Naanleivät pannulla

sunnuntai 5. tammikuuta 2020



Itsetehty naanleipä on niin käsittämättömän helppo valmistaa, etten ymmärrä, miksen ole tehnyt sitä aiemmin ja useammin. Puoliso kyllä on leiponut naanleipää, mutta itse en ole jaksanut nähdä vaivaa. (Ei kun olenpas, mutta todella erilaisella ohjeella.) Tästä lähtien jaksan, sillä lämmin, pehmeä leipä on niin paljon parempaa kuin kaupasta vakuumissa ostettu valmis lätty. Taikina kohoaa nopeimmillaan tunnissa ja kun omassa uunissa on kohotustoiminto, niin en näe kovin montaa syytä olla leipomatta hätäisemmälläkään aikataululla.

Etsin reseptejä sieltä sun täällä, mutta päädyin valmistamaan taikinan Viimeistä murua myöten -blogin Saaran ohjetta mukaillen. Yksinkertaisempiakin reseptejä toki tuli vastaan, mutta vakuutuin siitä, että paras tulos syntyy useampaa kohotusainetta käyttäen ja kypsentämällä naanleivät pannulla paistaen. Alun perin naanleivät on paistettu tandooriuunin seinämillä, mutta ilman sitä näin talvikautena kuiva pannu ajaa asian parhaiten. Kesällä leivät voi puolestaan paistaa grillissä. Kuivakaapista löytyneet nigellansiemenet viimeistelivät maun juuri sellaiseksi, mihin olin tottunut. Ilmankin toki onnistuu, mutta kannattaa poiketa etniseen kauppaan ja ostaa purkki tulevia leipomishetkiä ajatellen. Naanleipiä voi halutessaan keventää käyttämällä loppuvoiteluun rypsiöljyä tai ne voi syödä sellaisenaan suoraan uunista tulleena. Itse voitelin naanleivät blinien paistamiseen tarkoitetusta, tähteeksi jääneestä kirkastetusta voista.

Upeasti kohonnutta taikinaa ei kannata tuhota kaulitsemalla leipiä vaan taputtelemalla tai ilmassa muotoillen. Tämän viimeisimmän tavan totesin itselleni sopivammaksi. Näin sain leivistä mukavan ohuita ja taikina alkoi kuplia kuumalla, kuivalla pannulla upeasti. Toiselta puolen paistoin leipää huomattavasti vähemmän aikaa kuin ensimmäiseltä puolelta, sillä halusin varjella leipien pehmeyttä ja ilmavuutta.

Muotoilin taikinasta kahdeksan leipää, mutta siitä riittää kyllä useampaankin, mikäli haluat tehdä asteen verran pienempiä leipiä. Ensimmäiset leivät söimme hotkien tulikuumina sellaisenaan ja pistaasikanakorman kera. Tähteeksi jääneet naanleivät kuumensin seuraavana aamuna turkkilaisten munien kylkeen aamiaispöytään. Yhtä hyvin niistä olisi valmistunut upea lounas levittämällä leivän päälle esimerkiksi hummusta, kirsikkatomaatteja, oliivia ja marinoitua sipulia.


Naanleivät 8-10 kpl

2,5 dl vettä (kädenlämpöinen vesi lyhyeen kohotusaikaan, kylmä pidempään)
1 rkl sokeria
1 tl kuivahiivaa
2,5 dl maustamatonta jogurttia
9-10 dl vehnäjauhoja (osa voi olla spelttijauhoja)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 rkl nigellansiemeniä
1-1,5 tl suolaa
voiteluun sulaa voita tai rypsiöljyä

Sekoita vesi, hiiva ja sokeri keskenään kulhossa, anna tekeytyä joitakin minuutteja. Lisää jogurtti,  puolet jauhoista, leivinjauhe, sooda ja nigellansiemenet.

Vaivaa taikinaa käsin tai koneessa ja lisää jauhoja vähitellen. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Varo kuitenkin tekemästä liian jäykkää taikinaa, taikina saa jäädä hieman tarttuvaksi.

Kohota taikinaa huoneenlämmössä 2-4 tuntia tai yön yli jääkaapissa. Taikina saa kohota kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina noin kahdeksaan osaan. Venytä taikinapalaa ilmassa ohuemmaksi reunasta pitäen koko ajan pyörittäen tai taputtele pöytätasolla noin puolen sentin paksuiseksi.

Kuumenna paistinpannu tai valurautapannu kuumaksi ja paista leivät yksitellen kuivalla pannulla kypsiksi. Anna ensimmäisen puolen paistua niin kauan, että pintaan muodostuu kuplia ja alapuoli saa kunnolla väriä. Käännä leipä ja jatka paistamista, kunnes toinenkin puoli on saanut väriä pintaan. Voitele kypsät leivät voilla ja nauti saman tien.




2 kommenttia

  1. Kiitos tästä ohjeesta,testaan mielelläni sillä en ole vielä löytänyt täydellistä naanleivän ohjetta. Nigellansiemenet ostoslistalla myös.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.