Sitruunaa kaikessa muodossa

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010


Huomasin minulla ja Jamie Oliverilla olevan jotain yhteistä - intohimo sitruunaan! Jamien uusimmassa kevätnumerossa mies kertoo, että jos häneltä vietäisiin pois oliiviöljy, yrtit ja sitruuna, hän voisi luopua ruuanlaitosta kokonaan. Ihan näin pitkälle en itse lähde, mutta huomaan kyllä käyttäväni sitruunaa erittäin paljon. Tällä viikolla sitruunaa on käytetty perheessämme reippaasti.

Salaattiin kastikkeen muodossa. Mies teki vuohenjuustolla ja paprikalla täytettyjä kanakääryleitä, joiden kanssa söimme hedelmäistä salaattia. En juurikaan käytä salaatinkastiketta ja jos jonkinlaista kostuketta tai makua salaattiini haluan, teen melkein poikkeuksetta samaa kastiketta.


Salaatinkastikkeeni sisältää:
Dijon-sinappia
etikkaa
sitruunamehua
suolaa, pippuria, sokeria
oliiviöljyä

Heitän kaikki aineet pieneen purkkiin ja hölskytän ne vain sekaisin. Kastiketta ei kannata sekoittaa koko salaattiin, jos sitä on tehnyt suuremman määrän. Salaatti kostuu liikaa ja menettää rapeutensa.





Sitruunaiseen kanapataan 4 henkilölle

oliiviöljyä
1 kokonainen kana tai kanan rintapaloja
6 valkosipulinkynttä ohueksi viipaloituna
1 iso sipuli ohueksi viipaloituna
1 fenkoli ohueksi viipaloituna
1 purjo viipaloituna
1 persiljapuntti (varret silputtuna pataan, lehdet tarjoiluun)
1 tillipuntti (varret silputtuna pataan, lehdet tarjoiluun)
hieman tuoretta rakuunaa (muutama varsi silputtuna pataan, lehdet tarjoiluun)
1-2 dl kivettömiä, vihreitä oliiveja
1 dl herneitä
1 pss pakasteherneitä
1 pkt vihreitä papuja
1 tlk cannellinipapuja
2 sitruunan mehut (halutessasi voit raastaa kuorta pataan)
2 kananmunaa
2 rkl maustamatonta jogurttia
oliiviöljyä
Parmesan-juustoa pinnalle raastettuna

Ruskista kana kauttaaltaan pannulla oliiviöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä lautaselle.
Lisää fenkoli, sipulit ja yrttien varret pannulle ja kuullota, kunnes ne muuttuvat pehmeiksi.

Nosta kana takaisin pataan/pannulle kasvisten päälle ja kaada 6 dl vettä päälle. Laita kansi päälle ja hauduta pataa noin tunti. Jos käytät rintapaloja, pienempikin haudutusaika riittää. Kun kana on kypsä, voit halutessasi irrottaa lihan luista.

Lisää oliivit, herneet ja pavut pataan. Vatkaa kananmunat ja sitruunamehu keskenään ja kaada hitaasti pataan. Älä sekoita liikaa. Munan pitäisi lisätä pataan kiiltoa, ei muuttua kokkeliksi. Sekoita jogurtti joukkoon ja annostele pata lautasille. Raasta päälle Parmesania ja ripottele yrtit päälle.


Sitruunasiirappiin. Samaisesta Jamien lehdestä bongasin sitruunajuoman, jota voi juoda joko vichyllä tai kuohuviinillä jatkettuna. Koska kevättä on jo siinä määrin rinnassa, ajattelin piristä tulevia aikoja tekemällä sitä saman tien.

Sitruunajuomaan tarvitaan:

6 appelsiinia
6 sitruunaa
6 mandariinia tai klementiiniä
4 ½-5 dl sokeria
2 vaniljatankoa siemenineen
4 laakerinlehteä
3 dl vettä

Veistä esimerkiksi kuorimaveitsellä kahdesta appelsiinista ja kahdesta sitruunasta kuoret juomaa varten. Siirrä kuoret kattilaan. Puserra kaikista hedelmistä mehut talteen ja lisää kattilaan.

Halkaise vaniljatangot, ota veitsellä siemenet irti ja laita sekä siemenet että tangot kattilaan mehun joukkoon. Lisää laakerinlehdet ja sokeri. Kiehauta seos, jotta sokeri sulaa. Siirrä kattila syrjään puoleksi tunniksi ja pullota liemi.

Sitruunasiirappi on valmis noin kahden viikon kuluttua. Siirappia tulee laittaa lasiin noin kolmannes ja täyttää lasi joko vichyllä tai kuohuoviinillä. Voi olla, että testaan siirapin tehon jo viikon kuluttua. Palaan lopputulokseen vielä myöhemmin.


Sitruunasuolaan. Sitruunajuomaa tehdessäni huomasin, että neljästä sitruunasta ja appelsiinista jää kuoret hyödyntämättä. Päätin saman tien ottaa ilon irti ja valmistaa maustesuolaa. Sitruunasta irtosi hetkessä mahtavat aromit ja suola maistui erittäin hyvälle. Nyt täytyy vain muistaa käyttää sitä kaikkiin mahdollisiin ruokiin, jossa haluan sitruunan maistuvan entistä enemmän.


merisuolaa
sitruunankuoria
timjamia
fenkolinsiemeniä

 
Aurinko paistaa taas hetkellisesti pilvien lomasta ja flunssa alkaa olla mennyttä. Jaksaisikohan vielä tehdä lettutaikinan ja syödä lettuja ihanaisen Lemon Curdin kanssa?

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.