Chili sin carne

keskiviikko 6. marraskuuta 2019



Helppo ja mausteinen papuchili eli chili sin carne on yksi suosituimmista arkiruoistamme. Välillä popsimme sen tortillojen täytteenä, toisinaan näin riisin tai pelkän leivän kanssa. Useimmiten teemme ruoan vieläpä purkkipavuista, jolloin ruoka valmistuu nopsaa. Tällä kertaa keitin viikonlopun laiskoilla tunneilla kaapista löytyvät kuivatut pavut ja söimme niitä useammassa ruoassa. Loput jouduin heittämään pakastimeen, sillä yhdestä pienestä pussista tuli todella paljon kypsää tavaraa!

Chili sin carne tarkoittaa nimenomaisesti chiliä ilman lihaa eli näin kasvisversiossa voi papujen sijaan käyttää kikherneitä, linssejä, soijarouhetta, kauramurua jne. Ruokaan voi siis käyttää sitä, mistä nyt itse tykkää ja mitä sattuu kaapista löytymään. Pidän erityisen paljon chipotlechilistä, joka antaa mukavan savun aromin  ja mukavan poltteen. Säilöttyä chipotlea ei aina kaapista löydy, mutta sen sijaan voi yhtä hyvin käyttää jauhettua chipotlea. Ja jos sitäkään ei löydy, sitten vain chilijauhetta reilummalla kädellä. Joskus myös maustan ruoan kanelilla tai kaakaolla, näin saan ruokaan asteen verran tummemman sävyn. Niin paljoa en niitä kuitenkaan laita, että chili ruokalajina sekoittuisi meksikolaiseen moleen.

Mausteiset sapuskat maistuvat näin syksyisin erityisen mieluusti ja erilaisia kasvisruokia valmistaessa huomasin, etten löytänytkään reseptejä niille omasta blogistani. Täytynee tarkistaa reseptiarkistot ja lisäillä suosikkini joukon jatkeeksi.


Chili sin carne 4 henkilölle

öljyä paistamiseen
1 sipuli hienonnettuna
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 paprika kuutioituna
1 tl chilijauhetta (ellei savupaprika ole chilinen)
2 tl savupaprikajauhetta
2 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 tl juustokuminaa (jeeraa) jauhettuna
1 tlk tomaattimurskaa
1-2 kokonaista chipotlechiliä hienonnettuna (tai jauhettua chipotlechiliä)
1-2 dl vettä
1-2 prk (3-5 dl) keitettyjä papuja
suolaa, pippuria
(kanelia, kaakaota, suklaata)
*
lisäksi keitettyä riisiä, tuoretta korianteria ja chiliä, creme fraichea tai kaurakermaa

Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipuleita ja mausteita hetken aikaa. Lisää paprikat ja jatka kuullotusta. Kaada tomaattimurska joukkoon ja anna chilin hautua 15-30 minuuttia. Lisää tarvittaessa tomaattimurskaa tai vettä.

Lisää lopuksi pavut, kuumenna ja tarkista maku. Lisää halutessasi joukkoon vielä kanelia tai suklaata.

Tarjoa chili sin carne riisin, tuoreen korianterin ja creme fraichen kera.

* * *

Kokkaa ja maistele myös peruna-kukkakaalicurrya, punajuuri-linssipataa ja butter tofua.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.