Pistä parsasta pöytään!

keskiviikko 2. toukokuuta 2018Eurooppalaiset parsat ovat saapuneet kauppoihin jo tovi sitten ja niillä on ehditty herkutella jo useamman kerran! Hieman yllättävää on tosin ollut se, etten ole kehitellyt pöytään uudenlaisia parsaruokia. Toisaalta ei mikään ihmekään, sillä blogista löytyy monta hyväksi todettu parsa-annosta. Tähän koosteeseen on päässyt mukaan niin nopeasti valmistuvia alkuruokia ja salaatteja kuin lämpimiä pääruokia. Täyttävämmät annokset ovat kuitenkin vähemmistössä. Kaikkien keittiössä sesonkiherkku parsa ei ole noussut suosikiksi, mutta luulen sen johtuvan ennen kaikkea liiallisesta kypsentämisestä. Itse syön mieluummin raakaa tai napakkaa kuin ylikypsää lötköä tankoa. Suosittelenkin antamaan parsalle uuden mahdollisuuden.

Pikavinkit parsan ostamiseen ja valmistamiseen:
1) osta parsoja ainoastaan niiden sesonkiaikana eli keväällä ja alkukesällä. Eurooppalaisten parsojen sesonki on huhti-kesäkuun välisenä aikana. Kotimaisten sesonki alkaa kesäkuussa.
2) osta torilta ja kaupasta ainoastaan eurooppalaisia tai kotimaisia parsoja, jotta ne ovat mahdollisimman tuoreita
3) valitse mahdollisimman ohuita parsoja, jolloin ne eivät ehtineet kasvaa paksuiksi ja puisiksi eikä niitä ole välttämätöntä kuoria. Valkoiset parsat sen sijaan on hyvä kuoria. Kaupassa on tarjolla myös erittäin ohuita villiparsoja. Huom! Ota kuoret talteen ja käyttää kasvisliemeen.
4) valmista parsat mahdollisimman pian ostamisen jälkeen äläkä hilloa niitä jääkaapissa
5) väännä tai leikkaa parsan alaosa pois (2-5 cm) ja valmista jämäpaloista liemi esimerkiksi risottoa varten
5) vihreä parsa kypsyy nopeammin kuin valkoinen lajitoveri: parsa valmistuu muutamassa minuutissa uunissa grillivastuksen alla tai grillissä. Uunissa paahtaminen tai pannulla paistaminen vie 5-15 minuuttiin parsan paksuudesta riippuen.


Parsaa alkuruokana ja lisukkeena:

Valkoista parsaa rakuunan kera
Maailman helpoin parsapiirakka
Sitruunaiset parsaleivät
Pankokuorrutteiset parsatangot
Parsavanukas ja tomaattisalaatti
Kylmäsavulohta, parsaa ja uppomunia
Parsa salaateissa:

Parsaa ja appelsiinikastiketta
Parsaa ja paholaisen munia
Parsaa, artisokansydämiä ja herneitä
Raaka parsasalaatti
Salaatti grillatusta paprikasta ja parsasta

Pääruokia:

Parsa-fenkolirisotto
Parsalasagne
Parsapasta


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.