Etikkaiset valkosipulikurkut
keskiviikko 23. elokuuta 2017
Jestas sentään, miten nämä valkosipuliset suolakurkut hurmaavat vuodesta toiseen! Löysin tämän loistavan reseptin avomaankurkkujen säilömiseen neljä vuotta sitten Kulinaarimuruja-blogista. Kurkkuja tulille pistäessä en osannut odottaa näin hyvää lopputulosta, mutta ei voi mitään. Menetin sydämeni näille maukkaille kurkuille. Ensimmäisen purkin söin aikoinaan sellaisenaan ja maku on hurmannut vuosi toisensa perään. Sen jälkeen en ole juuri muulla tavoin kurkkuja säilönytkään.
Joinakin kertoina osa valkosipuleista on muuttunut sinisiksi, mutta se ei ole mitenkään vaarallista. Jonkinlainen kemiallinen reaktio syntyy valkosipulin ja etikan kohdatessa. Valmistusastiallakin tuntuu olevan asiaan vaikutusta. Kiinassa sinisiä valkosipuleja valmistetaan jopa tarkoituksella, lue aiheesta lisää Ruokaverstaasta.
Etikka ja puhtaat purkit pitävät huolen siitä, että kurkut säilyvät useamman kuukauden hyvänä. Ongelma syntyykin ainoastaan siitä, että useimmiten kurkut eivät ehdi kovin pitkään kaapissa oleilemaan, koska ovat niin törkeän hyviä!
Etikkaiset valkosipulikurkut
2 kg avomaankurkkuja
1 l kivennäisvettä
4 dl väkiviinaetikkaa
4 dl sokeria
½ dl suolaa
2 rkl sinapinsiemeniä
nippu tilliä hienonnettuna
1-2 kokonaista valkosipulia eli noin 10-20 valkosipulinkynttä
Huuhtele ja viipaloi kurkut.
Sekoita muut ainekset astiassa (kattilassa, ämpärissä tms.). Jos käytät kynnellisiä valkosipuleita, puolita kuoritut kynnet. Yksikyntiset voit leikata neljään osaan.
Lisää kurkkuviipaleet liemeen ja sekoita hyvin. Tässä vaiheessa voi tuntua, että lientä ei ole tarpeeksi peittämään viipaleita. Kurkuista kuitenkin irtoaa sen verran reippaasti nestettä, että pian viipaleet lilluvat väljässä liemessä.
Aseta astian kansi paikoilleen ja anna kurkkujen muhia liemessä kolmen päivän ajan. Sekoita satsia välillä.
Lusikoi kurkut liemineen desinfioituihin lasipurkkeihin ja säilytä niitä jääkaapissa tai kellarissa. Tästä määrästä riittää tavaraa neljään keskikokoiseen purkkiin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Todella hyviä kurkkuja. Kiitos hyvästä ohjeesta.
VastaaPoistaHyvä, hyvä! Täällä jo suunnittelen uuden satsin valmistamista, kun yksi purkki hupenee niin nopeasti.
PoistaMiten kauan säilyy, kun ei säilöntäainetta käytetä?
VastaaPoistaEtikka ja puhtaat purkit pitävät huolen siitä, että kurkut säilyvät kuukausia kylmässä ja pimeässä säilytettynä. Itsellä ne ei kyllä niin kauan säily, sillä saatan pahimmillaan/parhaimmillaan syödä purkillisen kurkkuja yhden illan aikana.
PoistaOnko ne kolme päivää lämmössä vai jääkaapissa?
VastaaPoistaEnsin kolme päivää huoneenlämmössä, sitten vasta purkkiin ja kylmään.
VastaaPoistaLusikoi kurkut desinfioituihin lasipurkkeihin ja säilytä niitä jääkaapissa tai kellarissa.
VastaaPoistaLusikoidaanko pelkät kurkut ilman lientä?
Ei, kyllä sinne purkkiin täytyy liemi kaataa perään. Korjaan reseptiä tältä osin, kiitos huomiosta!
PoistaEikö satsia kuumenneta lainkaa ?
VastaaPoistaEi, tämä ohje ei tarvitse kuumennusta. Päivät lämpimässä tekevät tehtävänsä vichyn kanssa.
PoistaKuinka pitkään pitää säilöä ennenkuin ovat syötäviä?
VastaaPoistaParia, kolme viikkoa ainakin. Ajan kanssa paranee.
Poista