Tyrmäävä Tyrvään Pappila Sastamalassa

torstai 24. toukokuuta 2018Saimme puolison kanssa kutsun tulla tutustumaan Tyrvään Pappilaan ja samalla maistelemaan Bache Benen viinejä. Asiaa ei tarvinnut juurikaan pohdiskella vaan lähinnä vain etsiä kalenterista sopiva päivä, sillä tällaiset vanhat miljööt ja kulttuurikohteet ovat erittäin mieluisia lähimatkailukohteita. Vaikka olen asunut Tampereella yli 20 vuotta, Sastamala oli jäänyt minulta tyystin väliin eikä mieskään muistanut siellä koskaan olleensa. Lähdimme matkaan Tampereelta junalla ja Vammalan rautatieasemalla katsoin kartasta mihin suuntaan pitää lähteä kävelemään, jotta päädymme oikeaan osoitteeseen. Riittää, kun lähtee kävelemään vasempaan, perille päätyy kuin itsestään. Raitille ei montaa kauppaa tai toimistoa osunut, mutta kuulinkin myöhemmin Sastamalan keskustan olevan aivan toisessa suunnassa. Tanja Turunen / Bache Bene

Tyrvään Pappilan nykyiset omistajat, Kirsi-Marja ja Jarmo Nieminen ottivat meidät vastaan suomalaisen kesäsään ollessa parhaimmillaan. Tervetulleeksi toivotettiin niin upean maiseman kuin kuohuvankin voimin. Ensi silmäys pappilan pihalle lumosi täysin! Tyrmäävän kauniin maiseman kruunaa viimeisen päälle suunniteltu miljöö järvimaisemaan sopivine puutarhoineen. Veneilijätkin pääsevät pian pappilaan rantaan, sillä laituri oli juuri rakenteilla. Amfiteatteri odottaa kesän tapahtumia alkavaksi ja takapihalla sijaitseva terassikin alkoi olla valmiina tuleviin koitoksiin ja tämän viikon avajaisiin. Herkkuja on taatusti luvassa sielläkin, sillä kesäterassi Elielin ruokia kokkailevat Tampereen kokkikasvo Santeri Vuosara ja Tuulensuusta entuudestaan tuttu Johannes Nykänen. Ihanainen Ida Ritari puolestaan vastaa terassin juomavalikoimasta. Oijoi, en malta odottaa, että päästään nauttimaan terassin tarjonnasta!
Jos oli pappilan ulkopuoli henkeä salpaavan kaunis, niin samaa voi sanoa myös 700 neliöisen talon sisätilastakin. Heti aulasta alkaen pystyi aistimaan pappilan vanhaa tunnelmaa. Kirsi-Marja johdatti meidät talon historiaan ja esitteli pappilan huone huoneelta. Saimme kuulla monen monta tarinaa niin pappilan entisistä ajoista, remontoinnista kuin sisustuksestakin.
Ruustinnan huoneesta löytyy upea ryijy, jonka kirkkoherra Svanberg tilasi Impi Sotavallalta uuteen pappilaan vuonna 1922. Kirkkoherranviraston arkistosta löytyi piirustus, jonka pohjalta tekstiilitaiteilija Sirkka Paikkari loi ryijyn uudelleen kruunaamaan pappilan uusia avajaisia puolisen vuotta sitten.Herrainsalongissa on herkkä ja jopa romanttinen tunnelma. Taidetta on esillä pitkin pappilaa, mutta se on saumaton osa sisustusta. Mm. Mikko Oinosen taidetta on esillä myös yläkerrassa kustavilaishuoneessa. Monesta huoneesta voi myös paikantaa Kirsi-Marjan keräämiä Arabian astioita, jotka ovat löytäneet arvoisensa kodin Tyrvään Pappilasta.

Sininen huone eli piispan huone, joka avattiin aikoinaan vain piispantarkastusten aikana.Café Eliel oli alkujaan kirkkoherranvirasto ja huoneen komeissa kaapeissa säilytettiin kirkon kirjoja. Nyt kaapit ovat erittäin luonteva osa kahvilan sisustusta ja sopivat hyvin yhteen Eliel Saarisen suunnittelemien kalusteiden ja Ruusu-ryijyn kanssa.Pappilan tilat eivät suinkaan pääty tähän vaan myös yläkerrassa on kauniita huoneita erilaisiin tilaisuuksiin ja juhliin. Kustavilaishuone on Kirsi-Marjalle erityisen tärkeä, sillä hän kertoi isänsä valmistaneen kyseiset huonekalut. Olipa kyseessä sitten äidin virkkaamat pöytäliinat, isän ensimmäinen koulureppu tai yksityiseltä ostetut lamput ja huonekalut, historian havina istuu olkapäillä huoneesta toiseen astellessa.


Ruusuhuoneessa on tilaa haaveilla ja seurata lasten leikkiä. Vanhojen lipastojen kätköistä löytyy pelejä ja leluja perheen pienempien viihdykkeeksi.Jarmo ja Kirsi-Marja Nieminen / kuva: Tyrvään Pappila

Jarmo ja Kirsi-Marja ovat todella entisöineet Tyrvään Pappilan loistoonsa! Pidän erityisesti myös siitä, että ravintolapalvelujen lisäksi Pappilassa järjestetään pitkin vuotta erilaisia tapahtumia ja konsertteja, yksityisistä juhlista puhumattakaan. Näin mahdollisimman moni pääsee halutessaan nauttimaan Pappilan upeasta tilasta ja tunnelmasta sen sijaan, että suojeltu kohde olisi vain harvojen ja valittujen käytössä. Nyt voidaan puhua siitä kuuluisasta kotiseuturakkaudesta!

Siinä vaiheessa, kun Kirsi-Marja johdatti meidät kellarikerrokseen viinitastingiin, tuli mielettömän kiitollinen ja samaan aikaan hämmentynyt olo. Yhdessä Bache Benen Tanjan ja Pablon kanssa he olivat järjestäneet vain meille kahdelle ainutlaatuisen kierroksen Pappilan upeaan rakennukseen ja historiaan. Suurenmoisen kokemuksen kruunasi viinitasting silmiinpistävän huikeassa viinikellarissa Chianti Classicoita ja antipastoja maistellen. Kyseinen tila on aikoinaan toiminut koksikellarina, mutta hanttihommien sijaan nautiskelimme huoneessa tällä kertaa herraskaisesti punaviinejä.


Muutamassa tunnissa ehtii nähdä ja kokea paljon, mutta aikaa on viisasta varata enemmänkin, sillä Sastamalaan kannattaa lähteä toki muutenkin kuin pelkästään syömään ja juomaan. Vieressä olevassa pappilan vanhassa navetassa aukeaa 8. kesäkuuta Osmo Rauhalan näyttely ja lähettyvillä on myös Akseli Gallen-Kallelan lapsuuskoti, Jaatsi. Itseäni kiinnostaisi myös Pukstaavi eli suomalaisen kirjan museo, sillä sinnekään en ole vielä päässyt. Ellivuorella sijaitsevalla Pirunvuorella sen sijaan olen käynyt, mutta siitäkin on jo 12 vuotta. Ihan kaikkea ei siis edes päivän aikana ehdi, vähemmästäkin alkaa hengästyttää. Sastamalassahan sijaitsee myös Herra Hakkaraisen taloKiviniityn kotieläinpuisto, Tyrvään kirkko ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkko. Eikä unohdeta nyt Pappilan kesän tapahtumatarjontaakaan, esimerkiksi joka keskiviikko on luvassa kaikille avoimia, ilmaisia live-esiintymisiä!

Kiitos kutsusta teille kaikille, tänne tulemme uudestaan!

Tyrvään Pappila
Asemakatu 4, Sastamala

Kesäterassi Eliel avoinna ti-su klo 11-23
Tapahtumat ja konsertit

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.