Mehua syreenin kukista

sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Kivistön tytöt valmistivat jo ennen juhannusta syreenimehua ja innoistuin juomasta heti. Huono puoli oli se, ettei omalla puutarhalla kasvanut syreeniä niin paljon eikä aikaakaan kyllä järin ollut. Korjasin tilanteen tällä viikolla, kun olin vanhempieni mökillä Pohjois-Savossa. Siellä nimittäin oli pihalla vaikka kuinka paljon syreeneitä, joten tuumasta toimeen. Onneksi päätin valmistaa mehua, vaikka kukinnot eivät olleetkaan auki, sillä juoma on todella herkkua. Mehusta voi tehdä makeampaakin, mutta oman makuni tuntien sille ei ollut tarvetta. Tähän asti olen laimennellut juomaan niin vedellä kuin vichylläkin, mutta aion nauttia siirapista myös kuohuvan ja ginin kera. Aionkin pakastaa osan mehusta odottamaan syksyn harmaita päiviä, jolloin haluan palata hetkeksi aurinkoiseen kesäpäivään.

Kivistössä-blogin mukaan syreenien tulee olla pihasyreenilajiketta, ei jalosyreeniä. Violetti tuo luonnollisesti mehuun kaunista väriä, mutta valkoisellakin lajikkeella kuulema pärjää. Poimin omaan mehuuni oikein violetteja kukintoja ja sainkin niistä erittäin kauniin vaaleanpunaisen siirapin lopputulokseksi. Lasiin laimennettu mehu ei siis anna oikeaa kuvaa väristä. En tiedä, mitä lajikettä mökkipihan syreenit ovat, mutta mehusta tuli joka tapauksessa hyvää. Tein mehuni muuten reseptin mukaan, mutta kahden vuorokauden tekeytymisestä ja sokerin määrästä tingin, sillä mehu oli saanut jo vuorokauden jälkeen loistavan värin ja maun.

Netissä pyörittyäni huomasin, että samalla ohjeella voi valmistaa mehua myös mustaseljan ja tuomen kukista.

Syreeninkukkamehu

30 syreenin kukintoa
1 litra vettä
500- 750 g sokeria (alkuperäisessä reseptissä 750 g, mutta käytin itse 500 g)
1 sitruuna
15 g sitruunahappoa

Liota syreenin kukinnot kahteen kertaan kylmässä vedessä puhtaaksi siitepölyistä ja ötököistä. Riivi oksista kukat suureen kulhoon. Pese sitruuna ja viipaloi se kukkien joukkoon.

Kiehauta vesi ja sokeri ja keitä, kunnes sokeri on sulanut. Kaada kukkien ja sitruunoiden päälle ja sekoita joukkoon sitruunahappo. Painele kaikki kukat sokeriliemeen ja anna mehun jäähtyä peittämättä. Peitä jäähtynyt seos tuorekelmulla ja nosta uuttumaan kylmään kahdeksi vuorokaudeksi. 

Siivilöi mehu pestyihin ja steriloituihin pulloihin, nosta kylmään ja nauti noin kuukauden kuluessa. Säilytä pullot kylmässä ja käytä avattu pullo viikon kulussa. Halutessasi voit myös pakastaa mehua. 

4 kommenttia

 1. Kiva, kun raportoit! Ginin kanssa se onkin todellista herkkua. Kuohuvaa ei olla kokeiltu, pitää laittaa korvan taakse ensi vuotta varten.

  VastaaPoista
 2. Parasta olisi, jos voisi nauttia mehua kuohuvan kanssa Suomessa elokuun helteillä ja lämpimien iltojen iloina. =) Jätän toiveikkaana tipan mehua jääkaappiin odottamaan aurinkoisia päiviä. Kiitos taas reseptistä!

  VastaaPoista
 3. Ihanan väristä! En osaa yhtää kuvitella makua, miltä se maistuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasissa väri on huomattavasti vaaleampi, koska laimensin mehua aika paljon. Mutta maultaan syreenimehua voisi kuvailla kesäiseksi, kukkaiseksi, aavistuksen parfyymin omaiseksi ja samalla kuitenkin marjaisaksi.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.