Yksi parhaimmista kasvisruoista - melanzane

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Kun näin uudessa Glorian Ruoka & Viini -lehdessä kaksi erilaista melanzanen reseptiä, mietin hetken kumman reseptin testaisin. Olen tehnyt melanzanea aiemminkin, mutta välillä täytyy kokkailla toisten ohjeilla. Toinen resepteistä oli Sasu Laukkosen (reseptin löydät täältä), toinen juustoisa Riikka Sukulan versio. Loppujen lopuksi otin molemmista resepteistä jotakin ja se kannatti. Munakoisoruoan ulkonäkö ei ole häävi, mutta älä anna sen hämätä. Ruoan nimi on alun perin parmigiana di melanzane tai melanzane alla parmigiana, mutta koska en käyttänyt ruokaan tällä kertaa parmesania, ei kutsuta tätä siksi.



Syyskuun mahtavan sadon kunniaksi taloudessamme vietetään kasvispainotteista kuukautta. Blogia aiemmin lueskelleet tietävät meidän toteuttavan vähintään pari kertaa vuodessa kuukauden, jolloin lihaa saa syödä vain kerran viikossa. Kalaa ja äyriäisia sen sijaan saa syödä niin usein kuin haluaa. Maitotuotteista nyt puhumattakaan. Kuukauden tarkoituksena ei ole siirtyä kokonaan kasvisruokavalioon vaan puhtaasti nauttia tuoreista kasviksista ja juureksista sadon ollessa parhaimmillaan. Kaupan päälle saa vielä astetta freesimmän olon ja lisää virtaa!

Jos sinäkin haluaisit syödä enemmän kasvisruokia, käy ihmeessä hakemassa ideoita esimerkiksi kirjastosta tai näistä bloggaamistani kasvisruokaresepteistä täältä.

Munakoisovuoka eli melanzane 4 henkilölle

2 isoa munakoisoa
merisuolaa
n. 3 dl oliiviöljyä
***
2 prk (á 400 g) kokonaisena säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa
1 iso sipuli hienonnettuna
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
ripaus chilirouhetta
2-3 rkl tummaa balsamicoa
1-2 mozzarellaa
suolaa, mustapippuria
***
1 ruukku basilikaa
150 g kovaa vuohenjuustoa raastettuna (esim. Juustoportin Vuohen vuoristojuusto) tai parmesanraastetta

Leikkaa munakoisot 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi, suolaa ne kevyesti ja anna seistä huoneenlämmössä 15-30 minuuttia. Kun munakoisot ovat itkettyneet, kuivaa niiden pinta talouspaperilla.

Kuumenna paistinpannu ja paista viipaleet reilussa öljyssä kullanruskeiksi ja siirrä ne talouspaperille valumaan. Jos haluat päästä helpommalla, voit paistaa munakoisot myös uunissa.

Tee seuraavaksi kastike: kuumenna tilkka öljyä kattilassa ja kuullosta sipuleita kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää vielä valkosipuli, chilirouhe ja kuullota hetken aikaa.

Lisää säilötyt tomaatit tai murskat ja anna porista 5 minuuttia välillä sekoittaen. Jos käytät säilöttyjä tomaatteja, siivilöi niistä ensin nestettä pois ja muusaa tomaatteja pannulla.  Lisää tomaattien liemi pienissä erissä sitä mukaa kuin neste imeytyy.

Lisää seuraavaksi etikka. Ota kattila pois liedeltä, kun kaikki neste on imeytetty ja kastike on sopivan paksua. Mikäli sinulla on tuoretta vaaleaa, kovakuorista leipää ruokaan dipattavaksi, voit jättää kastikkeen löysemmäksikin. Maista kastiketta ja lisää tarpeen mukaan suolaa ja pippuria.

Erottele basilikasta lehdet ja siirrä ne sivuun. (Lehdet tarjotaan valmiin ruuan kanssa.) Hienonna basilikan varret kastikkeen joukkoon.

Kokoa ruoka: levitä tomaattikastiketta uunivuoan pohjalle. Lado munakoisoja, mozzarellaa ja kastiketta kerroksittain vuokaan. Kun vuoka on täysi, paina täytettä tiiviimmäksi ja paista 200-asteissa uunissa noin 40–50 minuuttia.

Tarjoa munakoisovuoka heti irtonaisena muhennoksena tai jäähdytä ruoka ensin jääkaapissa, jolloin siitä tulee leikattavaa. Melanzane maistuu sekä lämpimänä että kylmänä.

Raasta päälle vuohenjuustoa tai parmesania ja syö basilikanlehtien kera.

VINKKI! Voit halutessasi kuorruttaa munakoisovuoan juustolla sen sijaan, että lisäisit sitä ruokaan vasta ruokailun yhteydessä. Parmesanin sijaan voit käyttää tähän ruokaan myös jääkaapin perillä olevat kuivat juustonkannikkaat raastettuna. 
VINKKI! Voit upottaa kastikkeeseen myös muita aineksia: sieniä, pähkinöitä, pinaattia, mangoldia, sardiineja, kapriksia jne.

3 kommenttia

  1. Melanzane alla parmigiana on niin mun herkkua! Pitääpä kokeilla tämä sun versio :).

    VastaaPoista
  2. Välillä ehtii unohtaa miten hyvää melanzane! Olen vissiin aina syönyt hieman erilaista versiota, joten jos sulla on vinkata toisenlaista reseptiä, otan mielelläni testiin.

    VastaaPoista
  3. Tämä meni heti kokeilulistalle, kuulostaa aivan ihanalta!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.