Jamaikalainen jerk-broileri

maanantai 29. huhtikuuta 2019




Sain kustantajalta Teemu Auran uuden kirjan, Viikonloppu lautasella -lohturuokaa parhaisiin. hetkiin tutustuttavaksi. Teemu on monelle ruoalle kiinnostuneelle tuttu jo ravintola Demon ajoilta, mutta nykyisin hänet tunnetaan ennen kaikkea helsinkiläisestä leipomosta Patisserie Teemu & Markus. Viikonloppu lautasella on nimensä mukaisesti suunnattu kaikille viikonloppukokeille, jotka haluavat syödä hyvin uhraamatta koko päivää keittiössä häärimiseen. 

Nappasin kirjasta ensimmäiseksi kokkailtavaksi jamaikalaisen jerk-broilerin, jonka ajattelin kypsyvän siirtolapuutarhan grillissä meidän tehdessä puutarhahommia. Suunnitelma ei ihan pitänyt loppuun saakka, sillä mökille ei oltu avattu vielä vesiä ja kokkaaminen olisi mennyt melkoiseksi säädöksi. Päivän päätteeksi heitin broilerin kotona uuniin eikä voi sanoa huonoa syntyneen näinkään. Tein edellisenä iltana marinadin ja lintu ehti kylpeä siinä 12 tuntia maustuen varsin mukavaksi. Seuraavalla kerralla haluan broilerista asteen verran tulisempaa, joten täytyy muistaa tarkistaa, että chilissä on enemmän potkua. Lisäksi voisin heittää joukkoon enemmän suolaa, jotta maku olisi täydellinen. Resepti oli siis varsin hyvä, pidän vain  itse suolaisemmasta mausta. Kokonainen broileri riittää neljälle henkilölle ja illallisen jälkeen keitin  selkärangasta ja muista rippeistä liemen ja seuraavana päivänä herkuteltiin hernerisotolla.

Jamaikalaisen jerk-broilerin kylkeen sopii mainiosti tomaattisalaatti korianterilla, vihreä salaatti ja oliivit. Juomaksi kirjassa suositeltiin saksalaista rieslingia, mutta kesäfiiliksissä me korkattiin roseviini.


Jamaikalainen jerk-broileri  4 henkilölle

1 kokonainen luomubroileri

Mausteseos:
1 sipuli paloiteltuna
4 isoa valkosipulinkynttä paloiteltuna
50 g (min. 5 cm pätkä) inkivääriä kuorittuna ja paloiteltuna
2 punaista chiliä
6 timjamin oksaa
1 dl rommia
0,5 dl rypsiöljyä
100 g ruskistettua voita
1 limen raastettu kuori ja mehu
4 rkl hunajaa
2 rkl suolaa
2 rkl korianterinsiemeniä
2 rkl juustokuminansiemeniä
1 rkl kanelia

Valmista ensin ruskistettu voi kuumentamalla voita kattilassa, kunnes se alkaa tuoksua pähkinäiseltä ja saada hieman väriä. Varo kuitenkin polttamasta voita.

Laita kaikki mausteseoksen ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi.

Leikkaa broilerin selkäranka saksilla pois ja levitä lintu auki. Hiero mausteseos kauttaaltaan broilerin pintaan ja anna lihan marinoitua yön yli tai vähintään pari tuntia.

Nosta broileri marinadista ja pyyhi ylimääräinen marinadi pois, jottei se valu grilliin. Kypsennä broileria grillissä tai 180 asteisessa uunissa grillitoiminnolla noin 30-45 minuuttia. Broileri saa ottaa väriä ihan reilusti, mausteinen rapea nahka maistuu varmasti jollekulle pöydässä.


Viikonloppu lautasella sisältää 42 reseptiä, joista löytyy inspiraatiota niin kasvis- kuin liharuokiinkiin. Vaikken itse ole niin lihan perään, huomasin silti innostuvani eniten juuri tästä jerk-broilerista ja viskisistä kyljyksistä. Kala- ja äyriäisohjeita olisin toivonut olevan enemmän, mutta onneksi näiden joukosta löytyi uutta inspiraatiota. Juuriselleriäkin olen kokkaillut monta kertaa, mutten ole vielä koskaan tarjoillut sitä tomaatin kera. Keittokirjan yhdistelmä kiinnostaa  siis aikamoisesti! Ensi silmäilyllä kirja ei näyttänyt tarjoavan kovinkaan paljon uutta, mutta reseptejä tarkemmin lueskellen löysin siitä tietysti kokeiltavaa. Vaikka osaan valmistaa monen monta ruokaa ilman reseptiä, haluan välillä tehdä juuri niin kuin resepteissä sanotaan, jotta ruoat saisivat uusia tuulia ja jotta en käyttäisi vain omia suosikkimausteitani. 

Kenelle tämä kirja sopii? Ehdottomasti kaikille lapsiperheille, jotka painivat viikottain tuttujen makaronilaatikoiden ja jauhelihakastikkeiden viidakossa. Teemun yksinkertaiset reseptit sopivat kaikille, jotka eivät jaksa miettiä viikonlopun ruokia vaan haluavat vain syödä hyvin. Keittokirjasta löydät inspiraatiota läpi vuoden ja laajennat  vaivattomasti omaa kokkausvalikoimaa. Plussaa juomasuosituksista.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.