Kaksi yötä talvisessa Tallinnassa

torstai 10. tammikuuta 2019


Kahden yön Tallinnan-reissu aloitti vuotemme 2019 varsin iloisissa merkeissä. Ennen matkaa jännitimme kuinka tuulet vaikuttaisivat laivamatkaamme, mutta laivan sijaan jouduimmekin loppujen lopuksi jännittämään sitä, ehdimmekö rautatieasemalta satamaan ajoissa. Olin onneksi ostanut liput aiempaan junaan, joten junan reipas myöhästyminen ei päässyt pilaamaan loman aloitustamme.  Tunnelma oli asteen verran sähköisempi, sillä mukanamme matkusti nuori kummipoika. Ehdimme laivaan eikä alla olevat aallot meitä häirinneet mitenkään. Myrskystä ei siis ollut tietoakaan. Yllätys odotti kuitenkin Viron päässä, sillä ulkona oli mieletön lumimyrsky. En aivan heti muista kokeneeni vastaavanlaista. 

Lyhyistä välimatkoista huolimatta taksille oli tilausta useampaan otteeseen ja illalliselle suuntasimme jo kesällä tutuksi tulleeseen Väike Rataskaevuun. Ravintola on Rataskaevu 16:n sisarravintola, jonne saimme tehtyä pöytävarauksen asianomaisen ravintolan ollessa täyteen buukattu. Tämä sopi hyvin, sillä ainoastaan minä olin käynyt täällä aiemmin. Vaikka harvoin käynkin samoissa ravintoloissa reissussa ollessa, Väike Rataskaevuun voin suunnata edelleen. Raflan tunnelma on rento ja mutkaton ja sama pätee myös ruokaan. Nuorukainen arpoi varsinaisen listan ja lasten listan välillä, mutta päätyi ottamaan lasten listalta kanaa. Varsin tuttu annos, mutta erittäin maistuva. Perinteistä Coca Colaakaan ei listalla ollut, mutta Fentimansin Cola kelpasi erinomaisesti. Varsinaiseen ilotulitukseen pääsimme nuoren saadessa eteensä lämpimän suklaakakun vadelmakastikkeella ja jäätelöllä. Sipaisin itsekin annoksesta pienen maistiaisen suuhuni enkä ihmetellyt yhtään jälkiruoan hehkuttamista. Itse valitsin alkuruoaksi graavilohta sinappikastikkeella ja pääruoaksi mustajuuri-savujuustovuokaa. Miehen ruoista voit lukea lisää hänen blogistaan.

Väike Rataskaevu 16
Niguliste 6, Tallinn
Ensimmäisen aamun Tallinnassa aloitimme aamiaisen jälkeen kylpylästä, sillä olimme valinneet hotelliksi Tallink Spa & Conferencen. Tämä oli oiva valinta tälle reissulle, sillä pikkujäbä on melkoinen vesipeto. Ajankohta tuntui itsestä vähän oudolle mennä pulikoimaan, mutta illalla hotellihuoneesta tsekattuna väkeä oli niin paljon, ettemme nähneet muuta vaihtoehtoa. Eikä siinä, kroppa sai loistavan startin päivään. Kaksistaan en tähän hotelliin olisi tullut menneeksi, mutta näin lapsen näkökulmasta uskallan suositella lapsiperheille. Hotellihuoneen hinnalla voi lillua altaassa useammankin kerran tai vaikka koko päivän.

Lounaalle suuntasimme venäläiseen ravintola Mooniin. Ravintola on käynyt aiemminkin monta kertaa mielessä, mutta ei vain ole ollut oikeaa hetkeä mennä syömään. Nyt tärppäsi, sillä olimme suunnitelleet jatkavamme siitä sitten iltapäiväksi Lentosatamaan. Ja voi, miten ilahduttava lounasvisiitti olikaan! Lämpöinen tunnelma otti heti vastaan tuulen tuivertamat ja lapsi huomioitiin heti sisään tullessa. Täälläkin lapsille oli tarjolla kunnon ruokaa eikä nakista ja ranskalaisista ollut pelkoakaan. Tietty pikkumies valitsi täältäkin kanaa ruoaksi, mutta sai kuitenkin aivan eri tavalla valmistetun ruoan eteensä ja pisti sen itsekin merkille. Tuoreet pinaatinlehdet katosivat heti suuhun kastikkeeseen dipaten. Alkuun valitut venäläiset piirakat maistuivat meille kaikille, joten lounas sai loistavan alun. Otimme alkuun myös zakuska-lautasen, joka oli erittäin maistuva. Vegaaninen munakoisolasagne viimeistään vakuutti minut ja vanhaa levyä pyörittäen on todettava, että haluan mennä uudestaan Mooniin! Nuoren miehen vaniljainen ranskankermajäätelö marengilla ja passionhedelmillä oli mielestäni koko reissun herkuista paras. Onneksi sain luvan maistaa kaikkia makupaloja, sillä en halunnut tilata omia annoksia.

Restoran Moon 
Vorgu 3, Tallinn
Meremuuseum Lennusadamassa tuli tutuksi viime talvena, mutta halusimme mennä sinne uudestaan ajan kanssa. Olikin loistavaa, että matkassa oli 10-vuotias ja erilaiset simulaattorit ja kauko-ohjattavat laivat tulivat tutummaksi. Kaksistaan emme olisi jaksaneet jonotella, vaikka kuinka leikkimielellä olisimmekin olleet matkalla. Sukellusveneeseenkin odotimme vuoroamme tovin, mutta siellä emme viihtyneet kauaa huonon ilman vuoksi. Merimuseo on kuitenkin niin upea visuaalisesti, että siellä viihtyy helposti kaikenikäiset. Nuoresta seuralaisesta onkin kuoriutunut vuosien varrella ensiluokkainen museovierailija, sillä hän kiinnittää usein huomiota aivan eri asioihin kuin me itse. 

Eesti Meremuuseum
Vesilennuki 6, TallinnMikäli kävelet vanhassa kaupungissa ja suuntaat Toompealle ihailemaan Tallinnaa yläilmoista, kannattaa pistäytyä myös Viron juomakulttuurimuseossa. Kaverimme Peke Eloranta pyörittää paikkaa ja järjestää tilauksesta myös tastingeja. Kaiken lisäksi hän vielä kasvattaa viiniköynnöksiä Muhun saarella valmistaen itse viiniä. 

Luscher & Matiesen
Toom-Rüütli 10, Toompea, Tallinn

Kauppoihin emme tällä kertaa nähneet syytä suunnata, mutta kummipojan halutessa ostaa tuliaiseksi itselleen pelin, kävimme parissa kauppakeskuksessa pikaisesti pyörähtämässä. Pelin löysimme Solariksesta ja bongatessani tutun nimen käytävän seinältä, päätimme käydä vielä kahvilla Komeetissa. Kahvila on tullut monen matkasuosituksissa eteen, mutta näin vain kävimme tässä suositussa kahvilassa vasta nyt. Nuorukaisen silmät kiilsivät taas onnesta kakkuvitriinin edessä ja melkoisen kakkupalan sieltä sitten valitsikin. Päätös oli hyvä, sillä Geisha-kakku oli todella hyvää eikä lainkaan niin makeaa, mitä ulkokuori antaa odottaa. 

Kohvik Komeet
Solaris-keskus 4. kerros / Estonia pst. 9


Viimeinen aamu aloitettiin aamiaisen jälkeen tuttuun tapaan kylpylän puolelta. Vesipeto olisi viihtynyt altaassa pidempäänkin, mutta tavarat oli vielä ehdittävä pakata. Hotellilta suuntasimmekin suoraan satamaan ja Nautican pieneen kauppakeskukseen kahville. Reissun viimeinen makea osoittautuikin kummilapsen ykkössuosikiksi eikä suklaisen vohvelin syömisessä kauaa kestänyt. 

Ahtri 9, Tallinna

Kaiken kaikkiaan miniloma Tallinnaan oli meille kaikille ikimuistoinen, olihan se ensimmäinen yhteinen Viron-matkamme. Pari päivää kului liiankin nopeasti ja olisimme halunneet nähdä ja kokea vielä vaikka mitä! Kaikki saivat kokea jotain uutta ja itselleen mieluisaa. Näin jälkikäteen huomasimme, että isomman lapsen kanssa matkustaessa versus se, että matkustaisimme kaksistaan, eroksi muodostuu vain päivän alkamisen ja päättymisen kellonaika. Kyllä, olimme kotiin saapuessamme väsyneitä, mutta onnellisia. 
* * *
Lue myös:
Kaksi päivää ja kaksi yötä Tallinnassa
Superpäivä Tallinnassa
Tallinna I - Manna La Roosa ja taidemuseo Kumu
Tallinna III - ravintola, hotelli ja laivabuffa
Makujen matkassa - Tallinna

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.