Viime viikolla iski armoton hinku saada itse tehtyjä dumplingeja! Tiedän kyllä, että niitä saa ostettua valmiina kaupoista ja ravintoloista, mutta halusin välttämättä tehdä niitä itse. Tampereelta dumplingeja saa tietääkseni ainakin Marusekista, Ratinan K-Supermarketista sekä FoodMarket Herkusta. Helsingin Xiao Mei Linin nyytit puolestaan ovat niin kehuttuja, että sinne pitäisi päästä syömään. Tällä kertaa suuntasimme Tullintorin East Asian Marketiin ostamaan valmiita taikinalevyjä. Koska tiesin dumplingien näpräämiseen kuluvan aikaa, halusin ensimmäisellä kerralla oikaista tässä kohti. Kunhan kokemusta kertyy enemmän pelkästään maistelusta, täytyy tehdä taikina alusta alkaen itse. Vaikeaa se ei kuulemma ole, mutta haluan kokeilla useampia lajeja ennen kuin ryhdyn tekemään kaiken alusta itse.
Ostin kaupasta wonton-taikinalevyjä, mutta miellän nämä tekeleet nyt enemmän kuitenkin japanilaistyylisiksi kuin kiinalaisiksi. Olen suoraan sanottuna aivan pihalla siitä, miksi dumplingeja tulisi kutsua, mutta täytettyjä nyyttejä ne nyt ainakin ovat. Wontonit kypsennetään ymmärtääkseni liemessä ja japanilaiset gyozat puolestaan paistetaan toiselta puolelta rapeiksi. Ja käytännössä kaikenlaiset ja eri ruokakulttuuriin kuuluvat dumplingit voi paistaa eli... nämä ovat siis taikinanyyttejä, joiden täytteeksi voi käyttää oikeastaan ihan mitä vain. Ja toisin sanoen myös venäläiset pelmenit ja italialaiset raviolit ja tortellinit voi laskea joukkoon mukaan! Apua. Dumplingit ovat siis täytettyjä nyyttejä, jotka voi eri maasta riippuen kypsentää joko paistamalla, höyryttämällä tai liemessä keittämällä. Meiltä löytyykin bambuhöyrystin kaapista, joten ensi kerralla voisi kokeilla toisen tyylisiä nyyttejä.
Valmistimme kahdenlaisia dumplingeja, kasvis- ja kanaversioita. Kanadumplingien paistopinnan kostutimme ja kuorrutimme seesaminsiemenillä, jolloin niihin tuli asteen verran enemmän rapeutta ja näin nyytit oli myös helppo erottaa toisistaan. Dumplingit olivat todella hyviä ja onneksi valmistimme niitä sen verran suuren satsin, että niitä voi kaivaa pakastimesta esiin seuraavaan mieliteon herättyä.
Kasvisdumplingit 40 kpl
8 herkku- tai siitakesientä hienonnettuna
2 rkl rypsiöljyä
2 dl punakaalia hienonnettuna
3 dl tuoreita pinaatinlehtiä
3 dl porkkanaa raastettuna
3 cm:n pala inkivääriä raastettuna
2 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
2 rkl soijaa
mustapippuria maun mukaan
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
40 pyöreää wonton-paperia
Chilikastike dippaukseen
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3/4 dl riisiviinietikkaa
1/2 dl seesamiöljyä
1-2 rkl gochujangia (korealaista chilitahnaa)
2 rkl soijaa
2 rkl hunajaa
Kuumenna paistinpannu ja paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes kaikki neste on kadonnut. Lisää seesamiöljy pannulle sekä punakaali ja porkkanat joukkoon. Paista, kunnes kasvikset pehmenevät ja lisää pinaatti ja inkivääri mukaan. Jatka paistamista, kunnes pinaatti on "sulanut" joukkoon. Mausta täyte soijalla, ruohosipulilla, mustapippurilla ja seesaminsiemenillä. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa mausteita. Muista kuitenkin, että dippi antaa vielä rutkasti makua! Nosta täyte syrjään ja anna sen jäähtyä. Tee tässä välissä dippikastike sekoittaen vain kaikki ainekset pienessä kulhossa sekaisin.
Nosta wonton-paperi työlaudalle ja nosta 1 rkl täytettä keskelle. Sivele pullasudilla tai sormella reunat vedellä ympäriinsä ja käännä paperin toinen laita täytteen yli, jolloin siitä muodostuu puolikuu. Nipistele reunat yhteen tiukasti. Kun olet tehnyt ensimmäisen koeversion, levitä papereita työlaudalle kerralla enemmän ja tee dumplingit sarjatyönä. Nosta valmiit dumpingit odottamaan kypsennystä esimerkiksi leivinpaperin päälle kostean pyyhkeen alle.
Kuumenna öljy pannulla ja paista nyyttejä, kunnes ne ovat pohjasta kauniin ruskeita. Tämä vie noin pari minuuttia. Kaada sen jälkeen noin 1 dl vettä ja nosta kansi päälle. Anna dumplingsien kypsyä höyryssä noin 3-4 minuuttia ja nosta lopuksi kansi pois, jos pannulla on vielä vettä. Tarjoa kastikkeen kanssa.
Inkivääriset kanadumplingit 40 kpl
400 g broilerin jauhelihaa
3 dl pinaattia hienonnettuna (tai kaalia)
3 cm:n pätkä inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä raastettuna
3 kevätsipulin vartta hienonnettuna
2 porkkanaa raastettuna
1/2 dl soijaa
ripaus mustapippuria
2 rkl seesamiöljyä
*
40 pyöreää wonton-paperia
1 dl seesaaminsiemeniä
Yhdistä kulhossa broilerin jauheliha, pinaatti, porkkana, inkivääri, valkosipuli, kevätsipuli, soija, seesamiöljy ja mustapippuri.
Nosta wonton-paperi työlaudalle ja nosta 1 rkl täytettä keskelle. Sivele pullasudilla tai sormella reunat vedellä ympäriinsä ja käännä paperin toinen laita täytteen yli, jolloin siitä muodostuu puolikuu. Nipistele reunat yhteen tiukasti. Kun olet tehnyt ensimmäisen koeversion, levitä papereita työlaudalle kerralla enemmän ja tee dumplingit sarjatyönä. Nosta valmiit dumpingit odottamaan kypsennystä esimerkiksi leivinpaperin päälle kostean pyyhkeen alle.
Levitä seesaminsiemenet lautaselle. Kostuta dumplingin pohja vedellä ja paina sen jälkeen seesaminsiemeniin. Nosta nyytit syrjään odottamaan kypsentämistä.
Lämmitä seesami- tai rypsiöljyä paistinpannulla ja nosta dumplingit paistumaan. Paista 2-3 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä. Kaada tämän jälkeen 1 dl vettä paistinpannulle varovasti ja nosta kansi päälle. Laske hiukan lämpöä ja anna dumplingien kypsyä höyryssä noin 3-5 minuuttia, jotta täyte varmasti kypsyy. Nosta kansi lopuksi pois ja anna lopun veden haihtua. Jos epäilet kypsyyttä, nosta yksi nyytti laudalle ja halkaise se. Mikäli broilerin jauheliha on kauttaaltaan vaalea, dumplingit ovat kypsiä.
Tarjoile inkivääriset dumplingit saman tien kastikkeen kanssa.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.