Osa 3: Kumppanuuskasvit hyötypuutarhassa

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Samettikukka torjuu kaalin tuholaisia.

Samalla tavoin kuin ihmiset, myös tietyt kasvit viihtyvät paremmin toistensa seurassa ja edistävät näin hyvinvointiaan. Kumppanuuskasvi antaa toiselle kasville tuulensuojaa, toimii tuholaisten torjujana, parantaa makua tai antaa buustia kasvuun. Ei siis ole lainkaan sama, mitä kasvatat missäkin kohti puutarhaa. Lisäksi yrttien, vihannesten ja kukkien kasvattaminen rinnakkain tuo puutarhaan mukavaa eloisuutta. Istuta siis rohkeasti samaan penkkiin eri lajikkeita! Aivan vierekkäin ei kuitenkaan kannata laittaa sellaisia vihanneksia, joista toinen tarvitsee paljon vettä ja toinen ei juuri nimeksikään.

Kumppanuuskasvien hyödyntäminen puutarhassa ei ole mikään uusi juttu, mutta minusta tuntuu, että moni on vieraantunut siitä ostaessaaan syötävät torilta ja kaupasta. Tutustuin itse aiheeseen vasta viisi vuotta sitten, kun aloin kasvattamaan syötävää alusta alkaen itse. Olen keskittynyt kumppanuuskasvien valinnassa lähinnä tuholaisten ja tautien torjumiseen, mutta yhtä lailla ne voivat parantaa myös makua.

Tunnetuimpia kumppanuuskasveja ovat sipulit ja yrtit. Sipulit karkottavat tuholaisia (kaaliperhosia, porkkanakärpäsiä ja lehtikirvoja) ja yrtit parantavat vihannesten makua. Sipuli myös suojaa kasvustoja homeelta. Sipulin lisäksi myös rosmariini ja salvia karkottavat porkkanakärpäsiä, kaaliperhosia ja samettikukka porkkanakemppejä. Tilli torjuu lehtikirvoja ja kaaliperhosia, siinä missä valkosipulikin. Kukat puolestaan houkuttelevat hyönteisiä pölyttämään ja siksi niitäkin on hyvä olla hyötypuutarhassa.

Olen koonnut alle taulukon yleisimpien vihannesten ja yrttien parhaista kumppaneista. Eikä kannata hätääntyä, vaikka et viljelisikään näiden oppien mukaisesti. Jos haluat kuitenkin jostain aloittaa, suosittelen istuttamaan kasvimaalle tai sen viereen iisoppia, joka kukkii pitkään todella kauniisti ja torjuu samalla etanoita ja muita tuholaisia. Oma suosikkiyhdistelmäni on kasvilaatikko, jossa on sekaisin samettikukkaa ja lehtikaalia. Se perinteisin kumppanipari lienee sipuli ja porkkana, jotka muodostava samassa kasvilaatikossa vuororiveittäin oivan taisteluparin tuholaisia vastaan.





Kokosin kumppanuuskasvit pikaisesti yhteen, joten jos huomaat niissä jotakin ihmeellistä tai poikkeavaa, vinkkaa ihmeessä ja korjaan taulukon.

Lähteet:
Hyötykasviyhdistys
Kirsi Tuominen: Syötävän kaunis piha

* * *

Osa 1: Siemenien kylväminen ja taimien kasvattaminen
Osa 2: Hyötypuutarha kasvilaatikoissa
Osa 3: Kumppanuuskasvit hyötypuutarhassa
Osa 4: Kouliminen ja taimien kasvatus
Osa 5: Syötävät kukat puutarhassa
Osa 6: Pavut puutarhassa ja lautasella
Osa 7: Yrtit puutarhassa
Osa 8: Kaalien kasvattaminen
Osa 9: Hyötypuutarha ruukuissa ja parvekkeella
Osa 10: Tuholaisten torjuminen
Osa 11: Lannoittaminen




4 kommenttia

  1. Näyttää kauniilta. Mietin, miten saat pidettyä nurmikon poissa hiekan seasta reuna-alueilta tai miten olet saanut pidettyä rikkaruohot pois hiekasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rikkaruohot vain nypin pois eikä niitä juurikaan tule. Reuna-alueet sen sijaan siistin pari kertaa kesässä leikkaamalla ruohoa ja kanttaamalla lapiolla, koska en ole keksinyt itseäni miellyttävää keinoa rajata kiveystä ja nurmikkoa.

      Poista
  2. Kiitos hyvin laaditusta listasta. Meillä talotoimikunta asukkaiden kera kokeilee laatikkokasvatusta pihalla tänä kesänä. Täältä saimme hyviä neuvoja. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapas ihanalta tuollainen yhteinen kasvimaa, mukavia puutarhahetkiä!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.