Prisca Leclercin keväällä ilmestynyt Mokkapala-kirja oli luvussa jo aikaisemmin, mutta vasta nyt kesän loppupuolella innostuin kokeilemaan sen reseptejä. Koska mökillä ei ole kiinteää uunia ja koska kesällä ei leipominen juuri muutenkaan kiinnosta, avasin kirjan uudestaan asettuessamme jälleen kaupunkiin ja kotiin. Nimensä mukaisesti Mokkapala-kirja on oodi mokkapaloille. Mokkapalat ovat olleet discojen, lastenkutsujen ja myyjäisten vakitarjottavaa jo vuosikymmeniä ja on jo aikakin, että joku on vihdoin päättänyt päivittää herkut tähän päivään. Muistan itsekin leiponeeni mokkapaloja kymmeniä kertoja erilaisiin tilaisuuksiin ja olen siis syönyt kiintiöni täyteen jo ajat päivät sitten. Uskaltauduin leipomaan pitkästä aikaa pellillisen. Valitsin kirjasta tummat espressopalat, joissa maistuu mukavasti appelsiini. Rehellisesti sanottuna täytyy kyllä sanoa, että ne olivat erittäin hyviä! Söimme muutamat pikkuruudut ja loput nostin pakastimeen odottamaan seuraavia mielitekoja.
Espressopalat (1 uunipellillinen)
Pohja:
1 appelsiinin kuori
100 g tummaa (70%) suklaata
275 g voita
2,5 dl espressoa tai tummapaahtoista vahvaa kahvia
5 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
5 tl leivinjauhetta
5 kananmunaa
3 dl sokeria
Kuorrute:
6 dl tomusokeria
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
100 g voita
0,5 dl espressoa tai tummapaahtoista vahvaa kahvia
Valmista espresso ja jätä se jäähtymään.
Pese appelsiini huolella ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. (Alkuperäisessä reseptissä appelsiinin kuorta käytettiin vain puolen appelsiinin verran, mutta mielestäni appelsiini saa maistua kunnolla.)
Leikkaa suklaa veitsellä muruiksi. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Sekoita jauhot, kaakao ja leivinjauhe keskenään. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos, espresso ja voi vuorotellen joukkoon koko ajan vatkaten. Sekoita lopuksi vielä appelsiiniraaste ja suklaa joukkoon.
Kaada taikina leivinpaperin päälle syvälle uunipellille, tasoita ja paista 20 minuutin ajan. Ota pelti uunista ja jätä se jäähtymään kuorrutteen valmistamisen ajaksi.
Sekoita tomusokeri ja kaakao keskenään. Sulata voi kattilassa ja kaada tomusokeriseosta voin joukkoon vispilällä sekoittaen. Lisää välillä kahvia joukkoon. Kuorrute on valmista, kun sokeri on sulanut joukkoon ja kuorrute on kiiltävää ja paksuhkoa. Mikäli kuorrute on liian paksua, lisää loraus kahvia joukkoon.
Kaada kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja tasoita nopeasti. Koristele pinta pistaasipähkinöillä tai kookoslastuilla yms.
Mikäli perheessä on lapsia, tämän kirjan hankkiminen on pelkästään jo kaikenlaisten kissanristiäisten vuoksi järkevää. Niin hyviä kuin perinteiset mokkapalat ovatkin, kirja antaa sopivasti vaihtelua niin synttäripöytien tarjontaan kuin myyjäisiin. Reseptihakemistosta löytyvät vadelma-täytekeksipalat, tiikeripalat, omena-kinuskipalat, lakritsimokkapalat jne. Parasta mielestäni kuitenkin se, että makeiden lisäksi kirjassa on myös suolaisten osuus. Ohjeet ovat yksinkertaisia ja helppo laittaa käytäntöön lastenkin kanssa.
Näyttipä ihanalta. Kuvan perusteella voin jo maistaa paahteisen espresson ja suolaisen pistaasin maun suussani. Kirjaolisikin mukava yllätys syntymäpäivän jälkeisenä päivänä ;)
VastaaPoistaMun kotona ei koskaan tehty mokkapaloja, me tehtiin aina suklaaruutuja, joihin levitettiin päälle Fazerin sininen levy. Muutama vuosi sitten mies toivoi, että tekisin mokkapaloja. Minähän sitten rupesin tutkimaan erilaisia mokkapalareseptejä. Meillä kukaan ei juo kahvia, joten ostin purkin pikakahvia, jotta saataisiin mokkaa paloihin. Päädyin reseptiin, johon kahvia tulikin vallan runsaasti sekä pohjaan että päälliseen. Mies irvisteli syödessään, kun maistuivat liikaa kahvilta. Myöhemmin huomasin, että tavallisiin mokkapaloihin kahvia tulee vain pienenpieni liraus. Etsin uuden reseptin ja jätin kahvin pois, sitten kelpasivat.
VastaaPoistaKahvin käyttäminen mokkapaloihin tulee monelle jostain syystä hieman yllätyksenä, mutta sitä ei tosiaan ihan hirveästi tarvitse laittaa. Itse näin jälkikäteen kauhistelen sitä, miten teimme mokkapalat aina O'boyhin. Ei ihme, että tuli niin makeita paloja.
PoistaLakritsimokkapalat!
VastaaPoistaOi, pitää veganisoida tämä ohje!
VastaaPoistaOnpa ihanan näköisia!Pitää ehdottomasti kokeilla :)
VastaaPoistamukana arvonnassa :)
hakkinen.mirva[a]gmail.com
Oijoi. Raaka-ainelistaus suorastaan kutsuu tuhoamaan maanantaina alkavan terveen elämäni ;) -todella kutsuva
VastaaPoistaMukana
VastaaPoistaMarjajkivinen@gmail.com
oi nami!! ehdottomasti mukana arvonnassa
VastaaPoistajessicalonnberg@hotmail.com
Uusia ohjeita on kiva kokeilla. Mukana arvonnassa.
VastaaPoistamalla.koivukangas@luukku.com
Oolalaa, kyllä maistuis mokkapalat! Mukana.
VastaaPoistanelliina(@)yahoo.com
Tää kirja on ihana! Mulle maistuis just nämä espressopalat.
VastaaPoistaMokkapalat on ihania. Mukana. 66aurinkoinen@gmail.com
VastaaPoistaMukana :-)
VastaaPoistajokinen.sara(at)gmail.com
Ooh, mulle tullut mieleenkään, että mokkapaloja vois varioidakin, eikä tehdä aina niitä ikivanhoja perinteisiä :D kaljukeiju@gmail.com
VastaaPoistaOlisi mukava lisä keittokirjoihini.
VastaaPoistaOi, tää resepti pitää klikata talteen!
VastaaPoistaMukaan herkulliseen arvontaan! :)
piivoitto@gmail.com
Syksyn tullen palaa myös leivontainsipiraatio. Nyt on ollut sen verran nihkeämpi marjavuosi, että pakastimessa on runsaasti tilaa myös leivonnaisille.
VastaaPoistapostin.tuomaa@gmail.com
Näitä mokkapaloja on pakko kokeilla, niin herkullisen näköisiä ovat.
VastaaPoistaklaara49@luukku.com
Nam, herkullisia! Pitäispä taas leipoa mokkapaloja!
VastaaPoistaruusumuumi(at)gmail.com
Nam :P Mukana arvonnassa :)
VastaaPoistaanna_88@luukku.com
Rakastan mokkapaloja, niitä täytyykin leipoa pitkästä aikaa :)
VastaaPoistaannikajokinen95@gmail.com
Olisipas ihana päästä kokeilemaan uusia reseptejä :)
VastaaPoistahilsan@luukku.com
Pätkis-mokkapalat ovat suurinta herkkuani.
VastaaPoistas.kansakoski(at)luukku.com
Onnea, kirjavoitto osui kohdallesi! Laitoin sinulle juuri sähköpostia.
PoistaHyllyssä on tilaa vielä tälle kirjalle ;-)
VastaaPoistaIhastuttavalta näyttävät nuö ekspressopalat, ehkä enemmän aikuiseen makuun kuin yltiömakeat "perinteiset" mokkapalat. Osallisutn! hippu(at)outlook.com
VastaaPoistaNyt on kirjalla hyvä aihe! Ehdottomasti mukana arvonnassa :)
VastaaPoistanetteri@gmail.com
Oisko kiva yllätys...
VastaaPoistaTiina.pakka.tp@gmail.com
Mokkapalat on meillä se suosituin leivonnainen.
VastaaPoistahamalainentm@gmail.com
Paras leivonnainen! :)
VastaaPoistaellijapii@gmail.com
Oi! Kiinnostava teos, tulisi varmasti kokeiltua ohjeita.:) lamerinquecit@gmail.com
VastaaPoistamielenkiintoinen yhdistelmä laittaa mokkapalaan pistaasia - kokeiluun menee!
VastaaPoistauuteen asuntoon olisi kiva saada uusi kirja!
emoscreamolove (at) hotmail.com
Pistaasipähkinät on mun vakikoriste melkeinpä kaikkiin leipomiseen. En vain voi vastustaa!
PoistaTäytyypä laittaa korvan taakse tuo pistaasimurska mokkapalojen päälle, näyttää nimittäin kivalta! Nyt ei ole tullut tehtyä mokkapaloja vuosiin, mutta aikoinaan ne oli ainoita juttuja, joita koskaan leivoin. :D Aina täytyi myös kehitellä jokin twisti niihin, kuten vaikka loraus salmiakkimikseriä taikinaan. Luulen, että tää ois aika mielenkiintoinen kirja siinäkin mielessä.
VastaaPoistaaensti@gmail.com
Nam, mukana :)
VastaaPoistamatsalikka@gmail.com
Parhaita leivonnaisia :) Mukaan.
VastaaPoistanannaliini10@gmail.com