Vaelluksen retkieväät ensikertalaisten silmin

maanantai 23. syyskuuta 2019Suunnittelin ruokia ensimmäiselle vaelluksellemme Hetta-Pallaselle pitkin kesää. Tai lähinnä siis mietin vaihtoehtoja. Katsoin kaupasta valmiita, kuivattuja ruoka-annoksia ja mietin testaavani jonkun niistä etukäteen. Vaellukselle ja metsäretkille suunniteltuihin ruokiin on laskettu päivän tarvittavat energiat ja ravintoaineet yhdelle henkilölle, joten ravinnon tarve tulisi niistä varmasti täytettyä. En sitten kuitenkaan innostunut testailemaan yhtään pussiruokaa vaan päätin, että syömme vaelluksella tavallista ruokaa. Ensimmäisellä vaelluksella on muutenkin niin monta mietittävää asiaa, että ruoan kanssa en halunnut enää ottaa riskejä. Yksi kokki kertoi reissun jälkeen jonkin pussiruoan ihan oikeasti olevan hyvää, mutta ilmankin pärjäsimme. Tässä vinkkejä siitä, mitä meillä oli mukana ja mitä haluaisimme ensi kerralla otettavaksi mukaan. Vaikeaa ei ole suinkaan se, mitä syötävää vaellukselle keksisi vaan se, minkä verran ruokaa tulisi ottaa mukaan. Ravinnon tarve voi vaihdella yksilöittäin varsin paljon. 


Aamupalaksi helppoa ja ravitsevaa

Kahvia
Otimme mukaan yhden kahvipaketin kolmelle henkilölle kolmen päivän ajaksi ja se kuluikin melkein kokonaan. Olin testannut kesällä pikakahviakin, mutta se ei ollut kummoista, joten päädyimme tavalliseen pannukahviin. 

Kaurapuuroa ja pähkinöitä
Ennen lähtöä mittasin valmiiksi kaurapuuroainekset ja suolat pusseihin kullekin aamulle. Laitoin hiutaleita vain 1 dl henkilöä kohden, sillä tiesin syövämme muutakin aamupalalla. Määrä ei ole kovin suuri, mutta meille se osoittautui riittäväksi. Puurot olisi voinut valmistaa suoraan isoihin mukeihinkin, mutta veli keitteli puurot trangiassa ihan mielellään. Pinnalle heitimme pähkinöitä antamaan lisäravintoa. Kuivatut marjat ja marjajauheet olisivat myös sopineet erinomaisesti puuron joukkoon. Ja mikäli sinulla on kananmunia mukana, ne sopivat puuron päälle keitettyinä tai raakoina puuron joukkoon aivan lopuksi. 

Keitetyt kananmunat
Rakastan kananmunaa ja keitin niitä kunnon satsin reissuun mukaan! Onneksi seuralaisetkin pitävät niistä ja munia sitten popsittiin niin välipalaksi kuin aamupalaksikin itse tekemäni lipstikkasuolan kanssa. Näin syksyllä munat säilyvät hyvinä muutaman päivän, mikäli eivät ole liiskantuneet aivan tyystin. Muniakin voisi kuivata vaellukselle mukaan, mutta me halusimme nauttia niistä sellaisenaan emmekä pitäneet niitä liian painavina mukaan otettavaksi. 

Paistetut kananmunat
Kannoin rinkassa myös tuoreita kananmunia, jotta saisimme paistaa niitä leivän päälle aamiaiseksi. Loppujen lopuksi munat päätyivät leipien väliin, joita söimme lounaaksi kylmäsavuporotahnan kera. Paistetut munat olisi voinut myös paistaa jo etukäteen, mutta koska tiesin paistinpannun olevan mukana, pakkasin munat retkiboxiin mukaan. 

Leipää
Kukin ottakoon mukaan lempileipäänsä, mutta me teimme ennen vaellukselle lähtöä mukaan paahtopaistilla ja suolakurkulla täytetyt Siken sämpylät. Sämpylät paistoin siis edellisenä päivänä mukaan. Mukana oli myös ruisleipää, jonka levitteeksi laitoimme purkista kylmäsavuporotahnaa, jota äiti oli jostain ostanut mukaan. Päälle vielä paistetut kananmunat ja aamiaisleipä vaihtui lounasleiväksi. Levitteeksi sopii mahtavasti paputahna, hummus, tapenade tai pesto. 

Tuoreita kirsikkatomaatteja, kurkkua ja omenaa
Kirsikkatomaatit eivät olleet tällä kertaa mukana, mutta kurkku ja omena maistuivat todella hyviltä. Plussaa siitä, että ne sisältävät paljon vettä ja täydentävät veden tarpeen tunnetta. Toki kurkku ja omenat painavat jonkin verran, mutta meitä se ei haitannut. Välipalat ja lounaat

Keitetyt kananmunat 
Leipää
Hedelmiä
Omena oli erinomainen valinta välipalaksi, mutta banaani saa jäädä ensi kerralla kotiin. Hedelmä muhjaantuu turhan nopeasti rinkassa, vaikka kuinka pakkaisi päällimmäiseksi. Hedelmät on varmasti se, mikä jakaa ihmisiä painonsa vuoksi, mutta me kaipasimme raikastakin purtavaa. 

Pähkinät
Pähkinät ja kuivatut marjat/hedelmät ovat oiva lisä niin puuroon kuin matkan varrella napsittavaksi. 

Makkaraa
Ostimme kaupasta parit makkarapaketit mukaan ja ne maistuivat yllättävän hyviltä aamun vaellusosuuden jälkeen. Kolmantena päivänä oma kiintiöni oli täynnä, mutta nuotion roihussa nielaisin tämän vuoden viimeisen palasen. 

Fitness- tai energiapatukat
Äiti oli ostanut mukaan kullekin parit myslipatukat ja ne maistuivat yllättävän hyvältä huiputusten jälkeen! Patukoita voisi valmistaa itsekin, mutta normaalissa arjessa en syö niitä koskaan, joten ehkä sitten kaupan patukoiden pariin seuraavallakin kerralla.

Karkit ja muut herkut
Olimme ostaneet mukaan niin salmiakkia, suklaata kuin hedelmäkarkkejakin. Vaellus ei ilmeisesti ollut tarpeeksi rankka, sillä kaikkia karkkeja ei todellakaan tullut syötyä, vaan niitä popsittiin vielä autossa kotimatkallakin. Vaikka tiesimme reitiltä saavan vettä, raahasimme sitä alusta alkaen mukana. Herkuttelimme moneen otteeseen vichyllä ja ehkä riittävän juonnin ansiosta säästyimme krampeilta. Yhdet lonkerot ja oluet laitoimme myös rinkkaan illan iloksi.

Valmis lettujauhoseos pitää huolen herkuttelusta, mutta yhtä hyvin nuotiolla voisi paistaa croissant-purkista pullat suklaatäytteellä. Huokailin ennen vaellusta pariin otteeseen sipsien perään, mutta jätimme ne pois tilan vuoksi. Mutta hei, ehkä sitten ensi kerralla onnistaa tai sitten otan popcornit nuotiolla poksautettavaksi! 

Tuorepuuroa 
Kesken vaelluksen tajusin, että tuorepuurot olisivat toimineet hyvin välipalana. Kaikki eivät siitä kuitenkaan niin kovasti pidä, joten tämä unohdus oli kuulemma ihan ok. 

Illallinen 

Pestopasta kanalla
Reissun maistuvimmaksi sapuskaksi nousi tuttu vuosien takaa  - pestopasta! Päädyin tähän, koska en halunnut ottaa riskiä ja ostaa mukaan valmiita ja mauttomia annoksia. Jos joskus syön sellaisen ja totean hyväksi, päivitän sen listaan mukaan. Pakkasin peston, aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit kotona pieniin pusseihin ja parmesanin heitin repun uumeniin pastan kera. Viimeisenä päivänä loppuja pastoja keittäessä kuulimme tämän olevan melkoista luksusruokaa, mutta me pidimme sitä mukavan täyttävänä ja suolaisena pitkän vaelluksen jälkeen. Pastan keitinvesikään ei vaadi erillistä suolaa, kun muut ainekset ovat mausteisia. Pestopastan valmistaminen oli helppoa, kaadettiin vain vesi pois ja sen jälkeen muut ainekset joukkoon lämpiämään. Äiti oli ostanut kaupasta Lagomin kanaa tomaattikastikkeessa, joka oli erittäin hyvä proteiinilisä. Yhtä hyvin sen voi jättää pois tai vaihtaa lohen tai tonnikalan tilalle. Yksi pastapussi ja yksi purkki kutakin muuta ainesta riitti meille kolmelle kahdelle päivälle. Päälle vuoltiin vielä puukolla parmesania. 

Hernekeitto
En syö hernekeittoa edes vuosittain enää, joten ruoka kuulosti mukavan nostalgiselta ja lämmittävältä retkievääksi. Purkit toki painavat, mutta säilyvyys on ensiluokkaista. Suunnattoman helppo ja kaikille maistuva lämmike. Sinappi välttämätön!

Italianpata soijarouheella
Yksi lapsuuden lempiruoistani oli italianpata, mutta tuolloin se valmistettiin jauhelihan kera. Äiti tarjoutui kuivamaan jauhelihaa, mutta pidin sitä itse ihan turhana ja pussitin mukaan soijarouhetta. Sehän menee täysin jauhelihasta, kun ei tee asiasta numeroa. Ruoka jäi tosin valmistamatta, koska emme syöneetkään pestopastaa yhdellä aterialla niin paljon kuin kuvittelin. 

Lisää vaihtoehtoja:
Tex mex kaura-ateria oli mukana hätävarana, mutta sille ei tällä reissulla ollut tarvetta. Ruoka vaikutti kuitenkin sen verran hyvältä, että tämän haluan testata kotikeittiössä ennen kuin seuraava retkikeittiö kootaan taas kasaan.  Samoin pitaleivät olivat mukana varmuuden vuoksi, sillä ne maistuvat nuotiolla lämmitettyinä sellaisenaan tai niistä voi tehdä täyttävän aterian laittamalla sisään sipulia, paprikaa, halloumia, kanaa, vöneriä, seitania jne. 

Couscous-mössö, curry- tai linssipata maistuisivat myös vaelluksella hyvin, sillä kotonakin niitä tulee syötyä enemmän kuin mielellään. Maapähkinävoinuudelit valmistuisivat nopeaan, kun tekisi maustetahnan tai -kastikkeen etukäteen mukaan. Lisukkeeksi voisi heittää kanaa tai mausteista chorizoa mukaan. Sienirisottokin valmistuisi trangiassa varsin helposti kuivatuista sienistä.  Mikäli olet meetwurstin ystävä, nappaa ensi kerralla vaihtelun vuoksi mukaan savusärkeä tai -ahventa leivän päälle. 


Vinkkejä retkikeittiöön:

- varaa mukaan kunnon lautanen ja lusikka-haarukka, sillä ne kestävät useita vuosia ja toimivat myös tarvittaessa ruoanlaittoastioina.

- pakkaa biohajoava astianpesuaine pieneen pulloon ja ota tiskiharjan tilalle sieni, joka menee pienen tilaan. Muista kaataa likaiset vedet kauas puroista ja järvistä sekä imeyttää ne maahan tai kaataa ne huussiin. Hetta-Pallas -reitillä likavesille oli merkitty erilliset paikat. 

- jos käytät valmisruokia, ne voivat olla säilöttyinä foliopusseihin, jotka eivät pala nuotiossa. Kaikki roskat mitä kannat tunturiin, pitää kantaa sieltä myös pois. 

- pakkaa mausteet ja ruoat ennen vaellusta kevyisiin purkkeihin tai pusseihin. Pakkaa esim. puurohiutaleet pussiin valmiiksi suolan kera tai couscousit mausteiden ja muiden tykötarpeiden kera. Ruokaöljy hoitaa asiansa yhtä hyvin kuin voi ja pieni pullo riittää useaksi päiväksi. 

- tee voileipiä mukaan ennen vaellusta tai aamiaisella tulevan päivän varalle. Mikäli ei ole hellettä, voileivät säilyvät varsin hyvin parikin päivää. 

- valitse mukaan ruokia, joista oikeasti pidät. Jos himoitset suolaista kotonakin, asia ei muutu tunturissakaan! Jos taas olet sokerihiiri, pakkaa rinkkaan niin paljon makeaa kuin jaksat kantaa. 

- mikäli vettä ei ole käytettävissä, talouspaperi toimii erittäin hyvänä ensiapuna. Monissa autiotuvissa on vadit tiskaamista varten. Osassa tuvissa on  myös kaasuliedet ja kattilat kokkailua varten.Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.