Punajuuritartar

tiistai 4. joulukuuta 2018




Aika usein joulupöytä pursuaa jos jonkinlaisia herkkuja eikä varsinkaan makeista versioista ole puutetta. Joskus ongelmaksi voi kuitenkin tulla se, että kalojen ja lihojen rinnalle on vaikea keksiä kasvisruokia eikä joululaatikotkaan aina maistu kinkun kyljessä. Harmaat hiukset ilmestyvät viimeistään siinä vaiheessa, kun seurueeseen kuuluu kasvissyöjä.

Kun kuulin pari kertaa lähipäivien aikana, miten kasvislisukkeiden keksiminen niin arki- kuin joulupöytään on vaikeaa, päätin naputella blogiin ylös tämä simppelin punajuuritartarin Soppa365:sta yhdeksi vaihtoehdoksi. Tartarin ei tosiaan tarvitse aina olla lihaa ja tämä versio on siitä loistava osoitus. Punajuuri taipuu erittäin hyvin tartariksi ja sitä voi viedä mausteilla hyvinkin eri suuntiin. Omaan makuun reseptissä oli vähän turhan miedot maut, mutta mausteita on helppo lisätä. Toisella kertaa tuunasin tartaria Lähi-itään meneväksikin ripottelemalla päälle itsetehtyä dukkahia. Aikasta hyvää! 

Punajuuritartarin voi tarjota alkuruokana valmiiksi  lautaselle tehtynä (päälle voi lisätä myös siivun graavilohta), ohuen näkkileivän päältä tai näin joulun aikaan laittaa sellaisenaan esille joulupöytään. Yritän nostaa esiin vielä ennen joulua lisää kasvisruokia, mutta blogista löytyy onneksi entuudestaan muitakin joulupöytään sopivia kasvisruokia. Kokeile ihmeessä esimerkiksi:


Punajuuritartar 4-6 henkilölle alkuruoaksi

600 g kokonaisia punajuuria
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni salottisipuli tai punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl kapriksia hienonnettuna
1/2 dl ruohosipulia hienonnettuna
1/2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
2 tl dijon-sinappia
1 tl vaahterasiirappia
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Piparjuurimajoneesi
2 dl (vegaanista) majoneesia
2-5 tl piparjuuritahnaa tai tuoretta piparjuurta raastettuna oman maun mukaan

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori punajuuret ja paloittele ne neljään osaan. Nosta uunivuokaan ja lorauta öljyä päälle. Paahda puolisen tuntia tai kunnes punajuuret ovat kypsiä. Jäähdytä.

Hienonna punajuuret tehosekoittimessa (tai veitsellä) pieneksi kuutioksi. Sekoita muut ainekset joukkoon ja tarkista maku.

Sekoita majoneesi ja piparjuuri keskenään ja tarjoile punajuuritartarin kanssa. Koristele annokset tuoreilla yrteillä.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.