Lokakuun ruokakuulumiset

torstai 31. lokakuuta 2019
Lokakuu on ollut ruoan suhteen melkoista tulitusta, vaikka olen naputellut blogiin vain yhden reseptin kuluneen kuun aikana. Paljon on siis tapahtunut ja tässä nyt koostetta niistä:

- aloitimme lokakuun lentämällä Gdanskiin ja sieltä olenkin jo kirjoittanut fiiliksiä ja ravintolavinkkejä on vielä luvassa.

- Ruokatoimittajat ry palkitsi Sanna Mansikkamäen Peruna-kirjan vuoden keittokirjana - onnea Sanna! Tunnustan, ettei minulla ole kirjaa edes omana, mutta ajoittain olen lainannut sitä kirjastosta saadakseni uusia ideoita. Kirjassa kerrotaan reseptien lisäksi myös perunan historiasta, eri lajikkeista ja kypsennysmenetelmistä. Teos on ilmestynyt jo viime vuonna, mutta tämä olisi loistava idea joululahjaksi. Niin kaikille meille perunan rakastajille kuin niille, jotka eivät valmista perunoita muuten kuin keittämällä ja muusaamalla. Näihinkin valmistusmenetelmiin Sanna kertoo omat niksinsä!

- mökkikausi on päättynyt ja vedet on katkaistu talven ajaksi, mutta se ei tarkoita, ettei puutarhasta enää satoa saisi. Laitoimme toissa kesänä bloggaajatuttaviltamme saadut artisokat maahan ja tänä kesänä siirsimme ne toisaalle. Savisessa maassa artisokka on kasvanut entistä enemmän ja mukulat ovat mukavan pyöreitä ja pulleita. Satoa riittää ja puoliso on vienyt sitä työkavereilleenkin kokkailtavaksi. Itse emme ole ehtineet siitä vielä kovin keittoa ihmeempää valmistaa, mutta paahdetut maa-artisokat sitruunamajoneesilla on ainakin listalla. Hervoton herkku!- kävin pitkästä aikaa kampaajaystäväni kanssa lounaalla ja tällä kertaa päädyimme Tampereen pääkirjasto Metsoon. Cafe Metso tarjoaa arkisin keittolounaan ja salaattipöydän ja yllätyimme positiivisesti. Salaattipöytä näytti todella freesiltä, mutta kylmän viiman vuoksi päädyimme kuitenkin keittolounaaseen. Päivän kalaseljanka oli todella maukas ja lounaan hinta 6,90 euroa oli kokoon nähden varsin edullinen. Vitriinissä pullisteli samaan aikaan muhkeita sämpylöitä ja herkullisen näköisiä leipomuksia, joten valikoimaa luulisi löytyvän kaikenlaisille herkuttelijoille.
- olemme viimeksi käyneet illallisella Berthassa, kun täytin 40 vuotta, joten olipas ihanaa nauttia ruoasta ja viinistä pitkän kaavan mukaan! Viiniviikkojen merkeissä on käyty vuosittain nauttimassa lasilliset ja muutama annos, mutta nyt päästiin maistelemaan laajemmin. Vilkaisin menun etukäteen kotona ja ilahduin siitä, ettei menulla ollut kuin yksi liharuoka. Syön edelleen kyllä lihaakin, mutten halua nauttia sitä monta kertaa viikossa. Berthan parhaat annokset olivat endiivi hasselpähkinöillä ja kananmunalla sekä punajuuri punasalaatilla ja pihlajankukinnoilla (bloggauksen ensimmäinen kuva). Ja siis toki koko kuuden ruokalajin menu maistui erinomaisesti, mutta aina niistä omat suosikit nousevat esiin. Kun minulta kysytään ravintolasuosituksia Tampereelta, Bertha on aina joukossa mukana.- ennen kuin menimme Berthaan kävimme lasillisilla viereisessä Villit ja viinit -viinibaarissa. Kyseessä on Kajon syyskuussa syntynyt sisar, jossa pääsee maistelemaan asteen verran villimpiä drinkkejä, natuviinejä tai syömään vaikka illallisen listan kympin annoksista. Ensimmäisellä kerralla nautin pina coladan suomalaisittain eli pihasauniota ja piimää. Yllättävä veto, mutta erittäin maistuva! Viinibaari toimii samalla periaatteella kuin Kajokin eli se käyttää luonnon antimia hyväkseen ja panostaa lähiseudun raaka-aineisiin. Näille kahdelle suuri suositus, mikäli mietit mihin mennä istumaan iltaa ja nauttimaan kunnon eväistä.- lokakuun viimeinen lauantai kului myös valmiin ruoan ääressä, kun saimme Bache benen Tanjalta kutsun tulla maistelemaan italialaisia viinejä ja nauttimaan sen jälkeen vielä piemontelaisen illallisen ravintola Puistoon. En ole käynyt ravintolassa koskaan aiemmin, joten normaalin listan antimista en osaa sanoa mitään. Illallisen aikana nautimme Boerin viinitalon viinejä ja henkilökunta valmisti italiaiskokki Fernanda Giamellon johdolla varsin autenttisen menukokonaisuuden. Jostain syystä minulla oli mennyt täysin ohi tieto siitä, että Puisto myy Tanjan maahantuomien pientuottajien viinejä. Peukku tälle!
- ja jottei kaikki olisi vielä tässä, luvassa vielä pari ravintolauutista Tampereelle. Asematunneliin on viritteillä jälleen uusi ravintolakokonaisuus. Ensimmäinen yritys ei lähtenyt lentoon, mutta nyt uudet ravintoloitsijat uskovat ajan olevan parempi. Bonker Foodcourt avataan marraskuun viimeisenä viikonloppuna Food Stationin vanhalle paikalle rautatieaseman yhteyteen ja luvassa on vegaanisen ja meksikolaisen ruoan lisäksi baari ja yökerho. Toivottavasti ravintolakonseptille todella on kysyntää! Lisätietoja Kohokohdista.

Tämän lisäksi tällä viikolla uutisoitiin, että Sasorin pyörittäjä, Sari Sorri, avaa keväällä Sorin kulmalle, Sorinkadun ja Vuolteenkadun kulmaan uuden ravintolan ja salakapakan. Kulmahuoneisto antaa odottaa varsin upeaa tilaa tulevaksi, mutta vielä joudumme odottamaan useamman kuukauden. Lue aiheesta lisää Kohokohdista.Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.