Vegaaninen savutofukiusaus

lauantai 10. maaliskuuta 2018Savutofukiusaus on arjen yllättäjä! Ruokaan tulee vain muutama ainesosa ja sen voi tarvittaessa valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi. Kiusauksen voi valmistaa supernopeasti, mikäli käytät valmiita peruna-sipuliseoksia kaupan pakastealtaasta. Loistava ruoka, jos et pidä janssoninkiusauksesta tai jos haluat lisätä kasvisruoan osuutta arkiruokailussa.

Vaikka syömme puolison kanssa varsin monipuolisesti, on olemassa yksi ruoka, joka jakaa mielipiteemme täydellisesti. Kyseessä on suuri rakkauteni - janssoninkiusaus! Tämä onkin tarkoittanut tähän asti sitä, että aina miehen ollessa pois kotoa, valmistan itselleni suuren vuoallisen kiusausta ja syön sen yleensä saman päivän aikana parempiin suihin. Sen jälkeen, kun kokeilin Kameran ja Kauhan reseptiä, en ole kiusausta muulla tavoin enää valmistanutkaan. Enkä kyllä muita kiusauksiakaan, jostain syystä lohi- tai kinkkukiusaus ei ole niin hyvää.

Mutta nyt on taloudessamme uusi yhteinen suosikki, kiitos tämän savutofukiusauksen! Ruoka onnistui heti ensimmäisestä kerrasta loistavasti, mutta seuraavalla kerralla viritän vuokaruoan entistä paremmaksi. Aion nimittäin laittaa tofupalat kiusauksen päälle, jotta ne saavat väriä ja siinä samalla rapeutuvat. Toki ne voivat olla perunoiden joukossakin, mutta ne jäävät mielestäni turhan lötköiksi. Myös rapea kuorrutus houkuttelee ja voisin kenties heittää vielä korppujauhotkin päälle. Lisäksi kaksi asiaa on tofukiusausta valmistettaessa mielestäni erittäin olennaista. Tofun tulee olla kylmäsavutofua, jotta ruokaan tulee kunnolla makua. Ja toisekseen, en kyllä valmistaisi ruokaa ilman ravintohiivahiutaleita. Käytin niitä itse asiassa vasta nyt ensimmäisen kerran, muttei jää viimeiseksi kerraksi. Ravintohiivahiutaleet antavat ruokaan hieman juustomaista makua ja lisäksi niistä saa B12-vitamiinia. Laitoin kiusaukseen kerman sijaan kaurakermaa eikä eroa lopputuloksesta kyllä huomannut, vaikka sellaisenaan kerma on turhan makeaa.

Ruoan ollessa uunissa mies totesi, ettei uskoisi uunissa kypsyvän lihatonta ruokaa, sillä tuoksu oli niin mieletön! Ilmeisesti siis lihainen. Savutofukiusaus maistui hänellekin mainiosti ja nyt harmittaa ainoastaan se, että koko vuoka on kaavittu puti puhtaaksi. Pakko tehdä suurempi satsi seuraavalla kerralla! Jos pastaruoka on monelle lohturuoan aatelinen, niin minulle peruna tekee saman vaikutuksen. Erinomaista, että tämä vegaanien herkku löysi tiensä meidän sekasyöjienkin kotiin!

Savutofukiusaus 4 annosta
resepti mukailtu Hannan soppa -blogista

1 kg perunoita kuorittuna ja suikaloituna
1 pkt (300 g) kylmäsavutofua suikaloituna
1-2 sipulia hienonnettuna
0,5-1 dl ravintohiivahiutaleita (oluthiivahiutaleita)
suolaa, mustapippuria
kuivattua timjamia
2 prk kaurakermaa

Voitele uunivuoka öljyllä. Sekoita vuoassa perunat, sipulit ja loput mausteet sekaisin. Maista ja pidä huoli siitä, että makua on reilusti.

Lisää tofut paistoksen pinnalle (tai sekaan, jos et halua niistä rapsakoita) ja kaada lopuksi kerma. Paista savutofukiusausta 200 asteessa noin 45 minuuttia. Mikäli ruoka on kypsää, mutta kaipaat lisää väriä, laita vuoka hetkeksi grillivastuksen alle.

Vinkki! Vuokaan on helppo upottaa myös jääkaapin perukoille unohtuneet porkkanat ja palsternakat.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.