Peruna-purjogratiini ja vihreä salaatti

tiistai 24. helmikuuta 2015


Kun on opiskellut kokkikoulussa ranskalaisen keittiön perusteita, maan ruokakulttuuri vetää välillä todella puoleensa. Tuolloin poimin keittiönhyllystä pinon ranskalaisia keittiökirjoja ja selailen reseptejä toisensa perään. Välillä kokkaan täysin uusia ruokia, välillä teen entuudestaan tuttuja herkkuja. Näin kävi myös tämän ruoan suhteen. Onnekseni siinä kiteytyy hienosti rakkauteni perunaan, gratiineihin, juustoihin ja kirpeään salatinkastikkeeseen. Yksinkertainen arkiruoka, joka ei kaipaa rinnalleen mitään muuta. Toki gratiini toimii lisukkeen ominaisuudessakin erinomaisesti.

Peruna-purjogratiini

4 isoa perunaa
3 purjoa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
laakerinlehti
muskottipähkinää raastettuna
2 tl suolaa
mustapippuria
öljyä
2 dl smetanaa
1-2 tl dijon-sinappia
1 dl gruyerea tai muuta voimakasta juustoa raastettuna

Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Halkaise ja huuhdo purjot ja leikkaa ne renkaiksi.

Mittaa maito kattilaan ja lisää laakerinlehti, suola, mustapippuri, valkosipulit ja muskottipähkinä joukkoon. Kuumenna seos kiehuvaksi ja lisää perunat joukkoon. Kypsennä perunoita noin 15 minuutin ajan miedolla lämmöllä sekoitellen välillä.

Kuumenna öljyä paistinpannulla ja hauduta purjoa miedolla lämmöllä 10 minuutin ajan. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kaada puolet perunoista voideltuun uunivuokaan (1, 5 l vuoka riittää), sitten purjot ja päälle vielä loput perunat. Sekoita smetana ja sinappi ja levitä perunoiden päälle.

Ripottele juustoraaste pinnalle ja paista gratiinia uunin ylätasolla 20-30 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Huomaathan, että jos perunaviipaleet ovat paksumpia, kypsyminen vie pidempään.

Tee lisäksi vielä vihreä salaatti pähkinöillä ja kirpeä, sinappinen salaatinkastike.

Sinappikastike salaatille

1-2 tl Dijon-sinappia
0,5-1 sitruunan mehu tai 3 rkl viinietikkaa
suolaa, mustapippuria
1 dl oliiviöljyä

Sekoita ainekset lasipurkissa. Kastiketta voi halutessaan maustaa kuivatuilla yrteillä ja valkosipulilla.



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.