Kokonaisena paahdettu juuriselleri tahinikastikkeella

sunnuntai 9. joulukuuta 2018



Juuriselleri eli mukulaselleri on mielettömän hyvää kokonaisena paahdettuna ja linssi-juurisellerivuoassa, mutta monella on kammo tätä herkullista juuresta kohtaan. Se kannattaa nyt unohtaa ja antaa mukulasellerille uusi mahdollisuus. Usein juuriselleri antaa makua keittoon, mutta se ansaitsee kyllä ihan pääosankin. Olen raastanut selleristä myös salaatin lämminsavulohen kylkeen ja se on niin hyvää! Juurisellerimuusinkin olen kerran pyöräyttänyt, mutta sitä en näemmä ole postannut blogiin. Perunan voi siis korvata täysin juurisellerillä ja tehdä siitä jumalaisen pehmeän voin ja kerman avulla. Etsittyäni nyt reseptejä huomaan käyttäneeni juuriselleriä hävyttömän vähän, tähän täytyy tehdä muutos.

Tähän ruokaan juuriselleri tulee ostaa kokonaisena, jotta juures säilyy mehevänä. Ikävä kyllä juuriselleri on usein paloiteltu pienemmiksi paloiksi ja muovitettu kauppojen hyllyyn, mutta kannattaa käyttää hetki aikaa ja etsiä kokonainen juures käsiin kauppahallista tai marketin hyllystä. Ja juurisellerin rypyläistä olemusta ja juuria ei kannata pelästyä, juuresta ei tarvitse kuoria lainkaan! Riittää, että harjaat sen veden alla puhtaaksi. Mikäli epäilet, että juurekseen jää multaa, liota sitä hetken aikaa vedessä.

Tarjoa paahdettua juuriselleriä joko alkuruokana tai pääruokana couscoussalaatin kera. Ruoka sopii erinomaisesti myös osaksi pöytää, jossa on tarjolla useampia annoksia koko seurueelle jaettavaksi.


Paahdettua juuriselleriä tahinikastikkeella 4-6 henkilölle

1 iso (1 kg)  juuriselleri/mukulaselleri
2 rkl pehmeää voita tai öljyä
1-2 tl suolaa
*
1 dl paahdettuja ja hienonnettuja saksanpähkinöitä
1/2 dl pankojauhoja
1 rkl voita
1 rkl persiljaa hienonnettuna

Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Putsaa juuriselleri harjaamalla sitä juoksevan veden alla ja kuivaa ylimääräinen vesi pois. Hiero voi sellerin pintaan ja ripottele suola päälle. Repäise foliosta reilu palanen ja kääri selleri siihen. Paista juuriselleriä 1 1/2-2 tuntia, kunnes se on pehmeää.
Poista folio ja anna sellerin paahtua uunissa vielä puolisen tuntia, jotta siihen tulee kaunis ruskea väri.

Sulata 1 rkl voita pannulla ja sekoita pähkinät ja pankojauhot joukkoon. Paista hetken aikaa ja nosta pannu pois liedeltä. Sekoita persilja joukkoon.

Kun selleri on paahtunut, leikkaa se lohkoiksi ja nosta tarjoilulautaselle. Lusikoi päälle hieman kastiketta ja ripottele päälle pähkinäsekoitusta ja tuoreita yrttejä koristeeksi. Tarjoile lämpimänä.

Tahinikastike

2 dl tuoretta basilikaa
1 dl tuoretta persiljaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 dl tahinia
1/2 dl sitruunanmehua
2 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
(1/2 dl vettä)
suolaa

Yhdistä ainekset ja pyöräytä niistä tehosekoittimessa kastike. Mikäli koostumus on liian paksua, lisää hieman vettä. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja sitruunanmehua.



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.