Italialainen kaali-papukeitto

tiistai 18. syyskuuta 2018


Kun tuulee ja sataa, on oiva hetki käpertyä viltin alle hyvän kirjan tai elokuvan pariin. Vihmova sää on otollinen myös tälle herkulliselle keitolle, josta on vuosien varrella muodostunut yksi lempiruoistani, vaikken sitä niin kovin usein keitäkään. Tämäkin ruoka sisältää kaalia ja voinee todeta, että melkeinpä kaikki kaaliruoat ovat lempiruokiani. Kyseessä on italialainen kaali-papukeitto, joka vaatii loppusilaukseksi lorauksen hyvää oliiviöljyä ja parmesania. Juuston voi ripotella lopuksi keiton päälle tai heittää kovan parmesanin kannikan jämän keittoon kypsymisajaksi antamaan makua. Molempi parempi. Mikäli jätät juuston pois, soppa on täysin vegaaninen. 

Kaali-papukeitto on myös pitkän haudutuksen jälkeen ihanan hellivä ja ehdottomasti lohturuokien aatelia. Lihan rakastaja voi aivan aluksi paistaa kattilassa pekonia keiton pohjalle eikä soppa pane pahaksi sitäkään, että sinne hienontaa joukkoon jääkaapista yksinäisiä juuresten jämiä. Toki ensiluokkaista aineksista syntyy aina se paras mahdollinen.

Syys ja kaali ne yhteen soppii, kokeile sinäkin!


Italialainen kaali-papukeitto

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 iso sipuli hienonnettuna
1-2 varsisellerin vartta hienonnettuna
2 porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna
2 rkl tomaattipyrettä
4 dl kaalia ohueksi suikaloituna
1-1½ l kasvislientä
suolaa
mustapippuria
2-4 dl kypsiä valkoisia papuja
timjamia
oliiviöljyä
(parmesanin kannikat)

Kuullota sipuleita, porkkanaa ja varsiselleriä öljyssä.  Lisää tomaattipyre ja anna senkin kypsyä hetken aikaa.

Lisää seuraavaksi kaali ja kasvislientä. Hauduta keittoa, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Jos aika antaa periksi, hauduta kaalikeittoa tunnista kahteen.

Kaada lopuksi huuhdotut pavut joukkoon ja anna niiden lämmitä.

Tarkista keiton maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Annostele keitto lautasille, lorauta oliiviöljyä pinnalle ja nauti hyvän valkoviinin kera.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.