ovat erittäin helppotekoisia, joten jouluksi vain niitä leipomaan.

Tämän joulun perinteisemmiksi kekseiksi valikoituivat mantelitähdet ja kanelitähdet. Kyseiset keksit voi tehdä samasta taikinasta maustaen ne vain eri mausteilla. 


Pistaasibiscotit

50 g huoneenlämpöistä voita
1 ½ dl sokeria
reilu 3 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl rouhittua pistaasipähkinää (pari pussia)
2 tl raastettua sitruunan/appelsiinin tai klementiinin kuorta
1 kananmuna
1 rkl sitruunan/appelsiinin tai klementiinin mehua

Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja pistaasit keskenään. Lisää seos ja sitruunankuoret voivaahtoon. Lisää vielä muna ja mehu. Muotoile taikinasta kiinteä massa.

Jaa taikina kahtia ja muotoile niistä leivinpaperin päälle pellille kaksi tankoa. Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia.

Anna tankojen hieman jäähtyä ja leikkaa ne vinoviipaleiksi. Laita palat leikkauspinnat ylöspäin uuniin vielä noin 10 minuutiksi tai kunnes palat ovat rapeita.
Anna viipaleiden jäähtyä. Biscotit säilyvät useita viikkoja ilmatiiviissä purkissa.



Mantelitähdet tai kanelisydämet

5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
200 voita
1 munankeltuainen
pieni loraus vettä
munanvalkuainen voiteluun
koristeluun mantelirouhetta ja raesokeria tai kanelia ja sokeria

Sekoita jauhot ja sokeri kulhossa. Nypi voi sormin joukkoon. Lisää keltuainen ja loraus vettä, jotta taikinasta muotoutuu kiinteä. Anna taikinan levätä jääkaapissa tunnin ajan.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä haluamasi muotoisia kuvioita. Nosta pellille ja voitele valkuaisella. Ripottele päälle joko manteli- tai kaneliseosta. Paista keksejä 10-12 minuuttia.

Yhdestä taikinasta tulee noin kolmisen peltiä keksejä riippuen tietysti muotin koosta.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.