Taivaallinen tiramisu

maanantai 29. heinäkuuta 2013


Huomasin jälleen kerran, että blogistani puuttuu perustiramisun resepti. Teen tiramisun poikkeuksetta aina silloin, kun meille on tulossa isompi poppoo syömään ja iltaa istumaan. Ja joka kerta etsin ohjeen esiin keittokirjasta, kunhan ensin olen selvittänyt missä kirjassa se luuraakaan.... Tässä siis ohje, joka ei mene pieleen koskaan, kunhan vain tekee tiramisun edellisenä päivänä tekeytymään. Tosin tiramisu tuntuu aina olevan erilainen, välillä kuivempi, välillä kosteampi. Hyvää silti! Valitettavasti unohdin ottaa valmiista tiramisusta kuvan ja sitten se katosikin jo parempiin suihin.

Mascarponea löytyy helpohkosti kaupasta kuin kaupasta, pienimpiä lukuun ottamatta. Itse olen korvannut mascarponen kerran tavallisella maustamattomalla tuorejuustolla enkä tee sitä toiste, sillä koostumuksesta tulee aivan toisenlainen. Makuasioista sopii toki kiistellä, suosittelen kuitenkin nimenomaan mascarponea.



Tiramisu 8-12 annosta

4 kananmunaa
4 rkl sokeria
2 prk (500 g) mascarponea
2-3 rkl Marsala-viiniä
1 pkt (200 g) kissankielikeksejä (Savoiardi)
1 dl vahvaa kahvia
***
makeuttamatonta kaakaojauhetta siivilöitynä tiramisun päälle

  • keitä kahvi ja anna sen jäähtyä
  • erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin
  • lisää keltuaisiin sokeri ja vatkaa vispilällä kevyesti pehmeäksi vaahdoksi
  • lisää joukkoon mascarpone ja sekoita tasaiseksi
  • vatkaa kananmunan valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi sähkövatkaimella ja sekoita vaahto sen jälkeen mascarponevaahtoon
  • annostele mascarponevaahtoa yhden ison tarjoiluastian tai yksittäisten annoskulhojen pohjalle
  • sekoita kahvi ja marsala keskenään, kasta keksit yksitellen siinä ja asettele vaahdon päälle. Viinin voi jättää myös pois tai käyttää tilalla jotain muuta jälkiruokaviiniä. 
  • peitä keksit reilulla kerroksella mascarponevaahtoa
  • tee muutama kerros niin, että mascarponekerros jää päälimmäiseksi
  • nosta tiramisu tekeytymään jääkaappiin yön ajaksi
  • siivilöi seuraavana päivänä pinnalle reilusti kaakaojauhetta pari tuntia ennen tarjoilua ja nosta takaisin jääkaappiin
  • tarjoile tiramisu sellaisenaan tai marjojen kanssa
Huom! Jos kaipaat tiramisuun erilaista makua, raasta marcarponevaahtoon appelsiinia tai sitruunaa. Vaihtoehtoisesti voit ripotella keksikerrosten väliin suklaarouhetta ja pähkinöitä. Appelsiini-, mustaherukka- ja mansikkatiramisun ohjeet löydät täältä. 

4 kommenttia

  1. Aah, tiramisu on kyllä namia. Muutaman italialaisravintolajälkkärin innoittamana korvasimme muutama vuosi sitten keksit itsetehdyllä sokerikakkupohjalla (kääretorttulevyllä). Kakusta leikataan pitkulaisia paloja ja ne kostutetaan. Tällä tavalla turhan kuivan tiramisun riski pienenee.

    VastaaPoista
  2. Kyllä vain, olen tosin vain kerran tehnyt tiramisun kakkupohjasta. Onni onnettomuudessa pidän sekä kuivasta että kosteasta tiramisusta!

    VastaaPoista
  3. Saisiko vielä kuvan, miltä tuo valmiina näyttää? Saisi paremman käsityksen siitä miten se "kootaan".

    VastaaPoista
  4. Täällä on kuva tiramisusta siinä vaiheessa, kun kaakao on jo päällä http://kipparinmorsian.blogspot.fi/2011/07/mustaherukkatiramisu.html
    Keksit ja mascarponevaahto vain asetellaan kulhoon vuoron perään kerroksittain. Jälkiruoka tulee tehdä tarjoilukulhoon, sillä jälkiruoka on löysää eikä pysy kasassa samalla tavoin kuin täytekakku.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.