Boquerones eli silakat viinietikassa

maanantai 4. kesäkuuta 2018Niin paljon kuin rakastan mökillä grillattua ruokaa, en halua syödä hiilillä kypsennettyä ruokaa alituiseen. Haluan istua pöytään niin, ettei ruoan valmistamiseen ole mennyt tuntikausia. Yksinkertaisen ja maistuvan ruoan merkitys korostuu yleensä perjantaisin, jolloin haluan vaihtaa nopeasti vapaalle ja ottaa rennosti. Viime viikonlopun aloitus oli superiisi, sillä valmistin ruoan kotona edellisenä päivänä valmiiksi melkein täysin. Voiko mikään maistua aurinkoisena kesäpäivänä paremmalta kuin pikkelöidyt kasvikset ja kala! Ei tarvitse muuta kuin pyöräyttää purkit pöytään, keittää perunat ja viimeistellä ruoat.

Vaikka nautimme monia herkkuja, parasta oli kuitenkin boquerones eli silakat viinietikassa. Kyseessä on alun perin espanjalainen tapasherkku kilohailista valmistettuna, mutta meillä raaka-aineeksi sopii paremmin silakka tai muikku. Itse valitsin silakan, sillä olen tottunut tekemään siitä monenmoisia makupaloja läpi vuoden. Harmikseni huomaan, etten ole taltioinut tänne blogiin yhtään silakkareseptiä, vaikka kalaohjeita löytyy kyllä pilvin pimein - siihen tulee nyt muutos! Etsin boqueroneille reseptejä niin netistä kuin kirjoista ja löysin niitä useita. Osassa silakat oli kypsennetty yön yli etikkaliemessä, valutettu ja sitten maustettu valkosipulilla ja oliiviöljyllä. Toisessa oli tehty todella yksinkertainen kypsennys kaatamalla silakkafileille liemi, joka oli puoliksi etikkaa ja puoliksi vettä. Lopuksi kalat oli kuivattu ja lorotettu hyvää oliiviöljyä päälle. En tiedä, mikä olisi oikea tapa, mutta päädyin kypsentämään silakat sherryviinietikassa. Yhtä hyvin voi toki käyttää valkoviinietikkaa tai korvata osan etikasta sitruunan tai limen mehulla. Kylkeen valmistin pikkelöityjä varsisellereitä, porkkanoita ja kurkkua perinteisellä 1-2-3 -liemellä, keitettyjä kananmunia ja perunoita, lohitartaria ja kaupasta mukaan heitettiin Abban loistavia gin-silakoita, tsatsikia, oliivia ja leipää.


Boquerones eli silakat viinietikassa
Boquerones en vinagre

500 g silakkafileitä
2 dl sherryviinietikkaa tai valkoviinietikkaa (osa voi olla sitruunan tai limen mehua)
1 dl oliiviöljyä
3 tl merisuolaa
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl sokeria
*
persiljaa ja rosepippuria / tuoretta chiliä

Huuhtele silakat kylmällä vedellä ja nylje silakat nahattomaksi työntämällä peukalo nahkan väliin. Nahka irtoaa varsin helposti vetämällä.

Sekoita marinadin ainekset ja lisää silakkafileet joukkoon. Anna maustua vähintään neljä tuntia tai seuraavaan päivään.

Nosta silakat liemestä ja valuta suurin osa marinadista pois. Asettele lautaselle ja ripottele päälle hienonnettua persiljaa ja rosepippuria. Mikäli kaipaat silakoihin lisää suolaa, voit ripotella sitä vielä tarjoiluvaiheessa päälle. Tarjoa sellaisenaan osana kalapöytää tai vaalean leivän kanssa.


Kokeile myös näitä pikkelöityjä kasviksia!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.