Pataleipä rosmariinilla

torstai 12. helmikuuta 2015



Blogeissa ja lehdissä jo vuosia pyörinyt pataleipä ei ole kiinnostanut minua vielä tähän mennessä yhtään. Innostuin leivästä kuitenkin nyt, kun Suolaa ja hunajaa kirjoitti siitä kaappien putsausmielessä. Tarkoittaen sitä, että tähän leipään voi käyttää jauhopussin jämät. Tämä tieto riitti motivaatioksi, sillä tiesin miehen jäljiltä kuiva-ainekaapista löytyvän jos jonkinlaista nyssäkkää. Ja jestas, miten inhoan niitä!

Elämäni ensimmäinen pataleipä onnistui hyvin, vaikka kuori halkeilikin. Ei mikään ihme, koska uuni ei toimi toivotulla tavalla. (Pitäisi kutsua huoltomies paikalle tarkistamaan tilanne.) Parasta tässä leivässä tosiaan on se, että taikinaan voi käyttää oikeastaan mitä tahansa jauhoja. Jossain reseptissä luki, että suurimman osan jauhoista pitäisi olla vehnäjauhoja, mutta hei, ei tarvinnut. Kunhan vain omistat toimivan uunin ja valurautapadan, saat helposti leivottua hyvää leipää. Ensi kerralla taidan kokeilla gluteenitonta versiota.


Pataleipä

7 dl jauhoja (vehnä-, speltti-, hiivaleipä- tai ruisjauhoja)
0,5 tl kuivahiivaa tai neljäsosapaketti tuoretta
2 tl suolaa
4 dl vettä
1-2 rkl rosmariinia hienonnettuna
lisäksi reilusti jauhoja pöydän ja liinan jauhottamiseen

Liota hiiva veteen, lisää suola, rosmariini ja vehnäjauhot. Sekoita ainekset, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä taikina tuorekelmulla ja leivinliinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 12-16 tuntia. Kun taikina on kohonnut riittävästi, siinä on kuplia pinnassa ja se on olomuodoltaan löysä.

Laita reilusti jauhoja pöydälle tai leivinalustalle. (Taikina tarttuu jonkin verran eli käytä vehnäjauhoja huolella.) Kaada taikina pöydälle, painele siitä ilmakuplat pois ja muotoile se neliön muotoiseksi levyksi. Nosta kulmat keskelle ja pyöräytä leivän muotoiseksi.

Jauhota leivinliina todella reilusti ja nosta taikina liinan päälle kohoamaan. Itse kohotin taikinan öljytyssä kulhossa leivinliinalla peitettynä, sillä en halunnut riskiä sen kanssa, että jauhoja on liian vähän ja taikina tarttuu liinaan kiinni. Jos haluat leipään jauhoisan pinnan, unohda kulhon öljyäminen. Kohota leipää tunnin ajan. 

Laita valurautapata uuniin kansi päällä ja kuumenna uuni 230 asteeseen. Kuumenna pataa vielä noin 20 minuuttia sen jälkeen. Olennaista on se, että padan tulee olla tulikuuma. Kun taikina laitetaan kuumaan pataan ja kansi päälle, pata toimii höyryuunin tavoin. 

Kaada taikina pataan, laita kansi päälle ja nosta paistumaan 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja paista vielä noin 10-15 minuuttia ilman kantta.

Nosta leipä padasta ritilän päälle jäähtymään.

3 kommenttia

  1. Ensi kerralla aion kokeilla tuota rosmariinia leivässä, se kuulostaa erinomaiselta lisältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tungen rosmariinia melkein joka kokkailuun tällä hetkellä ja leivässä se tuntuu maistuvan todella hyvältä!

      Poista
  2. pataleipä = parasleipä <3 mmm!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.