Kalatacot turskasta

keskiviikko 18. helmikuuta 2015



Meksikolaishenkinen ruoka mielletään usein melkeinpä pikaruoaksi. Suurin syy siihen lienee se, että kaupat notkuvat valmispurkkeja ja -lättyjä hyllymetreittäin. Täytteet olemme valmistaneet aina itse, mutta vasta viime vuonna teimme ensimmäisen kerran itse maissi- ja vehnätortilloja. Niitä ei todellakaan voi verrata kaupan valmiisiin tuotteisiin ja hyvä niin. Käytännössä lätyt ovat suorastaan mauttomia, mutta täyte sitten kompensoi makua. Kukaan ei tietystikään estä lisäämästä taikinaan suolaa ja yrttejä. Tai jauhettua korianteria ja kuminaa. Kuten kuvasta näkyy, tortilla on aika paksu ja pieni, koska meidän keittiöstä ei tortillaprässiä löydy. Toisaalta itse tehty tortilla on huomattavasti täyttävämpi kuin valmislätty.

Ostitpa sitten valmiit tortillat tai et, suosittelen kokeilemaan täytteeksi myös kalaa ainaisen lihan sijaan. Ruokaelämys raikastuu ja saa uusia ulottuvuuksia. Turskan sijaan voit käyttää esimerkiksi haukea, kuhaa tai ahventa.


Kalatacot

Kalan maustaminen

0,5 dl oliiviöljyä
2 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
2 tl chilijauhetta
ripaus kanelia
suolaa, pippuria
500 g turskaa tai muuta vaaleaa kalaa paloiteltuna

Sekoita öljy ja mausteet kulhossa sekaisin ja anna kalan marinoitua siinä vähintään 30 minuuttia. Valuta enimmät öljyt pois ja paista kalapalat kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

Mausteinen majoneesi

1 dl majoneesia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
8 mintunlehteä
2 tl jauhettua kuminaa
1 limen tai sitruunan mehu
suolaa, pippuria

Sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita.

Lisäksi tarvitset:
avokadoa viipaleina
paprikaa suikaloituna
tuoretta korianteria
maissitortilloja, ellet valmista niitä itse alla olevan ohjeen mukaan

Maissitortillat  10-12 tortillaa

250 g masa harina -maissijauhoa
3,5 dl kuumaa vettä

Sekoita ainekset ja anna levätä 15 minuuttia.

Vaivaa taikinaa, kunnes koostumus on kuin pehmeää savea olematta tahmeaa. Jaa taikina 10-12 palaksi. Kauli palat pyöreiksi, 2-3 mm paksuiksi tortilloiksi. Tortillat voi yrittää saada ohuiksi myös kahden leivinpaperin välissä kaulitsemalla tai painamalla taikinapalloa kattilalla prässin tavoin.

Paista kuumalla, kuivalla pannulla toista puolta 15 sekuntia ja toista 30 sekuntia. Käännä vielä hetkeksi. Tarjoile heti tai laita liinan alle odottamaan. Varo, etteivät pääse kuivumaan.

Ota tortilla käteen tai laita se lautaselle ja täytä kalalla, avokadolla, paprikalla ja kalalla. Lusikoi majoneesi päälle ja koristele korianterinlehdillä.

VINKKI! Löydät masa harina-maissijauhoja todennäköisemmin Ruohonjuuresta, Stockmannilta tai etnisistä kaupoista. Jos et löydä jauhoja mistään, valmista näitä vehnätortilloja.

Vehnätortillat  16-30 kpl

1,4 l vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
50 g pehmeää voita
6 dl lämmintä vettä

Sekoita ainekset keskenään, viimeisenä vesi vähitellen sekoittaen. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla pari minuuttia. Laita pyyhe päälle ja anna levätä 20 minuuttia.

Leikkaa taikina 16-30 palaksi. Kauli palat pyöreiksi tortilloiksi. Anna levätä 10 minuuttia.

Paista tortilloja kuivalla pannulla 30 sekuntia molemmin puolin ja tarjoile heti. Jos tarjoilet ne myöhemmin, lämmitä niitä 100-asteisessa uunissa esim. kosteeseen pyyhkeeseen käärittynä. Upeannäköinen raidoitus tulee, kun paistat lätyt parilapannulla tai grillissä.

VINKKI! Aiemmin kokkailtuja tex mex-juttuja voit tsekkailla miehen blogista: täältä löytyy guacamolen ja mangosalsan ohje, täältä puolestaan chilinen lihahöystö tacon väliin ja täältä oluessa haudutetut, karitsanpotkat, jos nyt sitten kuitenkin haluat syödä lihaa.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.