Luonnonmukaisempaa puhtautta

torstai 29. huhtikuuta 2010

Tunnustan. Vielä viime vuoden puolella ostin kaupasta pesuaineita ja kosmetiikkaa melkeinpä poikkeuksetta tuoksun perusteella. Tai kauniin purkin, pakkauksen, värin tai pintamateriaalin. Pesuainepakkauksen kyljestä saattoi tuurilla löytyä jokin ympäristöä ja luontoa säästävä tunnusmerkki.

Tämän vuoden  alussa homma meni aivan uusiksi. Luin lehdistä ja netistä niin paljon eri aineissa olevista haitta- ja lisäaineista, että oli pakko ruveta miettimään asioita eri tavalla. Kaikki toimintamme vaikuttaa suoraan meihin itseemme ja sen jälkeen suoraan luontoon. Yleensä vieläpä huonolla tavalla. Kaiken maailman lisäaineita on niin ruuassa, pyykinpesuaineissa kuin meikkivoiteissakin. Kyllähän sen arvaa, miten minulle kävi. Pari viikkoa kuljin pää aivan höyryssä enkä oikein tiennyt, mistä aloittaisi. Mutta jostainhan se oli aloitettava ja päätin ruveta kokeilemaan ekologisempia siivoustuotteita.

Ekologisten tuotteiden löytäminen ei aina ole helppoa. Purkkien kyljissä on jos jonkinlaista merkkiä eikä kaupassa selviä, mitä merkki käytännössä tarkoittaa. Ympäristömerkkien kirjoon voit tutustua täällä ja täältä ja täältä. Kaikki ostamani tuotteet eivät ole sertifoituja tai täysin luonnonmukaisia.

Ekotuotteita etsiessä täytyy pitää mielessä se, että kaikki sertifioitu ei todista tuotteen erinomaisuutta ja vastaavasti tuotteet, joissa ei ole ekomerkkiä, voivat olla luonnonmukaisia tuotteita. Sertifiointi maksaa paljon eikä pienimmillä yrityksillä ole varaa ostaa sertifiointia tuotteilleen. 

Ympäristöystävällinen tuote:
- ei sisällä fosfaatteja, zeoliitteja, säilöntäaineita, eläimille ja luonnolle vahingollisia valkaisuaineita tai optisia kirkasteita
- ei  ole testattu eläimillä eikä niissä ole eläinperäisiä ainesosia
- tuotteiden kaikki ainesosat ovat biologisesti helposti hajoavia
- käytetyt hajusteet ovat sekä ympäristö- että ihoystävällisiä

Ensimmäiseksi ostin Annun ja Liinun ihanan näköisiä Mummi-tuotteita. Testiin pääsi polkkakarkin tuoksuinen pyykinpesuaine, eucalyptus-pastillinen astianpesuaine ja siivoussuihke. Tuotteet eivät sisällä zeoliittiä, fosfaattia, keinotekoisia väri-, hajuste- ja säilöntäaineita. Pullot on valmistettu poltettavista materiaaleista (huom. korkit ja suihkeosat ovat sekajätettä).
Pesuaineiden tuoksut ovat raikkaita ja poistavat lian. Minun ja mieheni puhtauden ylläpitoon tehoa löytyy tarpeeksi. Tuotteiden ainoa miinus lienee niiden hinta, joka oli muistaakseni 9 euroa pullolta. Toisaalta pyykinpesuainetta käytetään koneelliseen niin vähän, että purkista riittää vajaaseen 17 koneelliseen. Toinen miinus saattaa olla se, että Mummeja saa ostettua vain pienemmistä putiikeista tai netistä, mutta nettisivujen perusteella tuotteita myyviä kauppoja vaikuttaisi olevan aika paljon.

Pyykkitestiin pääsi myös K-Kaupasta löytynyt Ecoverin pesuaine, joka osoittautui kotona erittäin pahanhajuiseksi. Korkista nuuhkaistuna tuote ei vaikuttanut niin pahalta, mutta pyykkiä ripustaessa nuhainen nenänikin haistoi melkoisen katkun. Ensi kerralla laitan ainetta vähemmän, mitä ohjeistuksessa sanotaan, jotta testaus ei mene aivan käsille. Pullo maksoi muistaakseni alle 9 euroa, mutta sen koko on huomattavasti suurempi kuin Mummin.
Uusimman löytöni tein tänään Vapaa Valinnasta, josta löysin Lumme-tuotesarjan. Ostin aineet kirjo- ja valkopyykille sekä yleispesuaineen, joka soveltuu kylpyhuoneeseen, mattopyykille, lattian ja uuninpesuun. Testasin yleispesuaineen saman tien ja sitruunainen, mieto tuoksu valtasi wc:n. Lumme-tuote on säilöntäaineeton, zeoliititon ja fosfaatiton. Pyykinpesuaine maksaa vähän päälle 4 euroa ja pesuaine 2 euroa. Pyykinpesuaine on pakattu pussiin (löytyy jauheenakin), joten häissä käyttämäni vesipullot pääsivät jälleen hyötykäyttöön.


Kaikilla Lumme-tuotteilla on maailman tiukimpien ympäristökriteerien mukaisen Hyvä Ympäristövalinta -merkin käyttöoikeus. Bra Miljöval on Ruotsin luonnonsuojeluliiton ympäristömerkintä. Merkin saaneiden tuotteiden odotetaan ottavan huomioon mm. energiatehokas valmistus, haitalliset kemialliset tuotteet sekä kuljetuksista aiheutuvat päästöt. Tuotteiden korkeaa laatua valvotaan sekä satunnaisin pistokokein että vuotuisilla tarkastuksilla.

Omien kokemusten perusteella suosittelen kokeilemaan kotitöissä ekologisempia vaihtoehtoja. Se ei tarkoita ensimmäisenä sitä, että täytyy rynnätä kauppaan etsimään uusia tuotteita. Ympäristöystävällisemmän otteen arkiaskareisiin saa pienillä teoilla: käyttämällä pesuaineita vähemmän ja pesemällä täysiä koneellisia pyykkejä alhaisemmassa lämpötilassa. Käytitpä mitä ainetta tahansa, ne kaikki päätyvät viemärin kautta rasittamaan luonnonvaroja. Miksi et siis käyttäisi ympäristöystävällisempiä tuotteita?

Seuraava ekoaihe käsitteleekin luonnonkosmetiikkaa, mutta siitä joskus tuonnempana.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.