Astetta parempi janssonin kiusaus

sunnuntai 21. syyskuuta 2014


Yksi lempiruoistani on tuttuakin tutumpi janssonin kiusaus, mutta syön sitä vain kerran vuodessa. Herkuttelen itse koko vuoallisella, sillä mies ei ole suuremmin sen ystävä. Ehkä kannattaisi, sillä olen onnistunut valmistamaan erinomaisen janssoninkiusauksen kerta toisensa jälkeen. Kiitos Jokihaka kokkaa-blogin pienen oivalluksen. Pieni muutos ruoan valmistamisessa on nostanut kiusauksen entistä loistavammaksi. Tämä muutos on se, että kerma, sardellit tai anjovikset, mausteet ja sipulit haudutetaan pannulla erinomaiseksi kastikkeeksi ja vasta sen jälkeen kaadetaan perunoiden päälle. Kastike saa olla asteen verran suolainen, koska perunoita ei ole suolattu lainkaan. Mitä paremman makuinen kermakastike, sitä parempi lopputulos. Janssonin kiusaukseen voisi lisätä myös pekonia, kuten Jokihaka kokkaa on tehnyt, mutta itse en halunnut sitä käyttää.


Janssonin kiusaus 4 henkilölle

1 kg perunoita kuorittuna ja viipaloituna
öljyä ja voita paistamiseen

Kastike:
1-2 sipulia hienonnettuna
1 rasia anjovis- tai sardellifileitä
1-2 rkl sinappia
mustapippuria
2 dl kermaa
0,5-1 dl tilliä hienonnettuna

Paista perunoita isolla pannulla voin ja öljyn seoksessa muutama minuutti, kunnes perunat saavat hiukan väriä. Kaada perunat uunivuokaan ja paista anna paistua sen aikaa, kun saat kastikkeen tehtyä.

Kuullota sipuleita öljyssä pannulla muutaman minuutin ajan. Lisää anjovikset, sekoita ja anna kalojen sulaa sipuleiden joukkoon. Lisää sinappi, tilli, anjovispurkin liemi ja kerma. Kuumenna, mutta älä keitä kokoon. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa mausteita. 

Ota vuoka uunista ja sekoita kermakastike tasaisesti perunoiden joukkoon. Paista kiusausta uunissa 180 asteessa 35 - 45 minuuttia. 


4 kommenttia

  1. Kiva nähdä että resepti on käytössä! Kiitti!

    VastaaPoista
  2. Kyllä vain, tuli tänne keittiöön jäädäkseen.

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvää täytyy tehdä useammin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa, että maistui! Tämä onkin ainoa tapa, jolla enää valmistan janssoninkiusausta.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.