Quornilla täytetyt munakoisot

perjantai 1. helmikuuta 2019



On tiettyjä ruokia, jotka haluan valmistaa perinteisesti jauhelihasta enkä kokeile lihan tilalle kasvispohjaisia korvikkeita. Hmm, ei sitten tule yhtään sellaista ruokaa mieleen. Todetaan nyt sitten, että useimmat liharuoat voi korvata täysin tofulla, nyhtökauralla, soijarouheella jne. Ruoassa rakenteella on minulle todella suuri merkitys ja toisinaan tiedän kokkaavani ja syöväni tiettyä ruokaa kasvispohjaisena ensimmäistä ja viimeistä kertaa. Tai sitten valmistan ruoan jatkossa pelkästään juureksista ja pavuista enkä mietikään erilaisia proteiinivalmisteita ja lihankorvikkeita. 

Valmistin tällä viikolla ensimmäistä kertaa quornia, joka soveltuu erinomaisesti jauhelihan korvikkeeksi. Tuotetta on ollut myynnissä jo vuosikausia, mutta se että kokkasin sitä vasta nyt ensimmäistä kertaa, kertonee jotain nihkeästä suhtautumisestani proteiinivalmisteisiin. Quorn on sieniproteiinivalmiste, joka rouheen muodossa muistuttaa jauhelihaa, mutta on lihattomuuden lisäksi soijaton, vähärasvainen ja kolesteroliton. Vegaaneille quorn sen sijaan ei sovi, sillä siinä käytetään sidosaineena kananmunan valkuaista. Poikkeuksen tekevät quorn-nuggetit, jotka ovat vegaanisia. Rouheet, nakit, pihvit, kuutiot ja fileet sen sijaan eivät. Näihin munakoisoihin käytin quorn-rouhetta ja olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Tomaattinen täyte muistutti koostumukseltaan erittäin paljon pitkään hautunutta bolognesea. Voisin harkita käyttäväni quornia ihmisten huijaamiseen, hah! Quornin tilalle voi vaihtaa soijarouheen, kaurajauhiksen tai vaikkapa kypsät kikherneet. Täyte soveltuu yhtä lailla bataatin, kurpitsan tai tacojen täytteeksi. 


Quornilla täytetyt munakoisot 4-8 henkilölle

4 munakoisoa
1 sipuli hienonnettuna
1 sellerinvarsi hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 prk (400g) tomaattimurskaa
1 pss (300g) quorn-rouhetta
oliiviöljyä
1 pnt tuoretta basilikaa
suolaa, mustapippuria
1/2  tl savupaprikajauhetta
1-2 sitruunan mehut
200 g pehmeää ricottaa tai maustamatonta tuorejuustoa
1-2 dl parmesania raastettuna
salaattia ja tuoreita yrttejä tarjoiluun

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Halkaise sillä välin munakoisot pitkittäin ja poista pohjista pieni siivu, jotta munakoisot pysyvät tukevasti pystyssä. Tee veitsellä hedelmälihaan viiltoja ja kaiva sisus lusikalla pois. Laita munakoison sisus syrjään täytettä varten. 

Aseta munakoisot uunivuoalle ja pirskottele oliiviöljyä päälle. Peitä munakoisot foliolla ja paista uunissa 15-30 minuuttia tai kunnes munakoisot ovat pehmentyneet. Nosta munakoisot jäähtymään hetkeksi.

Kuullota selleriä ja sipuleita öljyssä paistinpannulla. Peitä kannella ja anna niiden pehmentyä 10 minuutin ajan. Lisää paloitellut munakoison sisältä koverretut lihat pannuun ja hauduta toiset 10 minuuttia. 

Lisää tomaattimurska ja quorn-rouhe ja hauduta 10-15 minuuttia. Mausta täyte suolalla, pippurilla savupaprikalla ja lorauksella sitruunanmehua. Revi basilikat vielä joukkoon, jätä muutama lehti koristeeksi. Muista maistaa, että täytteessä on tarpeeksi makua.

Valmista munakoisoille vielä kuorrutus yhdistämällä ricotta ja parmesan kulhossa. Notkeuta sitruunanmehulla ja lisää tarvittaessa pippuria.

Lusikoi munakoisoihin quorn-täytettä ja levitä juustotäyte päälle. Paista munakoisoja uunissa 20-30 minuuttia tai kunnes päällinen alkaa saada hieman väriä. Tarjoile munakoisot salaatin ja yrttien kera. 

* * *

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.