Raflassa - Gastro Cafe Kallio

maanantai 4. maaliskuuta 2019
Pari kertaa vuodessa käymme pyörähtämässä Helsingissä taiteen ja hyvän ruoan parissa. Nyt oli taas sen aika ja vaikken ravintoloista varsinaisia arvosteluita kirjoitakaan, tykkään vinkata hyvistä paikoista. Jos siis seuraat minua Instagramissa ja pidät ruokaseteistäni, tiedät jo mistä tykkään eikä tämä rafla tule yllätyksenä. 

Söin Gastro Cafe Kalliossa perjantaina ensimmäistä kertaa ja niin toivon, ettei jää viimeiseksi kerraksi! Puolisolle paikka sen sijaan oli entuudestaan tuttu, joten tiesi mitä piti tuleman. Rafla tarjoilee niin aamiaista, lounasta kuin illallistakin, mutta ennen kaikkea ravintola tunnetaan ainutlaatuisista menuistaan ja ruokahappeningeistaan. Tai siis näin olen kuullut ja hyvänmoinen supina ravintolan ympärillä lupaili hyvää. Ensi fiilikseni paikasta oli erittäin haltioitunut, sillä tila henkii oudosti ranskalaista bistromaisuutta kaurismäkiläisyyteen yhdistettynä. Mutta ravintola ei siis kuitenkaan ole Suomi-leffojen kaltainen, sitä en suinkaan tarkoita. Ehkä fiilis syntyykin ennen kaikkea siitä, ettei ravintola ole mielestäni leimaantunut mihinkään ruokakulttuuriin vaan lautaselta voi löytää niin suomalaista, ranskalaista kuin amerikkalaistakin purtavaa. Taidolla tehtyä, maukasta ja raaka-aineita kunnioittavaa. Menun sisältö vaihtelee päivittäin ja voi vaihtua jopa kesken ruokailunkin. Näin kävi meidänkin aikana ja jäin paitsi ruusukaaleja anjovisvoilla. Blaah. Mutta niitä voin onneksi kokata kotonakin, joten ei hätää. 

Koska tiesin nauttivani päivällisen jälkeen vielä illallistakin, punnitsin tilauksiani todella tarkkaan.  Yllättäen valitsin ensimmäisenä listalta jälkiruoan, sillä en ole koskaan nähnyt ravintolan menulla näitä ranskalaisia, simpukanmuotoisia madeleine-leivoksia. Blinin valitseminen ruoaksi saattoi ehkä olla vähän tylsä valinta, mutta koska olen saanut syödä niitä viime kuukausina vain kotona, halusin herkutella blineillä vielä kerran tälle talvelle. Ja kylläpäs kannatti, sillä tällaista tattaribliniä en ole syönyt vielä missään. Vähän jopa kuivahkoa, mutta muodosti rasvaisen smetanan kanssa mukavan kombon. Suurempaa pääruoka-annosta en uskaltanut listalta valita, joten söin toisen alkuruoan, karhunlaukka-velouten heinäsorsan munalla. Sain maistiaiset myös mieheltä, joka valitsi menulta ankansydäntä ja briossia sekä härän kieltä ja poskea perunalla. Hänen menustaan muodostui lihavoittoinen, kun pääsi valitsemaan jotain uutta kokonaisuutta lautaselleen. Liha-annokset olivat omaan makuuni turhan tuhteja, mutta pidän siitä, että kuulemani mukaan Gastro Cafe Kallio käyttää eläimiä ruokiinsa nose to tail -periaatteella, jolloin mikään ruhon osa ei ole toista huonompi.

Jos vielä epäilyttää, että onkohan rafla oikeasti hyvä, niin kerrottakoon vielä, että Gastro Cafe Kallio löytyy Suomen 50 parasta ravintolaa -listaukselta. Kun bistroruoka ja konstailemattomuus on lähellä sydäntä, ota suunnaksi Kallio. Tässä ravintolassa ei pönötetä ja tunnelma on mukavan kotoisa. Kiinnostamaan jäi kovasti myös Sunday roast ja aamiainen, sillä erilaiset kananmunasetit ovat kovasti mieleeni. Vegaanistakin ruokaa saa, jos sen tilaa ajoissa etukäteen.


Fleminginkatu 7

* * *

Muita Helsinki-suosikkejani ovat edelleen BasBas, Penny ja Ateljé Finne, josta en näemmä olekaan maininnut aiemmin mitään. 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.