Kyssäkaali-carpaccio

torstai 29. elokuuta 2019
Vähän aikaa sitten tajusin, että olemme kasvattaneet kyssäkaalia puutarhassamme melkeinpä mökin ostosta alkaen. En ole koskaan pitänyt sitä mitenkään erikoisena, mutta vaikuttaa siltä, ettei kovinkaan moni kasvata kyssäkaalia. Kannattaisi, sillä kasvattaminen on helppoa ja puutarhan tuholaiset jättävät mukulan rauhaan! Toki kyssäkaalin lehtien kimppuun ne saattavat käydä ankarastikin.

Pieni, raikas kyssäkaali maistuu sellaisenaan taivaalliselta eikä sillä ole juuri mitään tekemistä kaalin kanssa. Kyseessä on kaalin muunnos ja maku muistuttaa pikemminkin retikkaa ja retiisiä ensi puraisulla. Ulkonäöltään kyssäkaali muistuttaa lanttua ja naurista, mutta voi se olla pitkulainenkin. Ja värejä on useita, meidän kasvilaatikoissa on kasvanut vaaleita, vihreitä ja violetteja.

Ikäväkseni huomasin, etten ole nostanut kyssäkaalista blogiin juurikaan reseptejä, mutta se johtuu siitä, että syömme ne useimmiten sellaisenaan. Olen lisännyt kyssäkaalia kasvispihveihin ja ranskalaishenkiseen lihakeittoon, mutta yhtä lailla sen voi raastaa tai syödä salaatin joukossa. Tällä kertaa herkuttelimme kyssäkaalia pecorinon kera. Kokeile sinäkin tai vaihda kyssäkaalin tilalle lanttua, naurista tai retikkaa.


Kyssäkaali-carpaccio

1/1-1 kyssäkääli per henkilö
suolaa, mustapippuria
pecorinoa tai parmesania raastettuna tai viipaloituna
oliiviöljyä

Leikkaa kuoritut kyssäkaalit mandoliinilla tai veitsellä mahdollisimman ohueksi. Asettele ohuet kyssäkaaliviipaleet lautaselle ja mausta. Pirskottele oliiviöljyä pinnalle ja veistele juustoa päälle. Tarjoile välittömästi hyvän valkoviinin kera.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.