Popsi popsi porkkanaa

perjantai 24. elokuuta 2012




Viime viikonloppuna porkkanamme saivat suurta ihailua osakseen niiden monivärisyyden vuoksi. Ostin keväällä porkkanasekoituksen, jossa oli valkoista, oranssia ja violettia porkkanaa. Mukava yllätys onkin odottanut joka kerta, kun penkistä on nyhtänyt porkkanaa! Toki porkkanan värin saa selville, jos vähän naatin alkua katselee.

Valkoisen porkkanan maan pinnan yläpuolella kasvava osa on vihreä, mutta väristäään huolimatta se ei ole myrkyllinen, kuten vihreä peruna. Maultaan valkoinen porkkana on miedoin ja se kannattaakin syödä raakana.

Violetti porkkana on puolestaan aikainen kesäporkkana, joka kuuleman mukaan vaatii pidemmän kypsymisajan. Tästä ei itsellä vielä ole tietoa, sillä olen syönyt violetit porkkanat sellaisenaan. Varmaa on kuitenkin se, että jos porkkanan kypsentää keittämällä, veteen kannattaa lisätä etikkaa tai sitruunaa, jotta se säilyttää upean värinsä. Eli violetti porkkana päästää väriä samalla tavoin kuin punajuurikin.

Perinteinen oranssi porkkana on tuttuun tapaansa makea ja mehukas. Googletuksen mukaan viileissä maissa kasvatetaan tätä oranssia versiota ja lämpimissä maissa puolestaan keltaista ja puna-violettia.

Jos haluat elää terveellisesti, sinun on syötävä värikästä ruokaa. Tätä jaksan hokea kyllästymiseen saakka. Toki värikäs ruoka on houkuttelevan näköistä, mutta väripigmenteillä on tehtävänsä myös elimistön solujärjestelmän valvojina. Oranssista kasviksista eli alfa- ja beetakaroteenista keho saa A-vitamiinia. Karotenoidit vahvistavat vastustuskykyä ja niiden uskotaan ehkäisevän myös kasvainten kehittymistä. Omasta nuoruudestani muistan sen, että porkkana parantaa näkö- ja vastustuskykyä. Porkkanoiden kerrotaan auttavan myös unettomuuteen, ummetukseen ja ehkäisevän korkeaa verenpainetta. Oli miten oli, meidän perheessä sitä syödään niin suolaisena kuin makeanakin ruokana.


Porkkanapesto/levite

300 g kuorittuja ja paloiteltuja porkkanoita
2 sipulia hienonnettuna
suolaa, mustapippuria
tuoreita yrttejä hienonnettuna (timjamia, persiljaa, rakuunaa, rosmariinia)
oliiviöljyä
(hunajaa)
  • freesaa sipuleita ja porkkanoita paistinpannulla öljyssä
  • mausta ja anna niiden hautua pienellä lämmöllä kypsiksi
  • siirrä porkkanaseos tehosekoittimeen, lisää oliiviöljyä ja soseuta
  • tarkista maku ja tarjoile tuoreen leivän päällä
Vinkki! Voit kypsentää porkkanat ja sipulit halutessasi myös suolatussa vedessä. Survo/soseuta ne sen jälkeen karkeaksi muusiksi. 

Lisää maistuvia porkkanareseptejä löydät alta:
- porkkanapyre paistetun kuhan ja rakuunakastikkeen kanssa
- porkkanasose ahvenien kylkeen

Nyt nautitaan sadonkorjuusta, makoisaa viikonloppua!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.