Grillattu makrilli, langusti ja kirsikkatomaatit jogurttikastikkeella

keskiviikko 7. elokuuta 2019






Viime viikon kalaruoka oli puolison mielestä kesän paras! Grillattuja makrilleja, langusteja sekä paahdettuja tomaatteja jogurttikastikkeella. Kylkeen vielä leipää ja viiniä. Niin yksinkertaista ja niin hyvää! Terassi-illallisen yhdistelmä kieltämättä osui enemmän kuin kohdilleen. Muutamia hikisiä kesäpäiviä lukuunottamatta tämä taisi olla ainoa aito kesäruoka pöydässämme. Olemme toki grillailleet useita kertoja ja syöneet uusia perunoita, mutta tällaisesta välimerellisestä kesäfiiliksestä ei oltu saatu nauttia aiemmin. Onneksi sentään nyt!

Törmäsin somessa Ottolenghin paahdettuihin tomaatteihin ja ihastuin saman tien reseptiin. Tomaatti, sitruuna ja jogurtti vaikutti lyömättömältä yhdistelmältä. Samalla sain ajatuksen, että josko vihdoin grillailisimme makrilliakin. Olemme toki syöneet sitä aiemmin, mutta emme ole valmistaneet sitä koskaan siitä huolimatta, että kauppahallin kalakaupassa sitä on ollut tarjolla. Makrillin maukkautta ruokapöydässä kehuessamme tuli vasta mieleen se, että miten kalaan mahdetaan suhtautua WWF:n kalaoppaassa. Olemme syöneet pääasiassa vain kotimaista kalaa eikä kalan alkuperää ole tarvinnut sen kummemmin miettiä. Makrillin alkuperästä ei nyt ollut tietoa, mutta annoimme itsellemme synninpäästön. Oppaan mukaan makrillin kalastus on kestävällä tasolla, mutta alkuperän suhteen tulisi suosia MSC-merkittyä ja Koillis-Atlantilta pyydettyä kalaa. Ensi kerralla täytyy muistaa kysyä alkuperän perään. Heitimme grilliin myös langustit ihan sellaisenaan ja ne saivatkin mukavan savun itseensä!

Mutta pakko todeta, että sekä makrillit, langustit että tomaatit maistuivat niin hyvälle, etten voi olla kokkaamatta näitä vielä uudestaankin! Makrillien grillaaminen halsterin avulla oli varmasti oikea päätös, sillä voin vain kuvitella, miten kala olisi hajonnut grilliin päästessään liian kypsäksi. Nyt kypsennysaika oli juuri sopiva ja saimme nostettua makrillit halsterista kokonaisina lautasille saakka. Jospa ensi kerralla pöydässä istuisi muitakin, niin saisin tarjota uusia elämyksiä muillekin herkkusuille ja tutustuttaa makrillin hienouteen!


Grillattu makrilli sinappikastikkeella 2 henkilölle
resepti mukaeltu Grilli kuumana -kirjasta

2 makrillia fileoituna
1 tl currya
rypsiöljyä
*
2 tl kokojyväsinappia
suolaa, mustapippuria
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
timjaminlehtiä


Mausta makrillifileet kauttaaltaan currylla, mustapippurilla ja suolalla.Aseta fileet lihapuolet vastakkain ja sivele pinnalle kevyesti öljyä. Purista makrillit halsterin väliin ja grillaa suoralla lämmöllä käännellen kaloja koko ajan. Grillaa makrilleja noin 5 minuuttia, kunnes niiden liha on vaalentunut.

Sekoita sinapista, sitruunan kuoresta, mehusta, timjamista ja öljystä kastike ja sivele makrillit kauttaaltaan niiden ollessa kypsiä. Tarjoile heti.


Paahdetut tomaatit jogurttikastikkeella 2-4 henkilölle
resepti Ottolenghiltä

1 prk (250g) kirsikkatomaatteja
2 valkosipulinkynttä viipaloituna
loraus oliiviöljyä
3/4 tl jeeraa eli juustokuminan siemeniä
ripaus ruskeaa sokeria
pari timjaminoksaa
tuoretta oreganoa
1 sitruunan kuori raastettuna
suolaa, mustapippuria
*
2-3 dl paksua maustamatonta jogurttia
chilihiutaleita päälle
(säilöttyä sitruunaa hienonnettuna)

Kuumenna uuni tai grilli 200 asteeseen.
Asettele kirsikkatomaatit vierekkäin sen kokoiseen vuokaan, että ne juuri ja juuri mahtuvat. Lisää oliiviöljy, valkosipulit ja mausteet päälle. Nosta vuoka grilliin tai uuniin ja paista 20 minuuttia.

Kun tomaatit kypsyvät, sekoita sillä välin jogurtin joukkoon sitruunankuori ja ripaus suolaa. Maista ja lisää tarvittaessa sitruunaa ja/tai suolaa. Levitä jogurtti lautaselle tai tarjoiluastiaan ja nosta lautanen kylmään.

Kun tomaatit ovat paahtuneet, nosta uunin lämpö 250 asteeseen ja käännä grillivastus päälle. Anna tomaattien paahtua, kunnes ne saavat tummaa väriä pintaansa. (Meidän tomaateista tämä vaihe jäi pois, sillä valmistimme ruoan hiiligrillissä.)

Nosta kuumat tomaatit liemineen kylmän jogurttikastikkeen päälle ja ripottele päälle vielä chilihiutaleita ja tuoretta oreganoa. (Itse lisäsin tässä vaiheessa vielä hieman säilöttyä sitruunaa mukaan.) Tarjoa tuoreen leivän kera.



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.