Tonkatsu - japanilainen wieninleike

lauantai 14. toukokuuta 2016





Viikon päästä lauantaina on jälleen ravintolapäivä, mutta en ole osallistunut tapahtumaan pitkään aikaan. Laiskuus ja kärsimättömyys ovat päättäneet asian puolestani. Pisarat, vihmova tuuli tai hillittömän pitkät jonot eivät ole saaneet minua nousemaan viltin alta taistelemaan päivän ruoka-annoksesta tai useammasta. Monet tutuistamme ovat odottaneet meidän avaavan oman pop upin ravintolapäiväksi pystyyn, mutta tähän mennessä emme ole aiheesta innostuneet. Kaikenlaisia tekosyitä on löytynyt eikä ravintolan puolesta ole puhunut vielä mikään. Mutta nyt olen pitkästä aikaa innostunut ravintolapäivään osallistumisesta ostajan näkökulmasta! Sain kustantajalta Pop Up Kanslerin keittokirjan arvostelukappaleen. Kuvia ihastellessa ja tarinoita lukiessa huomasin harmittelevani sitä, etten asu Helsingissä tai etten ole koskaan päässyt syömään Kanslerin ruokia.

Kanslerin takana hääräävät Jenni Tuominen puolisonsa Tuomas Vimman kanssa. He ovat pystyttäneet väliaikaisia ravintoloita useamman kerran Helsinkiin ja antavat kirjassa hyvät vinkit pop up -ravintolan perustamiseen. Minulle pop up on parhaimmillaan erittäin maistuvaa street foodia tai jotain sellaista, mitä ei mistään muualta vielä saa. Kirjan tekijät ovat ajatelleet samalla tavoin ja vaihtaneet teemaa ravintolasta toiseen ja pyrkineet tarjoamaan jotain uutta. Ensi viikolla he eivät kuitenkaan avaa Ravintolapäivän raflaa, sillä he ovat muuttaneet Pariisiin, jossa Jenni suorittaa Cordon Bleu -ravintolakoulussa Grand Diplôme -tutkintoa. Huh huh. Pariskunnan tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole vielä selvillä, mutta jotenkin kuulostaa siltä, että Suomi saa oman Rachel Khoonsa.

Pop Up Kanslerin keittokirja tarjoilee reseptejä niin amerikkalaisesta, vietnamilaisesta, korealaisesta kuin brittiläisestä keittiöstä ja sisältää Kanslerin omat suosikkiohjeet. Jo parin selailun jälkeen voin todeta, että tämä kirja edustaa minulle sitä aitoa street foodia. Kirjassa on tuttuja reseptejä, mutta niissä kaikissa on jotain pientä twistiä. Eri maiden ruoat on koottu ateriakokonaisuudeksi, mutta niitä voi kokkailla myös yksittäisinä ruokalajeina. Sisältö muistuttaa Mikko Takalan ja Sami Rekolan Street food -kirjaa ja ne tukevat mukavasti toisiaan kotikeittiössä.



Aloitin oman taipaleeni kirjan parissa valmistamalla ensimmäiseksi japanilaista tonkatsua (wieninleikettä) arki-illan lohturuoaksi. Poimin tämän ohjeen puhtaasti siksi, ettei minulla ollut juurikaan aikaa käytettävänä enkä jaksanut lähteä juoksemaan etniseen kauppaan. Koska jäin tällöin ilman japanilaista majoneesia ja vegefritteriä, valmistin possulle nopeasti Takalan ohjeen mukaan tonkatsu-kastikkeen. Ruoka on entuudestaan tuttu, mutta lautaselle päättyi uudenmakuinen tonkatsu. Nyt sinullakin on mahdollisuus saada tämä kirja itsellesi, joten tsekkaa arvonnan ohjeet reseptin jälkeen.

Piss alley - tonkatsu 4 henkilölle

4 porsaankylkeä ilman luita tai porsaan ulkofilettä
2 tl suolaa
1,5 dl vaaleaa misoa
kasvisöljyä friteeraukseen tai paistamiseen

Panerointi:
2 munaa
3 dl panko-korppujauhoja
4 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Jos porsaankyljyksissä on luut, poista ne ja hakkaa kyljykset noin sentin paksuiksiksi. Ripottele suolaa kyljyksien molemmin puolin.

Paahda seesaminsienet kuivalla pannulla. Rikot munat lautaselle, sekoita niiden rakenne rikki ja lisää hieman suolaa. Sekoita toisella lautasella pankojauhot ja seesaminsiemenet keskenään.

Voitele porsaankyljykset molemmin puolin misolla. Kasta kyljykset molemmin puolin munassa ja sen jälkeen pankossa. Kääri leivitetyt porsaankyljykset voi- tai leivinpaperin sisään ja laita päällekkäin lautaselle. Nosta päälle esim. maitopurkki ja pane setti jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.

Kuumenna öljy kattilassa 190-asteiseksi. Mikäli friteeraus ei ole tuttua puuhaa, voit paistaa lihat myös paistinpannulla reilussa öljyssä. Friteeraa kyljyksiä 2 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Nosta ne talouspaperille ritilän päälle, jotta öljy valuu pois. Tarjoile välittömästi.

Shinjuku slaw 4-6 henkilölle

500 g kaalia ohuiksi suikaleiksi leikattuna

Kastike:
1 dl tuorepuristettua sitruunamehua
2,5 rkl soijaa
2 rkl miriniä
2 rkl riisiviinietikkaa
1,5 rkl seesamiöljyä
2 tl sokeria
(mustia seesaminsiemeniä)

Laita kaaliraaste likoamaan jääveteen. Sekoita kastikkeen aineet keskenään.

Nosta kaaliraaste vedestä juuri ennen tarjoilua ja ravista vesi pois. Lisää kastike kaalin sekaan ja sekoita. Halutessasi voit lisätä mustia seesaminsiemeniä koristeeksi salaatin sekaan.

Tonkatsu-kastike 
(Street food -kirjasta)

1 dl sakea
1 dl miriniä
1 dl vettä
3 rkl sokeria
*
1 dl punaista misoa
3 rkl seesaminsiemeniä

Mittaa ainekset kattilaan ja anna kiehua 3 minuuttia. Lisää sen jälkeen miso ja sekoita hyvin. Ota pois liedeltä ja sekoita kastikkeeseen 3 rkl morttelissa tahnaksi jauhettuja seesaminsiemeniä.



Osallistu Pop Up Kanslerin keittokirjan arvontaan! Kommentoi tähän bloggaukseen ja kerro miksi juuri sinä haluaisit tämän kirjan tai esitä bloggaustoiveita tuleville kuukausille. Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 22.5.2016 klo 18 saakka. Onnea arvontaan!

EDIT: arvonta on päättynyt ja Kirsi pääsee kokkailemaan Kanslerin herkkuja. Onnea!






19 kommenttia

  1. Mies on kieltänyt uusien keittokirjojen ostamisen, mutta tämä olisi niin pakko saada. Erityisiä bloggaustoiveita ei ole.

    VastaaPoista
  2. Näyttää kyllä niin herkulliselle ja olisi ihanaa päästä kokeilemaan uusia reseptejä.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  3. Olen innokas kokeilemaan uusia reseptejä ja niitähän löytää jokaisesta keittokirjasta.
    klaara49@luukku.com

    VastaaPoista
  4. Antaisin kirjan kokkimiehelleni, joka sanoo ennustaneensa street food -ilmiön tulemisen jo vuosia sitten. Nyt street food tosiaan on pinnalla!
    -Kipsuli-
    fredriikka1@luukku.com

    VastaaPoista
  5. Siksi, koska multa puolestaan on kielletty muitten (painettujen) kirjojen lisääminen kotonaolevaan kaaokseen, mutta sohvapöydän (kolmea) keittokirjapinoa saa kuulemma vielä kasvattaa, ainakin toistaiseksi (huomaamme siis minkä mies olettaa olevan hänen napansa kannalta paras kirja lukuhullun naisen kokoelmassa).

    VastaaPoista
  6. Vaikuttaapas mielenkiintoiselta kirjalta! Olisin innokas kokkailemaan eri maiden ruokia. Ja kesäisten jälkiruokien ohjeita olisi kiva lukea täältä blogista. (:

    saraana.makela@gmail.com

    VastaaPoista
  7. Kirjassa vaikuttaisi olevan mielenkiintoisia reseptejä, joiden kautta voisi päästä aivan uudenlaisiinkin makuelämyksiin. Koitanpa siis onneani! hiltuha(at)gmail.com

    VastaaPoista
  8. Minua kiinnostaisi itse pistää pystyyn popup-ravintola tai kahvila. Perustaminen nollakokemuksella vaan jännittää, joten tämä kirja antaisi varmasti vinkkejä perustamiseen ja voisin saada rohkeutta perustamiseen. Tämmönen tutkija tarvii aina jonkin teoriapohjan :D blogipostausideoita olisi kertomukset tutustumisesta viinien ihmeelliseen maailmaan. Viime postauksessa siitä taisikin olla jo puhetta.

    janette.koponen@helsinki.fi

    VastaaPoista
  9. No nyt tuli sakepullon jämälle käyttöä! Kirja kiinnostaa kovasti ja varsinkin kun olen ollut putkirempaa paissa niin odotan innolla kotiin takaisin pääsyä ja omaa pientä keittiötäni. Jennin kokkailuihin on tullut tutustuttua livenäkin.
    kirsiparkkinen1 at gmail.com

    VastaaPoista
  10. Keittokirjoja on niin mukava lueskella. Lisäksi vielä bloggaustoivekin: Olisi kiva saada uusia ideoita raparperin käyttöön.

    VastaaPoista
  11. Mieheni hoitaa meillä kokkauksen ja minä etsin reseptit. Tästä löytyisi varmasti monta hyvää maisteltavaa! :)
    minuhno@gmail.com

    VastaaPoista
  12. Olisi kiva kokeilla jotain uutta ja kivaa tai sitten antaisin synttärilahjaksi keittokirjoja keräilevälle veljelleni :)
    s.kansakoski(at)luukku.com

    VastaaPoista
  13. Tuomas Vimmalta kun on muutenkin tullut luettua koko tuotanto, niin pitäähän se tämäkin lukea. Ninavuolio@windowslive.com

    VastaaPoista
  14. Kesäkokkailuihin saisin uutta pilkettä varmaankin tästä kirjasta.
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  15. Nostan Jennille hattua mahtavasta omistautumisesta asialle ja tämä kirja on ehdottomasti hankittava.

    Seuraan aina innolla teidän siirtolapuutarhaelämää eli kaikki postaukset pihasta ja viljelystä kiinnostavat

    VastaaPoista
  16. Heinäkuussa piti lähteä maailmalle nauttimaan street foodia autenttisiin maisemiin. Se vaihtui pitkääään lomaan landella ja keittiössä, joten tarvitsen tuhteja eväitä loihtiakseni Pinterest-unelmia rakkailleni.

    VastaaPoista
  17. En ole juuri street foodia kokkaillut, joten tästä kirjasta voisi inspiraatiota löytyä. Mukaan kivaan arvontaan.
    nelliina at yahoo.com

    VastaaPoista
  18. Nälkä pääsi yllättämään jo kirjan kuvia katselessa, joten siinä hyvä syy. Tämä kirja pitää saada että pääsee kokkailemaan.

    VastaaPoista
  19. Antaisin kirjan lahjaksi teini-ikäiselle pojalleni. Hän rakastaa leipomista ja ruuanlaittoa, mitä erikoisempaa ja vaikeampaa, sitä kiinnostavampaa.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.