Gnocchit sienikastikkeella

keskiviikko 4. joulukuuta 2019



Gnocchit ovat alun perin Italiasta lähtöisin, mutta ovat onneksemme rantautuneet meillekin jo vuosia sitten. Nämä taikinapallerot tehdään yleensä perunoista, mutta olemme valmistaneet niitä myös palsternakasta ja bataatista. Kaupastakin olemme valmiit versiot muutamaan kertaan ostaneet sillä niistä saa pyöräytettyä varsin nopeasti arkiruoan. Jos nämä perunatyynyt ovat sinulle vielä tuntemattomia, testaa kerran ja huomaat, että ne hurmaavat pääsääntöisesti kaikki ruokapöydässä istuvat.

Gnocchit sopivat erittäin hyvin myös fiinimpään pöytään ja olemme tehneet niitä usein osaksi pidempää menukokonaisuutta. Gnocchit siis sopivat alku- tai väliruoaksi tai ihan arki-iltana pikaruoaksi kastikkeen kera tai paistokseksi uuniin tomaattikastikkeen ja mozzarellan kera. Vaihtoehtoja on niin paljon kuin keksit, mutta omia suosikkisoosejani ovat gorgonzola- ja pähkinäkastike sekä erilaiset yrttipestot. Ja jos kastikkeita ja lisukkeita voi vaihdella mielin määrin, sama pätee myös taikinaan. Taikinan voi tehdä pelkästään tähteeksi jääneestä muusista ja jauhoista ja jättää munat ja juuston pois. Tärkeintä on, että taikina on muovattavissa eikä se ole kumimaista tai irtonaista.

Taikinasta tulee varsin hulppea määrä gnoccheja, joten näistä riittää isommallekin porukalle alkuruoaksi tai lisukkeeksi. Toinen vaihtoehto on pakastaa keitetyt gnocchit ja näin niistä pääsee sitten myöhemminkin nauttimaan varsin helposti.

Perunagnocchit sienikastikkeella

1 kg jauhoisia perunoita
4 keltuaista
suolaa
2-4 dl vehnäjauhoja
2-3 dl parmesania

Keitä tai paahda perunat kuorineen ja kuori hieman jäähtyneenä. Soseuta perunat ja lisää muut aineet joukkoon. Lisää jauhoja sen verran, että taikinaa voi muotoilla. Varo tekemästä liian paksua taikinaa. Maista taikinaa ja mausta tarvittaessa lisää.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle  ja tee taikinasta noin sormen paksuisia tankoja ja leikkaa veitsellä noin sentin mittaisia paloja. Paina halutessasi haarukalla koristejäljet toiselle puolelle. Kun olet leiponut koko taikinan gnoccheiksi, keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Gnocchit ovat valmiita, kun ne nousevat pintaan. Jäähdytä ja paista juuri ennen tarjoilua voissa salvianlehtien kanssa rapeiksi.


Sienikastike
400 g siitake- tai metsäsieniä
50 g voita
1 salottisipuli hienonnettuna
2-4 dl kermaa
1 dl parmesania
tuoreita salvianlehtiä
paahdettuja pähkinöitä

Paista kuumalla, kuivalla pannulla sienistä kosteus pois. Lisää voi ja sipuli, kuullota hetken aikaa. Kaada kerma ja osa salvianlehdet joukkoon, kiehauta. Lisää lopuksi juusto ja maista kastiketta.

Kun kastike on valmis, annostele gnocchit lautasille ja lusikoi kastiketta päälle. Koristele pähkinöillä ja paistetuilla salvianlehdillä.

* * *
Testaa myös suppilovahvero- tai palsternakkagnocchit!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.