Taidemuseoissa ja ravintola Göstassa

tiistai 16. elokuuta 2016
Reilu kuukausi sitten vietimme ystävien kanssa viikonlopun Mäntässä ja ohjelmassa oli myös paikkakunnan museotarjontaa. Kävimme Göstassa edellisen kerran pari vuotta sitten, jolloin avattiin museon uusi osa, Göstan paviljonki. Olikin siis aika suunnata katsastamaan tämän kesän taideantia. Tällä kertaa saimme mukaamme oppaan, jonka johdattamana saimme tiivistetyn paketin museon tärkemmistä teemoista ja teoksista. Erinomainen veto, sillä näin kuulimme meheviä yksityiskohtia teosten ja niiden tekijöiden takaa. Visiitin Göstaan kruunasi erittäin maistuva lounas alakerran ravintola Göstassa. Sen jälkeen jatkoimme kierrostamme vielä vanhan museon puolelle.


Yksi tämän kesän kohutuimmista näyttelyistä on ollut Noora Schoreduksen Feminiininen sensibiliteetti, jonka teoksissa on käytetty arkisia materiaaleja. Kuvanveistäjä on käyttänyt osaan teoksiinsa ihmisen karvoja ja kirjontalankaa. Hän on halunnut herättää töillään voimakkaita tunteita ja kehon karvat sen varmasti tekevät. Meidän joukkiollemme se ainakin tuntui onnistuvan.
Myös Mark Wallingerin Mark-näyttely osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi. Esimerkiksi mustetahrateosten (ei kuvassa) takana oleva tekniikka olisi jäänyt pimentoon ilman asiantuntevaa opastusta.
Edellisellä kerralla kurkimme alakerran ravintolaan ja totesimme sen olevan niin täynnä, ettei meillä olisi mitään jakoja joukkoon. Tällä kertaa pelasimme varman päälle pöytävarauksen kera. Onneksi, sillä ruoka oli järkyttävän hyvää! Olin odottanut ruoan olevan ihan ok, mutten missään tapauksessa niin hyvää mitä eteeni sain. Ei tietenkään olisi pitänyt olla mikään yllätys kokeneiden Henry Tikkasen ja Pekka Terävän toimiessa keittiömestareina.

Valitsin menulta alkuruoaksi Haugesundin silliä, ruskistettua voita ja varhaisperunoita. Fiini silliannos oli niin pehmeää ja lempeää, että olisin voinut syödä pääruoan kokoisen annoksen vielä perään.


Pääruoaksi halusin nokkosella maustettua kauraa, paistettua latva-artisokkaa, sydänsalaattia ja tomaattivinaigretta. Ihanan kesäinen lautasellinen risottomaista kauraa! Hurmaava esitys eikä annos huutanut olevansa kasvisruokaa. Se oli "vain" hyvää ruokaa.

Kesäinen viikonloppu Mäntässä oli huikea, mutta museoihin kannattaa poiketa lomakauden ulkopuolellakin. Tapahtumaa riittää loppuvuodeksikin eikä ravintolan ruokaa kannata jättää väliin. Ensi viikolla ravintolassa vietetään Food Campia, jossa Gustaf-museo goes to poetry - or not.Seuraavana päivänä pistäydyimme myös Gustaf-museossa Mäntän keskustassa. Upea rakennus on G.A.Serlachius -yhtiöiden entinen pääkonttori ja osa näyttelyiden sisällöstä kumpuaakin tehtaan historiasta.


Viikonloppuun mahtui monta muutakin menoa ja näin tamperelaisena täytyy kyllä nostaa hattua Mäntälle! Pieni kaupunki on nostanut itsensä maailmankartalle ja hurmaa kävijänsä vuosi toisensa jälkeen uudestaan.

Serlachius-museot ovat avoinna 31.8.2016 saakka joka päivä klo 10-18.
Talviaikaan 1.9.2016-31.5.2017 ti-su klo 11-18.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.