Tumma joululeipä

tiistai 26. marraskuuta 2019
Tumma saaristolaisherkkuleipä on löytänyt tiensä joulupöytäämme ja leivomme tätä nykyään joka joulu. Leipä tuli tutuksi jo parikymmentä vuotta sitten kokkikouluaikoinani ja nyt tuntuu, ettei joulu ole joulu ilman tätä leipää. Mikä olisi parempaa kuin siivu tummaa leipää graavikalalla!

Olen julkaissut reseptin ensimmäisen kerran jo 2010 ja taikinan hiivamäärä ihmetyttää vuodesta toiseen ja saan siitä kysymyksiä edelleen. Olen leiponut leivän aina näillä määrillä ja tarkistin hiivamäärän vanhan reseptivihkoni lisäksi vertaamalla sitä toisiin resepteihin. Hiivaa todella tulee pari pakettia, mutta onnistuu hieman pienemmälläkin määrällä. Ruisjauhojen ja vehnäjauhojen suhdetta voi myös muuntaa, kunhan jauhomäärä kokonaisuudessaan pysyy suhtkoht samana. Lisäksi pidän appelsiinimehun tuomasta happoisuudesta, mutta yhtä lailla nesteeksi voisi käyttää omenamehua tai piimää.

Tämä helppotekoinen saaristolaisleipä onnistuu keneltä tahansa ja sen voi tehdä hyvissä ajoin ennen joulua, sillä se kestää hyvin pakastamista.


Saaristolaisleipä  2-3 leipää

1 l appelsiinituoremehua
1 1/2-2 palaa hiivaa (75-100 g)
1 rkl suolaa
3 dl siirappia
3 dl tuoppimallasta
3 dl ruisjauhoja
4 dl ruis- tai vehnäleseitä
9 dl vehnäjauhoja

Valeluun
1/2 dl siirappia
1-2 dl vettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen mehuun ja sekoita joukkoon suola ja siirappi. Lisää kuivat aineet ja tee löysähkö taikina. Anna taikinan kohota 1 ½ tuntia.

Sekoita ilmakupalat puulastalla pois ja jaa taikina kolmeen voideltuun leipävuokaan. Anna leipien kohota puolisen tuntia ja paista 175 asteessa noin 1 ½ tuntia. Valele leipää siirappivedellä ensimmäisen tunnin jälkeen.

Ota leivät uunista ja valele vielä kerran siirappivedellä ja anna jäähtyä ritilän päällä. Mikäli aikaa on, nosta leivät jääkaappiin tekeytymään, niiden maku ja rakenne vain paranee ajan myötä.

4 kommenttia

  1. Vaikuttaa superhyvältä! Teethän ensi vuonnakin, teethän? Ja saadaanhan maistaa?

    VastaaPoista
  2. Tätä kyseistä leipää tulee varmasti tehtyä, joten pidetäänpäs mielessä, että pääsette tekin maistille!

    VastaaPoista
  3. Paljonko on 2 palaa hiivaa? 100g vai mitä?

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.