Vegaaniset etanat herkkusienistä

perjantai 7. joulukuuta 2018En ole syönyt etanoita sen jälkeen, kun ostimme siirtolapuutarhamökin ja jouduimme keräämään lehtikotiloita rehottaneelta pihalta. Homma jatkuu edelleen vuodesta toiseen, sillä kotilot ovat tulleet pysyäkseen. Limaiset ja haisevat nilviäiset ovat saaneet minut välttelemään etanoita ruoanlaitossa ja meinasin jo heittää etanapannut kierrätykseen. Onneksi törmäsin Anu Braskin Vegaanimättöä-kirjan myötä uudemman kerran "mukaetanoihin" eli vegaanisiin etanoihin, jotka on valmistettu herkkusienistä. Luin kirjaa viime vuonna sen ilmestyessä, mutta ohitin sienet tuolloin tyystin. Kun nappasin kirjan nyt kirjastosta, herkkusieniresepti pomppasi silmiin välittömästi. Onneksi, sillä nämä herkkusienet ovat mielestäni huomattavasti parempia kuin itse etanat. 

Mutta miten ihmeessä tämä ei ole tullut mieleen koskaan aiemmin? Sinihomejuustolla täytetyt herkkusienet pekoniin käärittynä kuuluivat grillaamiseen jo vuosituhannen alussa ja tuote on tuttu kaikille. Ehkä se johtuu siitä, ettei sieniä ole tullut grillattua pitkään aikaan ja makupala on päässyt unohtumaan. Mutta tästä alkakoon herkkusienien uusi tuleminen! Valmistin ensimmäisen satsin ihan reseptin mukaan, jolloin oluthiiva korvasi juuston. Ensi kerralla tuuttaan sinihomejuuston mukaan ja siitä alkakoon päättymätön makuyhdistelmien kokeileminen. 


Mukaetanat eli vegaaniset etanat herkkusienistä 2-4 henkilölle alkuruoaksi

12 herkkusientä
1 dl pehmeää vegaanista margariinia (tai voita, jos et tee vegaanista versiota)
2-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
3 rkl oluthiivaa
1 rkl öljyä
suolaa, mustapippuria

Kuumenna uuni 220 asteeseen.
Sekoita valkosipuli, oluthiiva, öljy ja yrtit margariinin/voin joukkoon. Maista ja lisää maun mukaan suolaa ja mustapippuria.

Poista herkkusienistä jalka ja käytä ne myöhemmin toisessa ruoassa. Laita herkkusienet etanapannun koloihin. Lusikoi sienien sisään reilusti maustevoita ja kypsennä uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes täyte on kokonaan sulanut ja sienet pehmenneet. Nauti sienet tuoreen leivän kera.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.